Smaken av sommer

By | Mat

Sommersesongen hos Mat & Uteliv

I sommer blir det yrende folkeliv med tapas og middelhavsstemning på restauranten Mercado. Men restaurantgruppa Mat & Uteliv forbereder også en hektisk turistsommer på de andre spisestedene i Kvadraturen.

– Vi har stor tro på en flott og travel sommer i Kristiansand. Det blir mest norgesferier på folk i år også, så da får vi nok mange hyggelige turister på besøk, forteller Roger Sande. 

Han er daglig leder i restaurantgruppa Mat & Uteliv, som står bak 11 spisesteder i Kvadraturen – I tillegg til Montana Grill på Sørlandssenteret. Gruppen er en viktig bidragsyter til Kvadraturens slagord og kundeløfte: mer å by på. 

Men etter en dårlig start på året med stengte restauranter og en rekke smittevernbegrensninger, er Sande forberedt på en god sommersesong med nye menyer, hyggelige servitører og dyktige kokker – Som blir nøkkelen til å blidgjøre både sultne sørlendinger og innenlandsturister som vil oppleve hva kulinariske Kristiansand har å by på. 

MIDDELHAVSSTEMNING

De siste årene har restaurantgruppa satset stort i området hvor Markens gate krysser Gyldenløves gate. Her ligger Café Rasmus, Mercado og en ny avdeling av Montana Grill & Pub som perler på en snor – midt i hjertet av Kvadraturen. 

– Café Rasmus er vår storstue for å kose seg med gode middager, eller med det populære britiske konseptet «Afternoon Tea» på lørdager. Her får man alt fra høye smørbrød til smakfulle à la carte-retter hele uka. Lokalet er også ideelt for feiringer siden vi har eget rom for selskaper og arrangementer. 

– På Mercado skal det føles som om man er ved Middelhavet – både når det gjelder utseendet på restauranten og ikke minst maten. Det er både tapas og større retter på menyen med mye smak av Middelhavet. 

– På vår nye Montana Grill & Pub i Markens gate har vi en variert meny – fra burgere til grillretter, sandwicher og andre småretter. I andre etasje er det duket for sport og spill, både i form av fotballsendinger, sportssendinger, og at du selv kan spille med venner, familie eller gode kolleger. Vår «social dart» er mest populært for tiden. Men biljard og shuffleboard er nesten like populært, opplyser Sande. 

STREETFOOD-SOMMER

En liten trask videre i Markens gate finner man Herlig Land. Et populært spisested med store sitteområder utendørs i sommersola. Litt lenger ned i gata ligger Patricks Pub & Restaurant side om side med Slakter Sørensen, som tilbyr alt fra saftige biffretter til «sharingmiddager» for vennegjengen. 

Går du et par skritt videre blir du introdusert for italienske smaker på spisestedet Bellini, som spesialiserer seg blant annet på pizza med surdeigsbunn laget i tradisjonell, vedfyrt pizzaovn. 

På nabostedet Burger Bordello er kjøkkensjef Nikola Malezic og resten av de ansatte også klare for en hektisk turistsommer, og for å ønske sultne gjester med smaken for black angus-burgere velkommen. I tillegg disker også Malezic og resten av kokkene opp vegetar-alternativer for gjester som ønsker kjøttfrie alternativer. Men spisestedet I Markens gate 8 spesialiserer seg også på annen streetfood, og har nylig introdusert berlin döner-kebab på menyen som har slått godt an hos sultne gjester. Når maten er klar hentes den fra det karakteristiske, åpne kjøkkenet – som ser ut som en klassisk foodtruck.  

DET ØSTLIGE KJØKKEN 

Hvis det er asiatiske smaker som frister i sommer, har Mat & Uteliv restauranten Monsoon Sushi & Asian midt i hjertet av Torvet i Kristiansand. Stedet spesialiserer seg på alt fra sushiretter til autentiske, asiatiske retter hvor du selv styrer styrkegraden. 

Hvis det frister å se en fotballkamp eller en sportssending etter en runde med østlige smaker, ligger tilbudene i Tollbodgata en kort gåtur unna. 

Mat & Utelivs aller nyeste satsing, Ølhallen, ligger vegg i vegg med Brygghuset i Tollbodgata og har gjennomgang til “naboen” fra deres felles bakgård. Ølhallen spesialiserer seg på spennende og rimelige matopplevelser hvor alle rettene koster 129 kroner. 

– En ting er sikkert: Vi gleder oss til en hektisk sommersesong på våre forskjellige spisesteder, sier Sande avslutningsvis. 

