Høstmiks

By | Fashion | No Comments
En antibac-spray som faktisk er fin? Nye støveletter, eller høstjakka som holder i mange år?
Her finner du noe for enhver.

1. ESPRESSOMASKIN – TEA & COFFE SHOP/ 6150,- 2.OLJEBRENNER – SANS & SMAK / 159,- 3. BODY SCRUB – RITUALS / 170,- 4. KÅPE– BIK BOK / 749,- 5. SKJØRT – H&M / 199,- 6. BOOTS – CENTRUM SKO / 1799,- 7. BLUSE – ELEGANT 8. JEANS – ELEGANT / 2049,- 9. HETTEGENSER – VIC / 1200,- 10. RYGGSEKK – CENTRUM SKO / 799,- 11. HÅNDSPRIT – CENTRUM SKO / 99,- 12. HÅNDKREM – AUDS HUDPLEIE / 199,- 13. SKJORTE – SØNNIK / 799,-

 

1. CAPS– GRØNNBERG SPORT / 369,- 2. VESKE – REGNTØYSPESIALISTEN / 1700,- 3. STØVLER – EVA SKO / 1999,- 4.POLAROIDKAMERA – KJØSTVEDT / 549,- 5. SKINNFORKLE – JERNIA TORJESEN / 1299,- 6. KONFEKTSJOKOLADE – REINHARTSEN / 105,- 7. BESTIKK I 16 DELER – KITCHN / 849,- 8. TAPASBRETT– TIL BORDS / 349,- 9. PYNTEPUTE – KID / 249,90

 

10. BLUSE– B.YOUNG / 550,- 11. JAKKE – REGNTØYSPESIALISTEN / 4000,- 12. BLAZER – FREEQUENT / 600,- 13. KJOLE – ELEGANT / 2149,- 14. KJOLE – TIL HENNE-RASMUS / 800,- 15. LAMPE– NO.1 / 1799,- 16. GULLANHENG – MESTERGULL HODNE / 1725,- 17. UNDERTØY – MIABELL / FRA 449,- PR.DEL 18. ØYEPALETT – KICKS / 565,- 19. VASE – PRINCESS / 100,- 20. SOLBRILLER – SYNSAM / 2899,-

SUNT, GRØNT OG VELDIG DIGG

By | Mat | No Comments

Sunt grønt og veldig digg

Spis Grønt Uka var planlagt i april, men gjør nå et kjernesunt comeback i oktober! Bli med på en helgrønn matuke, både hjemme og ute på byens spisesteder 12.–18. oktober.

SPIS MER GRØNT

Under arrangementsuken ønsker vi at publikum skal oppleve hvilket innbydende utvalg av grønnere og sunnere kvalitetsmat som finnes i byen og at det skal være lett å ta de gode valgene. I tillegg ønsker vi at folk skal bli inspirert, smake noe nytt og ikke minst ta med seg ny kunnskap om bærekraftig og bedre matlaging inn på kjøkkenbenken hjemme, sier prosjektleder Rolf Øygarden fra Kvadraturforeningen.

Folk har virkelig noe å se fram til. Det blir mange grønne og innbydende signaturretter på byens restauranter, popup-eventer, temakvelder og kurs. I tillegg drømmer vi en helgrønn matvandring i byen på lørdagen, The Veggie-tour, hvor vi kan engasjere hele familien i det å spise mer grønt og digg.

INSPIRASJON RETT HJEM TIL DEG

Publikum kan også glede seg til medieproduksjonen Spis Grønt – Matstudio, hvor fem av byens mest profilerte kjøkkensjefer og matersonligheter lager sine grønne signaturretter. Her får du inspirasjonen rett inn via din egen valgfrie skjerm. Sendingene blir å se hver ukedag blan

t annet på Hva skjer i Kristiansand på Facebook under arrangementsuken. Kokkene i byen har lagd en hel ukesmeny for deg – og vi deler alle oppskrifter, fremgangsmåter og bøttevis med smarte tips, så her er det bare å hive seg rundt og slipe kjøkkenknivene, oppfordrer Rolf.

