VIKTIG BESKJED
Dette magasinet ble produsert før koronaviruset satte en stopper for de fleste aktiviteter i samfunnet.
Åpningstider, tilbudspriser og datoer som står i de forskjellige annonsene og sakene kan derfor være utdaterte.
For oppdatert informasjon, sjekk kvadraturen.no eller den enkelte bedrifts hjemmeside.

Grønn matfest i Kvadraturen

 

Gjør noe bra for deg selv og bli med på Spis Grønt-uka! Sannsynligvis vil du bli litt lettere i både topp og kropp, og positivt overrasket over nye, deilige smaker!

 

Uke 18 er tiden for å være din egen bestevenn på matfronten. Da kan du fråtse i inspirasjon og tilbud innenfor grønn mat-segmentet, og her er det noe for absolutt alle typer foodies!

OPPLEVELSER I KØ
Rolf Øygarden fra Kvadraturforeningen er primus motor for konseptet. Han forteller begeistret om årets program, som er enda mer innholdsrikt enn fjorårets.
– Det blir flere spennende kurs, sier han. Blant annet:
• Falafelkurs
• Vegetarmatkurs
• Fermenteringskurs
• Barnas sushikurs
• Smoothiekurs
Rolf ramser opp en lang liste, og poengterer at flere vil komme til etter hvert. – I tillegg blir det pop up-eventer i Lillemarkens med den kjente matbloggeren Fru Timian, temakvelder, olivenoljesmaking, kaffebrygging og masse annet. Programmet utvides stadig, så det er viktig å følge med på spisgrontuka.no, ler han. Mange av byens spisesteder vil by på sine egne grønne signaturretter denne uken, så spis gjerne både lunsj og middag i Kvadraturen siste uken i april. Du har sunne og vidunderlig gode matopplevelser i vente.


KOKKENES FAVORITTER
Nytt av året er Spis Grønt Matstudio. Her inviteres kjente, lokale kokker til å dele sin grønne signaturrett og gi sine beste tips til hvordan vi kan spise mer grønt hjemme. – Her blir det mye å lære, sier Øygarden. – Forslag til ukemenyer, tips til nyttig kjøkkenutstyr og smarte ingredienser du bør ha i kjøkkenskapet – direkte fra Kvadraturen og inn i de sørlandske hjem. Rolf Øygarden har fått med seg gode navn på laget. Noen av kokkene som skal delta er Benjamin T. Dogan fra TilStede mat og mer, Thomas Berntsen fra Jonas B, Omar Dhabaa fra Sham syrisk mat, Hans Petter Klemmetsen fra Smag & Behag, Sarita Sehjpal fra Mother India og Larus Johannsson fra Meny Torvet. Du kan se sendingene på Facebook-siden «Hva skjer i Kristiansand» gjennom hele arrangementsuken.

GRØNN FOODWALK
Nå er The Veggie-Tour under planlegging. En grønn foodwalk i Kvadraturen lørdag 2. mai, hvor små og store kan få smaksprøver på sunn mat og snacks, lære om juicer, naturvin, bli med på minikurs av ymse slag i tillegg til andre spennende aktiviteter.


TAR DU UTFORDINGEN?
The Green Week challenge er i gang når startskuddet går. Lokale og nasjonale ambassadører har tatt utfordringen, og vil dele på Instagram med taggene #sprisgrøntuka og #greenweekchallenge. – Vi oppfordrer både bedrifter og private til å bli med, sier Øygarden. – Avlegg ditt eget grønne løfte og utfordre kollegaer og venner til å gjøre det samme. Om du ikke spiser grønt hele uken, så kanskje du kan ta en grønn dag? – Legg møtelunsjen eller forretningsmiddagen til en av restaurantene som er med. Utvid horisonten og prøv en rett helt uten kjøtt. Jeg lover at du vil bli både mett og begeistret!

