Førstemann uti!

Det er mange som krysser både fingre og tær for at 2020 skal gå inn i fotoalbumet som selve badesommeren. Varme smeigedager er akkurat det vi trenger etter måneder med reiserestriksjoner og unntakstilstand. Så lenge temperaturene i sjø og vann er levelige, er det ingen grunn til å savne sydligere strøk. Kristiansand er nemlig proppfull av sentrumsnære bademuligheter, enten du vil ligge med en meters mellomrom på ei palmestrand eller sprade rundt i eget selskap på romslige svaberg.

BENDIKSBUKTA

Bendiksbukta på Odderøya er et lunt og gressfylt naturlig amfi med langgrunn sandbunn. Her er det god plass, og stedet er en perfekt lokasjon for utflukter og grilling med venneflokken, heldagsturer for småbarnsfamilier eller alene med en god bok mens sola synker og huden fremdeles er solvarm.

Vil du unngå irriterende sandkorn som sniker seg inn i skoene er Bendiksbukta rett sted. Her er det masse grønt gress; nesten så langt øyet kan se.

BYSTRANDA

Langs strandpromenaden ligger nydelige Bystranda med palmer, sandvolleyballbane, utendørs treningsapparater, lekestativer og ikke minst en deilig sandstrand. Stranda har fått utmerkelsen Blått flagg, som blant annet betyr at besøkende kan være sikre på at vannet og omgivelsene er rene. Bystranda er også stedet for Norges største beachparty, Palmesus, som vanligvis avholdes i juli (avlyst i 2020 grunnet koronasituasjonen).

At Kristiansand kalles Nordens Barcelona er lett å forstå når du rusler langs Bystranda i sommermånedene.

ODDEN

Går du forbi Bendiksbukta og videre ut mot havet, kommer du til Odden. På den lille grønne flekken med benker er det akkurat plass til å spre piknikteppet godt utover. Utsikten til gjestehavna og byen gir deg mye å hvile øynene på en livlig sommerdag, men det aller beste med Odden er likevel svabergene. Her kan du ligge helt i vannkanten og bokstavelig talt dyppe tean i tanga, mens du soler deg i ro og fred og lar humla suse. Supert sted å fiske er det også, for den som er interessert i slike sysler.

BRAGDØYA

Skjærgårdsidyllen Bragdøya ligger i Kristiansandsfjorden, og er tilgjengelig fra Kvadraturen via båt. Øya er, sammen med øyene rundt, offentlig friareal, og ble kjøpt av Kristiansand kommune i 1969 med klausul om at området skulle være rekreasjonsområde for byens befolkning. Og det kan vi skrive under på at det er! Her finner du en nydelig badestrand, svaberg, supre turstier og overnattingsmuligheter. MS Bragdøya-båten kjører jevnlig ut til Bragdøya i sommersesongen, se nettsiden bragdoya.no for oppdaterte datoer og stoppesteder.

3. STAMPE

Hvis du er mer en innlandstype som er redd for brennmaneter, tanglopper og den slags, kan vi trygt anbefale byens badevann nummer én; 3. Stampe. Her finner du sandstrand for de minste, flytebrygge, stupebrett, bord og benker. Stampa (på dialekt) er et fantastisk naturområde, og passer ypperlig både for trille-, sykkel- og joggeturer i nydelig skogsterreng.

Kristiansand 4 juli 2008
Bilder fra Baneheia en vakker sommerdag i juli.

Et annet pluss er at vannet blir hakket varmere enn i sjøen, så det er ikke lov til å pyse!

BLOMSBUKTA, GALGEBERGTANGEN

Rett over Lundsbroa, ytterst mot havet, finner du Galgebergtangen. Det hyggelige boligområdet ser nesten ut som en miniatyrvariant av Posebyen med sine små, hvite trehus og koselige gater. Helt på tuppen ligger idylliske Blomsbukta. En liten, men nydelig badeplass som frister til både grilling, bading og soling. I Blomma finner du plen, strand og fine svaberg på en gang – supert for de minste og også perfekt for de litt større som synes det er gøy å hoppe fra fjellet og ut i sjøen.

AQUARAMA BAD

Like bak Bystranda ligger Aquarama bad, som er Sørlandets største innendørs badeland og spa med bassenger og attraksjoner for hele familien. Badelandet består blant annet av plaskebasseng, hinderløype, klatrebasseng, strømkanal, bølgebasseng og en rekke spennende vannsklier. I tillegg finner du Sørlandets eneste innendørs surfebølge, AquaSurf, her inne, og du har også tilgang til et oppvarmet utendørsbasseng med utsikt over bystranda. Etter å ha vært midlertidig stengt en periode, forventer Aquarama å kunne åpne igjen fra 15. juni 2020.

Les mer om attraksjonene og få oppdatert informasjon om åpningstider på aquarama.no.