GREEN WEEK CHALLENGE

Tør du å avlegge ditt eget grønne løfte for uke 42? Utfordre familie, venner og kolleger til en Green Week Challenge, hvor du selv setter dine egne mål for uken. Kanskje du bare skal spise litt sunnere enn vanlig, redusere kjøttforbruket, trene litt ekstra eller kun bruke miljøvennlig transport.

Spesielt bedrifter og bedriftsledere bør denne uken være bjellesauer og ta et grønt ansvar! Tenk en ekstra gang på hvor du bestiller og spiser lunsj og overtidsmat og ikke minst hva du har på menyen i bedriftskantina. De grønne alternativene skal være lette å velge og være rett rundt hjørnet!

Unn helsa di, kroppen din og miljøet en grønnere uke! Det å leve mer bærekraftig og å spise mer plantebasert er ikke et blaff– det er en del av et et grønt skifte.

LAG MAT SOM HOS MOI

Blomkålen er i sesong og kan brukes til uendelig mye mer enn bare suppe og garnityr. Gjør som Stian Tungland, daglig leder på Hos Moi på Fiskebrygga; Bak blomkålen i ovnen – og gjør denne flotte råvaren til kveldens stjerne!

Her er deres oppskrift, prøv den da vel!

BAKT BLOMKÅL

DETTE TRENGER DU

1 hel norsk blomkål
1 stor neve hasselnøtter
2 ss friske urter
(blanding av persille og gressløk fungerer utmerket)
1 finhakket sjalottløk
Et godt dryss parmesanost
200 gram meierismør
2 ss sherryeddik
Salt & pepper

SLIK GJØR DU

Legg blomkålen på bakepapir, og ha på litt olje, godt smør, nykvernet pepper og havsalt. Bak i ovnen i 30 minutter på 200 grader.
Mens blomkålen baker ferdig, lager du tilbehøret:
Rist hasselnøttene i stekepanna til de er sprø og gylne.
Brun smør i en gryte på middels varme i 5–10 minutter.
Bruningen skjer når smøret skummer kraftig opp, rør hele tiden. Ta av varmen, og la smøret sette seg i noen minutter – hell så smøret i en bolle uten å ta med bunnstoffene. Bland inn sjalottløk, sherryeddik og smaksett smøret med salt og pepper.

SERVERING

Kutt ferdig bakt blomkål i mindre biter og legg den ut på en stor tallerken slik at man får mest mulig overflate. Fordel over brunet smør, hasselnøtter og finhakkede urter. Ha over revet parmesan, en klunk god olivenolje og litt salt og pepper.

SPIS GRØNT UKE

12.-18. oktober (samtidig som Miljøuka). Et pilotprosjekt fra Kvadraturforeningen i samarbeid med MJAS (Morten Johansen AS), hvis formål er å øke bevisstheten rundt helse og grønnere matvalg. Et annet viktig mål er å øke fokuset på Kvadraturens mange aktører som tilbyr dette.

 

KVARTALET SOM LØFTER BYEN

By | Fashion | No Comments

KVARTALET SOM LØFTER BYEN

Det ligger store ambisjoner og mye kreativitet bak det store kontor- og handelskomplekset K14, som nå reiser seg i hjertet av Kristiansand.

– K14 skal bidra til å oppheve skillet mellom å leve, handle og jobbe i sentrum, sier Håvard Bjorå. Han er prosjekt- og forretningsutvikler hos J.B Ugland Eiendom, en av prosjektets tre eiere.

Hele 13 000 kvadratmeter kontorarealer og 4000 kvadratmeter gulvflate for butikker er under planlegging i byens sentrum. Fra tre hovedinnganger blir innbyggere og ansatte i komplekset ledet inn til handel, servering og opplevelsen av å befinne seg på et åpent, pulserende bytorv.

