Glem Michelinstjerner og fine dining.
Nå handler det om deilig, ujålete mat og freshe ingredienser.

 

Streetfood som mattrend er ikke ny, men holder absolutt stand både i Norge og ikke minst på verdensbasis. Streetfood, eller gatemat som det heter på norsk, er pr. definisjon mat eller drikke som selges på gata fra en bærbar vogn eller en bod. Helst med mulighet for å spise mens man går. I følge en studie fra 2007, gjort av FNs Food and Agriculture Organization, spiser rundt 2,5 milliarder(!) mennesker gatemat hver dag.

SMAK AV VERDEN
Reiser du til Asia eller Sør-Amerika møter du matvogner på hvert gatehjørne. Det samme er tilfelle i en storby som New York. Vognene fokuserer på en håndfull retter som de til gjengjeld blir spesialister på. I disse Instagram – tider ser vi mange reisedestinasjoner bli basert på bra streetfoodmarkeder. I løpet av de siste årene har det sakte, men sikkert poppet opp matvogner og restauranter med streetfood-preg i vår egen by. Både italiensk pizza, franske crêpes, norsk husmannskost og amerikanske cheeseburgere er å få i Kvadraturen i sommerhalvåret. Men med høstens inntog er det flere som parkerer for sesongen. I Dronningens gate kan du nyte det beste byen har å by på innen streetfood – uten å trosse høstværet. Restauranten Smak av Norge tilbyr sine gjester en smaksomvisning i street food-tradisjonen, samlet på et brett. Den populære signaturretten Street food Plate består av smaksrike småretter som kan deles rundt bordet.


DEN HJEMVENDTE KOKKEN
Kjøkkensjef Reino Kristiansen har vært borte fra Hotel Norge og Café Dronningen i 10 år. Han har reist over hele verden og svingt stekepannen, utviklet smakskonsepter og bygget menyer. I mellomtiden ble hans tidligere arbeidsplass` storhetstid erklært over, og både lokaler og profil ble pusset opp og modernisert. Da Kristiansen kom tilbake fra sine reiser sto Smak av Norge klar til å bli tatt med storm. – Jeg har smakt tusenvis av retter. Og jeg har tatt med meg smaker, kombinasjoner, uventede ingredienser og lokale tradisjoner på veien. Las Vegas, Belgia, Skottland, for å nevne noe. Hele tiden putrer og koker dette oppi harddisken, sier han og peker på tinningen sin. – Og så, plutselig, kan det komme noe vettugt derfra også. Han flirer. Den travle harddisken bak kokkens pannebrask slo til da han inntok rollen som kjøkkensjef på Smak av Norge. Kristiansen ble førstemann til å introdusere street food for Kristiansand.

NYE TIDER
Det er ikke utenkelig at Smak av Norge fortsatt er Café Dronningen for noen.
Enkelte yngre forbinder den gjerne med staselige anledninger som 17. mai-frokost, konfirmasjon og finklær.
Men det var før.


PLANKEKJØRING
Ideen bak Streetfood Plate var enkel: Først ville Kristiansen velge ut det beste han har smakt i verden fra matvogner, markedsboder og torvhaller. Deretter ville han samle alle disse godsakene på én tallerken. Ett år med testing, litt feiling og hyppig smaking senere, er hans stolthet og restaurantens signaturrett endelig landet. Varme og kalde småretter fra hele verden, samlet på et brett – eller en planke, om du vil. Det smeller i farger og glinser i glaze når en Streetfood Plate settes på bordet. Miniburgere med ost og aioli, mat med fetakrem og sprøstekt birkebeiner, dampende kjøttboller, søtpotetfries. Det er langtidsstekt kylling i BBQ-glaze, det er kimchi, bønnesalat, sprøstekte vårruller, og planken fortsetter. SOSIAL SPISING Kristiansen håper at byens unge befolkning vil få øynene opp for den rikholdige menyen og det flotte lokalet. Det hjelper at maten smaker godt og er vakker å se på, men man skal heller ikke undervurdere det sosiale og kulturelle felleskapet som oppstår mellom mennesker som spiser sammen. Sosial spising blir stadig viktigere i en tid hvor digitale flater skaper større avstand mellom folk, sier de lærde. Å dele mat sies tross alt å være den eldste og mest naturlige inkluderingsarenaen mennesker har. – I nesten alle sammenhenger hvor mennesker møtes, er måltider i fellesskap viktig. Når gjestene våre deler smårettene for to blir det nesten som et rituale, og det tilfører måltidet en ny dimensjon, avslutter den engasjerte kokken.