Sørlandets Kunstmuseum Sommerens store attraksjon!

By | Barn, Kultur

Microworld Kristiansand er sommerens satsing på Sørlandets Kunstmuseum. I denne attraksjonen er det du som avgjør hvordan utstillingen vil se ut.

– Dette er en fysisk, gøy og leken måte å oppleve kunst på, forteller Torill Haugen, digital kurator på Sørlandets Kunstmuseum.

Hun snakker om den interaktive utstillingen Microworld Kristiansand – en spennende digital kunstsatsing som hadde norges-premiere 21. mai på Sørlandets Kunstmuseum, og som skal stå gjennom hele sommeren fram til 26. september. Haugen mener utstillingen er spesielt attraktiv for barn og unge, men håper også de faste museumsgjestene vil la seg begeistre av denne «litt annerledes» utstillingen. 

  – Det som egentlig er veldig fint med denne utstillingen er at den passer til alle typer mennesker. De som liker å stille observere, og de som liker å utforske med hele seg. Det er ikke ofte man kan slippe hemninger og slå seg løs når man besøker et museum, men her er det lov!

NORGESPREMIERE

Det er trygt å si at SKMU inviterer til en kunstutstilling helt utenom det vanlige. Microworld Kristiansand er en del av en pågående serie med Microworld-utstillinger rundt om i verden, signert den england-baserte kunstnerduoen Genetic Moo, som består av Nicola Schauerman og Tim Pickup. Utstillingen i Kristiansand er produsert i samarbeid med Lumen Art Projects.

De store skjermene i utstillingsrommet vil være i konstant forandring, basert på gjestenes egne bevegelser og interaksjoner. Både lyd og bevegelser fanges opp av sensorer, kameraer og mikrofoner, slik at gjestenes interaksjoner påvirker og lager sine egne skapninger på skjermene. Dine bevegelser vil skape alt fra spennende mønstre, til å påvirke mikroskopiske skapninger i havet på skjermen. På en annen skjerm er det stemmen din som lager en lydbølge som blir omgjort til digital kunst.

– PUBLIKUM ER VIKTIGE

Kunstnerduoen Genetic Moo er selv fornøyde med den interaktive utstillingen i Kristiansand.

– Vi gleder oss over hvor fin denne utstillingen har blitt på Sørlandets Kunstmuseum, og vi er spent på å høre tilbakemeldinger fra publikum. Vi jobber jo mest med interaktiv kunst, hvor publikum er viktige fordi de påvirker kunstverket. Det er rart å ikke kunne være til stede, men vi håper på å kunne besøke Kristiansand før utstillingen er over i slutten av september, skriver Genetic Moo.

Digital kurator på SKMU, Torill Haugen, sier at på denne utstillingen blir det ingen «vær stille, ikke rør»-skilt. Snarere tvert om. Og for mange barn blir kanskje Microworld Kristiansand deres første møte med digital kunst.

– Det er selvfølgelig opp til hvert enkelt barn hvor mye de vil delta, men jeg kan love at også foreldre og voksne vil synes dette er gøy. Denne prisvinnende utstillingen er blitt vist til over 300 000 personer i land som England, USA, Kina og Saudi-Arabia, og tilbakemeldingene har vært gode fra personer i alle aldre, sier Haugen med et stort smil.

I tillegg til den fysiske utstillingen hos SKMU i Skippergata, kan man også besøke Microworld Kristiansand hjemmefra på det helt nye virtuelle museet: virtuell.skmu.no

EN REKKE KULTUROPPLEVELSER

Men Microworld Kristiansand er langt ifra den eneste kulturopplevelsen som SKMU har på «sommermenyen». Museets koselige, bilfrie bakgård vil sette rammene for flere varierte arrangement hver onsdagskveld i sommer.

– Sørlandssommeren assosieres naturlig nok med skjærgård, bading og det gode liv. I forlengelsen av det blir jo dagen komplett ved å avslutte med en urban kulturopplevelse i kveldssola, sier arrangementsansvarlig Mirjam Nytun.

Enten man foretrekker å lene seg tilbake med deilige toner i øret, litt fysisk aktivitet kombinert med å lære noe nytt eller å gjøre noe kreativt sammen med venner kan man finne noe som passer.

På onsdagskvelder blir det bakgårdsjazz med publikumsfavoritter som Hilde Hefte 14. juli og Sheila Simmenes 28. juli. Hvis du vil utforske kreativiteten utendørs, arrangeres også «Paint & Sip», en uformell og sosial workshop hvor du kan lære teknikker og male et kult bilde. En perfekt start på sommerkvelden med vennegjengen? Dette arrangeres 7. juli, 21. juli og 4. august.