TORGET I MIDTEN

Et romslig atrium på første plan får dagslys fra et generøst glasstak, og vil åpne seg mot små og store forretninger og resten av bygget. Høyere opp kommer også en stor takhage til glede og nytte for brukerne av kvartalet. – Vi vil tilføre energi og innhold til Kristiansand, i likhet med Kilden, Aquarama og etter hvert Kunstsiloen, sier Bjorå.

– Samspillet mellom byggets funksjoner skaper en annerledes urban opplevelse, enten du bare kikker innom, jobber der, skal ha en matbit eller handle, tilføyer Unni Mesel, daglig leder i Næringsmegleren Sædberg & Hodne, eiendomsmeglerfirmaet som markedsfører K14 og rekrutterer leietakere.

– Dette er et stort prosjekt, og representerer et løft for byen, men vi er ikke bekymret for etterspørselen, sier Mesel. – Bygget tilbyr nemlig det meste av hva moderne virksomheter ser etter. Her er mye lys, supersentral plassering i Kvadraturen, miljøvennlige lokaler og smarte løsninger. Kontorene og fellesarealene er for eksempel lagt opp etter delingsprinsippet. Trenger du møterom eller bistand til servering, eller du vil låne el-sykkel eller husets el-bil, bestiller du via egen app.

– En av de aller første påmeldte leietakerne er Næringsforeningen i Kristiansand, sier Bjorå. – Den vil trekke med seg et stort antall møter og samlinger og dermed skape liv og aktivitet i komplekset. Foreningen forsto tidlig hvilke kvaliteter som kjennetegner K14, og var raskt på banen som interessent.

NISJEBUTIKKER OG BYLIV

For de som ferdes i området vil nok handlemuligheter og spisested friste mest. – Trenden går mot flere nisjebutikker og spesialtilbud i bykjernene, noe Skippergata allerede er godt kjent for, og lokalene våre utgjør ideelle omgivelser for disse, forklarer Mesel. – K14 vil gli inn i bylivet rundt, noe som forsterkes av at nettopp Skippergata blir omgjort til gågate.

– Vi drar bygatene inn i K14 og skaper forbindelser til andre opplevelser og steder. Vi er også ekstra spente på hva som skjer når SKMU flytter til Kunstsiloen og kommunen forhåpentligvis åpner opp gårdsrommet der museet holder til i dag, sier Mesel, og føyer til at et raust antall parkeringsplasser i kjelleretasjene vil styrke tilgjengeligheten til bykjernen.

– Før bygget man eksklusivt for én type bruk, skyter Bjorå inn.

– I dag gjelder det å åpne opp, invitere byen inn, dele på ressurser og skape omgivelser som dekker flere behov. Dessuten krever leietakere grønne løsninger, som energieffektivitet, sunt innemiljø og bruk av miljøvennlige materialer. Alt dette gjennomsyrer K14. Det tror vi byens handlende publikum også vil sette pris på.

– Bak konseptet vårt ligger studier av hva som skjer i store og små byer ellers i verden, sier Mesel. – Vi ønsker å være offensive og satse på morgendagens løsninger.

FORBEREDT FOR ENDRINGER

– Skal vi være en smule kjepphøye, kan vi si at K14 er ideelt for en tid preget av raske endringer, som vi for eksempel ser nå i forbindelse med korona-epidemien, og for tiden etter, skyter Bjorå inn. – Det vi ser, er nemlig at endringene i kjøpevaner, kontorbruk og sosial omgang egentlig var i bevegelse før pandemien. De vil bli permanente, regner vi med, og fleksibiliteten i K14 er nettopp rigget for slike endringer.