KOMMET FOR Å BLI
TilStede mat og mer er en foregangsrestaurant i Sør-Norge innen plantebasert kost, og daglig leder / kjøkkensjef Benjamin T. Dogan er et kjent navn for mange. Her svarer han på noen spørsmål om «det grønne skiftet»: – Hvilke trender og utviklingstrekk ser du i markedet fremover? – Jeg ser ikke på det grønne skiftet som en trend, men noe som er kommet for å bli. Det er en endring i markedet, der forbrukeren har blitt mer bevist på grønn, sunn, bærekraftig, økologisk og lokal mat. Jeg tror vi bare har sett toppen av isfjellet. Det gjelder å følge med, for dette kommer til å gå fort. Markedet ønsker seg mat laget fra bunnen av, med lokale råvarer og ny innpakning. Kundene har blitt mer nysgjerrige, og har fått flere internasjonale erfaringer når det kommer til nyskapende og spennende mat. Er det økende etterspørsel etter grønnere mat? Ja, så absolutt – noe vi synes er utrolig gøy! Vi har siden oppstarten i 2012 hatt en økning i salget og et voksende marked fra år til år. Hvem spiser «grønt» i Kristiansand? Alle! Vi har kunder i alle aldre, fra ungdommer til besteforeldre. Forretningsfolk, vennegjenger og familier som alle ønsker seg sunn, bærekraftig og smaksrik mat til en fornuftig pris. Det er gøy å kunne være en inspirasjonskilde for nye og «gamle» kunder, samt vise at vi som bedrift tar vårt samfunn- og miljøansvar på alvor. Kan du dele en enkel og god oppskrift med leserne? Selvfølgelig. Her kommer en deilig, vegansk curry-oppskrift til hyggelige kvelder – alene eller sammen med dem du er glad i.

 

THAI GREEN CURRY vegansk

4 personer Serveres med wokede grønnsaker, tofu, chili- og peanøttkrønsj og ris eller quinoa (fritt valg).

THAI CURRY PASTE
1 ts svarte pepperkorn
1 ss korianderfrø 1 ts cumminfrø
2 stk limegress, ta bort det ytterste laget og kutt i tynne skiver 1 tommelstor bit ingefær, skrelt og kuttet i tynne skiver
3-6 stk grønn chili, fjern stilken og kutt i tynne skiver
1 neve koriander, stilker og blad
Skall og juice av 1 lime
8 kaffir limeblader, kuttet i tynne skiver
2 stk sjalottløk, kuttet i tynne skiver
4 ss kokosolje/rapsolje 2 ss tamari eller soyasaus
2 ss agave eller palmesukker
Tørrist pepper, korianderfrø og kumin lett i en panne til de får en gyllenbrun farge.
Knus blandingen i en morter e.l. Ha krydderne i en blender og tilsett resten av ingrediensene.
Blend til en paste. Her må du skrape ned kanter underveis, pasten skal bli fin og jevn. Kan oppbevares i tett glass i kjøleskap i to uker

WOKEDE GRØNNSAKER OG TOFU
Beregn 100 gram fast tofu pr. person.
Klem forsiktig ut vann og kutt i terninger.
Bland ca. 300 gram grønnsaker etter eget ønske, f.eks. aspargesbønner, løk, sukkererter, brokkoli, squash, gulrot, paprika eller annet som er i sesong.
Kutt grønnsakene opp i wokbiter. Det er lurt å kutte harde grønnsaker som gulrot i mindre biter og mindre harde grønnsaker som f.eks. squash/løk i større biter.
Slik beregner du:
1 stor ss green curry paste pr. person
1 1/2 dl kokosmelk pr. person
1 neve koriander, grovhakket 1 lime, smak til Tamari eller salt, smak til

Varm opp en wok eller panne til det nesten ryker. Ha i curry-pasten og stek den under omrøring i ca 1 min. Tilsett tofu og grønnsaker og stek videre under omrøring i ca 1 min. før du har i kokosmelken. Kok blandingen i ca. 1 min til, før du smaker til med tamari eller salt og justerer med mer limesaft for syre om nødvendig. Tilsett evt. mer curry paste om du ønsker mer punch i curryen din. Strø over den ferske korianderen og peanøtt-krønsjen like før servering. Serveres med ris eller quinoa etter eget ønske.

PEANØTTKRØNSJ
2 dl rå peanøtter
1 ts agave
1 ss tamari eller soyasaus
Skall og juice av ½ lime
1 chili, finhakket
1 ss sesamfrø
Bland alle ingrediensene og fordel blandingen utover på en stekeplate.
Stekes på 180 grader til den får gyllen farge (ca. 10-15 min.).
Rør i blandingen halvveis i steketiden. Avkjøles.