BYVANDRINGER OG OMVISNINGER

Frister det med en byvandring, hvor du kan få en god oversikt over kunsten vi omgir oss med i bybildet i Kristiansand? Vi rusler i Kristiansands gater og viser både kjente og mer skjulte kunstskatter i bybildet – alt fra skultpurer og statuer til street art og bygninger.

Kanskje oppdages kunstverk man har gått forbi daglig, uten at du tidligere har lagt merke til dem? Opplev Kristiansands spennende sentrum med helt nye øyne 30. juni og 11. august. Hver tirsdag og lørdag klokka 13 i sommer arrangeres det også omvisninger i en av museets spennende utstillinger. I tillegg vil det arrangeres søndagsturer hvor en av museets guider inviterer til en rusletur i sentrum for å se på kunst i bybildet. 

Det vil også bli daglige, korte intro-omvisninger på et kvarter hvor man får en presentasjon av museet og alle utstillingene – hver dag i sommer kl. 13. Vanligvis har museet stengt på mandager, men fra og med juli og til og med mandag 16. august har SKMU åpent hver eneste dag.

En ting er sikkert – Sørlandets Kunstmuseum tar ikke sommerferie!

SOMMEREN PÅ SKMU

Åpningstider: Mandag–søndag kl. 11 til 17. Onsdager kl. 11 til 21.

SOMMERENS UTSTILLINGER: 

Modernismens pionerer. Utvalg fra Tangen-samlingen. Møt modernismens virkelige pionerer og bli kjent med 33 kvinnelige kunstnerskap fra Tangen-samlingen

På gjensyn! Fra Katta til Kunstsilo. Minnerike gjensyn så vel som helt nye kunstopplevelser. Bli med på historiske tilbakeblikk fra Sørlandets Kunstmuseums reise.

Microworld Kristiansand av Genetic Moo. En interaktiv, lekende familieutstilling hvor publikums bevegelser, farger, lyd og tegninger påvirker kunstverkene.

Aktivitetseldorado på Vitensenteret i sommer

By | Barn

På Vitensenteret kan du trimme både hodet og kropp. Og i sommer kan du utfordre deg selv, eller konkurrere mot andre i ei spesiallaget Mesternes Mester-løype.

– Vi er skikkelig stolt av sommerprogrammet vårt her på Vitensenteret. Vi tror den nye Mesterløypa vil falle i smak hos både store og små, sier Connie Johnsen, marked og kommunikasjonsansvarlig for Vitensenteret Sørlandet.

Du trenger med andre ord ikke reise ut av byen for å få det skikkelig gøy i sommer. Ferie i egen by kan by på kreative opplevelser for hele familien. På Vitensenteret midt i Kvadraturen setter de i midten av juni i gang sommersesongen med et spennende sommerprogram.

– Vi har noe for alle aldre. Her kan man komme sammen som familie, i grupper, eller også helt alene. Vi har mange gøye aktiviteter tilpasset ulike aldre, forteller Connie Johnsen og nevner blant annet interaktive aktiviteter og tankenøtter.

MESTERLØYPE

Men nytt av året er altså Vitensenterets egen Mesterløype hvor du kan teste oppgaver som vist i NRK-serien Mesternes Mester.

– Dette er en aktivitet vi gleder oss til å sette i gang med, forteller Johnsen og legger til at de også har søkt og fått godkjent bruk av Mesternes Mester-navnet.

Natt-testen, 90-graderen, og ball-øvelsen hvor det gjelder at ballene ikke ramler ned på bakken, er noen av øvelsene du vil kjenne igjen fra programmet.

LEK OG LÆRING

På Vitensenteret går læring og moro hånd i hånd og i sommer har de også en spennende DNA-aktivitet hvor gjestene får mulighet til å ta en tur inn i laben og ekstrahere DNA fra ulike frukt.

– Dette er en aktivitet vi kjører flere ganger løpet av dagen. Den tar rundt 30 minutter, og noe man kan melde seg på når man besøker oss, forteller Connie.

For å ta ekstra godt vare på gjestene har Vitensenteret flere verter som skal sikre gode opplevelser for besøkende i sommer og ellers i året.

– Hos oss kaller vi de Vitenlos, og det er blant annet de som står for DNA-laben, og guider gjestene gjennom Mesterløypa forteller hun.