Prosjektet har fått skryt og velvilje fra ulikt hold. Blant annet uttrykte plan- og bygningssjef Venke Moe sin begeistring til Fædrelandsvennen i fjor. Hun kalte K14 «et flott prosjekt, og et helt nytt konsept i Kvadraturen», og om arkitekturen sa hun at «det er lagt sjel i det».

Både Mesel og Bjorå berømmer arkitektkontoret bak prosjektet, Ark-Net. – Under ledelse av Erik Asbjørnsen og Marie Smedemark er Ark-Net og eierne overbevist om nødvendigheten av å tenke fleksibelt og tidsmessig, sier Mesel. – Samtidig har Ark-Net tilført bygget visuelle kvaliteter som vil stå seg over tid. Bare se på 3D-tegningene. Jeg er sikker på at byens innbyggere vil like de rolige og gjennomtenkte fasadene og det inviterende interiøret.

– Vi er ganske sikre på at byen vil bli glad i hele bygget, legger Bjorå til. Mesel nikker samtykkende. Årene som kommer vil vise om spådommen deres holder stikk!

K14

 • 27 000 kvadratmeter bygningskompleks for kontorer og butikker
 • Ligger midt i Kristiansand og utgjør 2/3 av kvartal 14
 • Fasader mot Henrik Wergelandsgate og Skippergata – som blir ny gågate
 • Eget torg-område i gateplan og 800 kvadratmeter takhage
 • Bygget etter bærekraftstandarden Breeam-NOR Very Good
 • Lunsjrestaurant og nisjebutikker
 • Tilbyr svært fleksible romløsninger for leietakerne
 • Antatt byggekostnad: 600 millioner kroner
 • Utbyggere: Daland Eiendom AS, BRG Utvikling og J.B Ugland EIendom

Fargesprakende HØST i Matkjelleren

By | Mat | No Comments

Fargesprakende HØST i Matkjelleren

Om høsten flommer naturens skattkammer over og deler raust av sin overflod: Sopp i utallige varianter popper frem i skogen, epler ligger strødd i byens hager, sjømaten er på sitt beste og rotgrønnsakene er klare til høsting – hva er det ikke å elske med denne årstiden?

Høsten har inntatt Matkjelleren i Lillemarkens. Hos Sans&Smak har de økologiske grønnsaker i løsvekt, og nå er beter i sesong.

ALLSIDIGE BETER

Få grønnsaker kan skilte med samme fargesmell som betene. Rødbeten, gulbeten og for ikke å snakke om den spreke fetteren – polkabeten! Rødbetens særegne og dype farge har gjennom tidene blitt brukt til å farge alt fra klær til kakepynt, så her gjelder det å velge rett farge på antrekket om du vil beholde stilen utover kvelden.

Betene kan gjerne spille hovedrollen i et måltid, prøv den langtidsbakt og akkompagnert med noe søtt eller kanskje en smakfull geitost.

Den røde beten har en mer intens jordsmak enn gul- og polkabete som gjør seg bedre i salater. Hva med å lage egne hjemmesyltede rødbeter til den daglige leverposteiskiva? Det er noe å skryte av det! PS! Bruk hansker – fargen sitter temmelig godt.

DETTE TRENGER DU

1 kg. rødbeter Syltelake: 6,5 dl 7% eddik 5 dl vann 3 dl sukker 1 ts karve Evt 1 laurbærblad

SLIK GJØR DU

Kok opp ingrediensene til laken og avkjøl. Skjær rødbeter i biter, skiver eller strimler og legg dem på rene, tørre glass. Tilsett krydder.Hell over laken og sett på lokk. La stå og trekke smak i ca. to uker.

SKOGENS GULL OG HAVETS SØLV

Fra kantareller til piggsopp, steinsopp og trompetsopp. Nå gjelder det å komme seg ut i skogen for å plukke før det er for sent! Skogens smaksbomber gir deilig dybde og viltsmak til langkokte høstgryter eller enkle, kremede pastaretter. Du kan forvelle og spare til vinteren eller nyte dem stekt i meierismør med salt og pepper når du kommer hjem fra tur. Uansett hva du bruker soppen til gir det en deilig smak på retten. Sopp kan også tørkes og knuses som rydder over høstes gryter, eller bløtlegges og stekes som fersk sopp.

