Spis sammen i sommer!

Det er lite som slår følelsen av å dele et godt måltid, enten det er til piknik i parken eller grillings på terrassen. Sommermaten skal være enkel, smakfull og frisk, og kan enkelt tilpasses alle aldre og antall. Og hvis været er på topp, er ingenting bedre enn å innta maten i det fri!

RASKT OG GODT

Til pikniken er spekemat er en sikker vinner, og du får kjøpt alt ferdig kuttet. Det er faktisk bare å åpne pakken, og vips så er maten klar til servering. Og sammen med den salte spekematen er det alltid deilig med noe friskt. Hvorfor ikke lage en superenkel salat basert på vannmelon? Melon og spekemat går som hånd i hanske, og sammen med litt smuldret fetaost, noen hakkede pistasjnøtter og en myntekvast, er du i mål og vel så det.

Alle pikniker med respekt for seg selv inneholder en mettende og saftig potetsalat. Bytt ut rømmen med olje, sitron og litt kapers, så får du en lettere sommervariant. Unn deg et stort og ferskt brød fra en lokal baker. Brødet brytes i rustikke biter og serveres med salt meierismør – enklere og bedre blir det ikke!

ENKEL POTETSALAT MED KAPERS

4 personer

500 g vaskede poteter med skall 1 glass kapers
3 ss grovkuttet bladpersille
2 ss hakket dill

1 liten rødløk i skiver Saften fra 1 sitron 11⁄2 dl olivenolje
Salt og pepper

SLIK GJØR DU

Kok potetene hele hvis de er små, og del i to eller fire hvis de er store. Kok dem i saltet vann til de er så vidt kokt. Bland resten av ingrediensene i en bolle og ha i potetene. Smak til med salt og pepper. Denne potetsalaten blir bare bedre av å stå et par timer før du serverer. PS! Vil du gjøre måltidet enklere enn enklest kjøper du en pose ræger og inviterer til mauling på et svaberg ved sjøen. Den ultimate sommerfølelsen!

VANNMELON OG FETASALAT

4 personer

200 g spekeskinke
1⁄2 vannmelon
150 g fetaost
10 blad frisk, hakket mynte En neve hakkede pistasjnøtter

SLIK GJØR DU

Skjær bort skallet på vannmelonen og fjern mesteparten av frøene. Del opp i store biter og legg utover fatet. Riv de ferdigoppkuttede spekeskinkeskivene i to og legg dem rundt og mellom vannmelonen. Smuldre fetaosten, pistasjnøttene og mynten i den rekkefølgen, over skinken og melonen. Har du en liten skvett olivenolje til slutt vil det absolutt ikke skade.

Klart til servering!

GRILL ALT!

Du trenger ikke være sommerens grillkonge for å lykkes med grillmaten. At det meste kan grilles gjør oppgaven enda enkel, og du kan fint invitere både Kjersti kjøtteter og Viggo veganer samtidig. Grønnsaker på grillen er nydelig, både som tilbehør og hovedrett. Her er noen tips: Del en purre i to og bak den med litt olivenolje og salt. Eller legg en hel sellerirot i en blanding av eggehvite og salt, og grill den i form på høy varme. Et annet alternativ er å dele en squash i to og smøre den med urtesmør før den grilles. Grillet nykål med urtesmør er nydelig tilbehør til både fisk og kjøtt. Og til svin er det nydelig med grillet frukt som ananas, svisker eller mango. Frukten kan legges i folie under risten, eller rett på grillen hvis det er store biter. Grill gjerne en chili og bland med frukten for litt ekstra piff.

UTFORDRE GRILLPØLSA

Ikke ødelegg appetitten med ventepølser. Sett deg sulten til bordet og fråts i alskens grillede godsaker. Fisk er perfekt å grille, da gjerne i store stykker som hele laksesider, hel makrell eller kveitebiffer for å få et saftig resultat. En annen innertier er sjøkreps. Pensle med chili- og hvitløksolje eller en italiensk vinaigrette av revet sitronskall, revet bladpersille, olivenolje og sitronsaft. Sistnevnte er god til absolutt all sjømat. Blåskjell grillet i folie får en fin, røkt smak, og smaksvariantene er uendelige: Blåskjell naturell i mørkt øl er nydelig. Hvitvin, chili, hvitløk, ingefær og sitrongress gir en asiatisk smak og vil du ha en friskere vri er blåskjell med hvitvin. basilikum vårløk, gulrøtter og tomater veldig godt. Er det bare kjøtt som gjelder er det viktig å grille det på riktig måte: La det tempereres på kjøkkenbenken en times tid før du gir du kjøttet en fin steikeskorpe på høy varme. Varier gjerne tilbehøret, som grillet portobellosopp, grillet rødløk og ovnsbakt hvitløk. Italiensk vinaigrette med parmesan er et fint alternativ til bearnaise. Også burgere kan pimpes med en skive blåmuggost eller god cheddar. Server med grillede grønnsaker og kanskje en dressing av blåmuggost og crème fraîche?

SØTT PUNKTUM

Frukt er nyyydelig på grillen. Her får du to desserter som vil tilfredsstille enhver dessertmage:

GRILLET BANAN MED SJOKOLADE

Skrell av en stripe skall og lag lommer i bananen til appelsinlikør og mørk sjokolade. Grill i aluminiumsfolie, og server med is eller pisket krem.

GRILLET ANANAS

Skrell ananas og skjær i skiver eller båter. Strø litt sukker over og evt litt kanel. Grilles på hver side. Is eller krem til er kjempegodt. Og sjokoladesaus. Nam!

FLERE GODE GRILLTIPS
  • Til sjømat som kamskjell kan du for eksempel prøve en marinade av olje, estragon, chili og ingefær
  • Prøv å dampe en kvist salvie eller estragon på grillen under lokk. Du vil oppleve at kjøttet får en fin kryddersmak
  • Grill sitron og lime slik at den blir karamellisert og bruk den til sjømat. Eller bak hvitløk og gni den på kjøttstykker
  • Legg gjerne salat og grønnsaker i isvann i ti minutter før servering, da blir resultatet mye sprøere
  • Har du tid, lag hamburgeren selv. Bruk godt kjøtt og dropp tilsettinger som egg, worcestersaus eller brødsmuler. Det bare stjeler smak. Salt og pepper holder i massevis
  • Bytt gjerne ut den tradisjonelle burgersalaten med grillede grønnsaker. Eller hva med guacamole, tortillachips og salsa?