Hos Reinhartsen Delikatesse i Lillemarkens bugner det av både havets sølv og skogens gull hele året gjennom. Daglig leder Siren Fredriksen, eller Fru Fisk som hun kalles, ønsker velkommen inn i en butikk som har like mye kunst og håndverk i hyllene som fisk og skalldyr.
– Vi ønsker å fronte det lokale. Det finnes så mange dyktige kunstnere her i regionen, og når det gjelder matproduksjon er Sørlandet et skattkammer. Hun ramser opp noen av de lokale leverandørene: Boen Gård, Røyland Gård, Slakter Eikestøl, Bekkereinan, Vindtland og Hånes Lefsebakeri – og mange flere.
–Vi har også et godt utvalg oster, spekemat og andre delikatesser, forteller hun.

VILT PÅ MENYEN

Høsten er høysesong for vilt, og er du skuddredd kan du trygt legge jakten til Reinhartsens bugnende disker og skap. Der er du garantert en god fangst, enten det er rype eller hjort som skal stå på menyen. De ansatte bak disken deler raust av sin kompetanse og gode råd, og hjelper deg å lykkes på kjøkkenet.
– Viltsaus er nydelig, og vi har tørket sopp i flere varianter, som morkel, steinsopp og kantarell, forteller Fredriksen. Disse kan brukes til en deilig saus sammen med ekte viltfond og fløte. Du trenger ikke jukse engang.

Hos Reinhartsen står det gode måltidet i fokus, og de lot seg ikke stoppe da Norge lukket ned. For mat må man ha, og da kan det jo like gjerne være skikkelig god mat.
– Da korona gjorde sitt inntog måtte vi teste ut alternative måter å handle på. Da startet vi «drive in», hvor kunder bestilte, parkerte på utsiden til avtalt tid og vi kom ut med poser med varer. Betalingen var via Vipps, så ingen ble utsatt for smittefare. Dette fungerte supert, og er noe vi vil fortsette med, sier hun, Særlig helgeposen med snadder til hytteturen eller middagsselskapet er populær hentemat.

At flere og flere ønsker å få litt drahjelp på veien til et vellykket middagsselskap er tydelig, og de merker pågang av bestillinger på fiks ferdig middag.
– Mange velger nå å kose seg hjemme og invitere venner. Da er det trygt og enkelt å få ferdig mat som bare kan varmes opp og serveres. La superlativene hagle og nyt applausen fra gjestene – vi sier ingenting, ler Fredriksen. Du kan til og med få med oppskriften i tilfelle noen skulle be om den.

Denne gangen er det ikke sølvet som står på menyen, men den ofte undervurderte, spreke seien! Her er kokk hos Reinhartsen, Angelica Jansen sin variant av hverdagsfavoritten seibiff med løk.

DETTE TRENGER DU

4 personer

800 gram seifilet
200 gram sjampinjong
3 løk smør til steking
sitronsaft/eplemost eller fiskekraft
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Be fiskehandleren kutte ut alle bein, og del seien i ryggfilet, bukfilet og halestykke. Ryggfileten er rene festmaten, det er denne vi bruker her.

Buk og hale kan du fryse ned og senere frese sammen med løk, sjampinjong og lakseterninger og servere i pitabrød sammen med frisk salat og rømme.

Fremgangsmåte seifilet/ryggfilet:
Stek løk og sjampinjong de er gylne.
Stek fisken i smør eller olje 2 minutter på hver side på sterk varme til den er gyllenbrun.
Skru ned varmen, og la det surre videre i 3–5 minutter avhengig av tykkelse på fisken.
Kok ut panna med litt matfløte og eventuelt litt sitron, eplemost eller fiskekraft.
Legg sjampinjong og løk over fisken og smak til med salt og pepper.
Server med poteter, grønnsaker og gjerne noen ristede hasselnøtter.

Reinhartsen Delikatesse er en del av Matkjelleren i Lillemarkens. Som en mathall i miniatyr kan du velge fra de ulike spisestedene, og sitte ned og spise eller ta med. Her vil alle finne noe de liker, for utvalget av mat er stort og bredt: Nybakte skillingsboller og horn, varme baguetter og byens beste kinamat, sjokolade og deilige krønsjkuler, prisbelønte fiskeburgere og det mest sørlandske av alt – varme komper. Med masse kjøtt. Disse får du dog kun på torsdager, og Reinhartsen har bestillingslister hver uke.

STORT UTVALG PÅ LITEN PLASS

Sans & Smak er et eldorado for deg som sverger til usprøytede, økologiske matvarer og de har et stort utvalg fri for-mat. Liker du å bake anbefales det å ta turen hit – de har nemlig et enormt utvalg av korn- og meltyper.

Eier Karin Stray Helle anbefaler pizza som kosemat en høstkveld, og sverger til Jan Vardøens oppskrift på deilig, sprø pizzabunn og en av butikkens pizzasauser.
– Vi har et fantastisk godt «Tipo 00-mel», forteller hun. – Hvilket mel du velger har stor påvirkning på resultatet.
– Vær litt vågal og test ut ulike toppinger. Vi har også veganske pizzaoster for deg som spiser helt plantebasert. Du vil bli positivt overrasket over hvor mye godt som finnes, avslutter hun.

Her er Karin Strai Helles favorittoppskrift på pizza:

DETTE TRENGER DU

4 personer
3 dl vann, omtrent 25 grader
0.5 dl god olivenolje
3 gram tørrgjær
0.5 ss sukker
0.5 kg «Tipo 00» pizzamel
0.5 ss salt

SLIK GJØR DU

Bland vann, olivenolje, gjær og sukker og elt i kjøkkenmaskin med eltekrok til det er godt blandet.
Ha i siktet mel og salt og elt på lav hastighet i ca. 15 minutter. Du skal ha en glatt og elastisk deig. Hvis du merker at melet ikke blir blandet godt nok i, stans maskinen, hent opp melet fra bunnen og vend inn i deigen med hendene. Elt videre og tilsett litt vann hvis deigen er for hard og stiv.
Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 minutter.
Del i 4 leiver. Elt mellom hendene, lag fine, små baller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. Heves i 2–3 timer i romtemperatur. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet frem til de skal brukes.

Tips: 1 ss rødvinseddik i deigen mens den eltes gir sprøere skorpe.

FORSLAG TIL TOPPING

Fersk mozzarella. Etter steking: ruccola, paramskinke, ristede pinjekjerner og parmesan. Ringle over god olivenolje til slutt
Salami og hakket rødløk
Stenfrie sorte oliven, artisjokkhjerter og marinert sopp
Miks av oster; blåmugg, parmesan, mozzarella og cheddar

ALT DU TRENGER PÅ ÉN PLASS

Fra parkeringshuset går du tørrskodd inn i Matkjelleren. Her kan du kjøpe både hovedrett og tilbehør, og få passende drikke i posen før du går opp en etasje for å finne gryter, servise, duker og den fineste kaffe til desserten.

Vil du gjøre ekstra stas kan du dandere maten på et kunstfat fra Reinhartsens flotte butikk.

Kanskje en hårklipp også er på sin plass? Eller nytt antrekk? En ting er sikkert – Lillemarkens leverer på begge plan.

MATKJELLEREN:

 • Reinhartsen
 • Sans&Smak
 • Det lille bakeri
 • Vinmonopolet
 • Lotus Grillbar
 • Subway