I utgangspunktet er Vitensenteret et senter spesielt myntet for barn og unge, men Connie Johnsen lover at både foreldre og besteforeldre også vil kose seg dersom de tar turen innom.

– Vi har mange interaktive installasjoner og morsomme eksperimentstasjoner som innbyr til moro og lære, så jeg er sikker på at også de voksne kan lære ett par ting de ikke visste fra før, sier hun.

KREATIVITETEN FÅR KJØRT SEG

Vitensenteret i Kristiansand ligger lokalisert midt i Markens gate. Nærmere bestemt i etasjen over Kiwi. Med godt over 900 kvadratmeter å boltre seg på skal det godt gjøres at kreativiteten ikke får kjørt seg.

Og trenger du enda litt vitenskapelig påfyll etter noen timer på senteret, finner du unike gaver og lærerike leker i vitenbutikken.

– Her har vi fokus på et vareutvalg knyttet opp mot vitenskap, kreativitet og skaperglede, forteller Johnsen.

EN ANNERLEDES ARENA

Vitensenteret er med andre ord er eldorado for den nysgjerrige og vitebegjærlige. Her spiller alder ingen rolle. Og leter du etter en annerledes
arena for barnebursdag, teambuilding eller andre arrangementer så finnes det mange muligheter på Vitensenteret.

– Det finnes mange temaer å velge i. Her kan du få alt fra hjernetrim til mer fysiske oppgaver ved å kåre en VitenMesternes Mester, avslutter hun.

Nytt navn, samme fokus på kvalitet og service

By | Fashion

Etter 57 år i bransjen takker Hans Jakob Nilsen for seg som urmaker. Henrik Borning, som har drevet butikken de siste åtte årene, velger nå å fokusere fullt på optikkfaget og avvikle urmakerdelen. 

– Det er en tid for alt. Nå i juni er planen at jeg skal bli pensjonist på heltid, sier Hans Jakob Nilsen (73). I fjor hadde den velkjente ur- og optikk-butikken 75-årsjubileum, og i år trekker hovedpersonen seg ut, etter 57 år i bransjen.   

– Det har vært planen en stund at jeg skal trekke meg ut, og jeg har trappet ned litt gradvis. Så det blir ikke den helt store omveltningen, sier han.  Den snart pensjonerte 73-åringen tror ikke han kommer til å kjede seg med sin nye tilværelse. 

– Nei da, jeg har nok å henge fingrene i. Jeg er veldig glad i å tilbringe tid ute i naturen, så jeg kommer nok til å være aktiv på mange plan fortsatt, forteller han. 

DROPPER KLOKKER – ENDRER NAVN 

Med Hans Jakob Nilsen som pensjonist gjør også Henrik Borning om på konseptet i butikken. Fra og være både urmaker og optiker, blir det nå kun fokus på optikerdelen.  

– Det handler rett og slett om at vi ikke lenger er på høyden i faget når Hans Jakob slutter. Og så lenge vi ikke kan yte samme service velger vi heller å reindyrke optikken, forteller Henrik Borning. Han begynte å jobbe i forretningen i 2006.
– Det var hele tiden planen at jeg skulle inn i driften av butikken. Siden 2008 hadde vi butikken sammen, i 2013 kjøpte jeg ut Hans Jakob og har eid butikken siden den gang, sier han. Det var far til Hans Jakob som i sin tid startet opp urmakerforretningen i 1945. I 1976 overtok Hans Jakob etter faren, og åpnet sin urmakerforretningen i Markensgate 47. Når urmakeren nå forsvinner ut av lokalene benytter Borning og co. også anledningen til å gjøre en navneendring.  

– Vi tenker det er naturlig å gjøre den endringen nå, og det nye navnet blir fra sommeren av Alliance Optikk Borning. Butikken har allerede vært medlem av Alliance Optikk-kjeden de siste 14 årene, og velger med navnebytte å identifisere seg mer med kjeden i tillegg til at hovedpersonen selv blir knyttet til butikknavnet. Borning lover at selv om navnet blir nytt, kommer den gode servicen butikken er kjent for til å bestå. 

– Det kan jeg personlig garantere for at den gjør, smiler Borning. Han ønsker å formidle at butikken har kompetanse på mer enn synsprøve og brillesalg. 

TOPPMODERNE UTSTYR 

Helt fram til 2014 var butikken lokalisert på andre siden av Markens gate.  

– Men da det begynte å bli trangt om plassen og dette lokalet sto ledig, så vi en fin mulighet til å modernisere butikken, forteller Henrik. Han sier også at butikken hele tiden har hatt fokus på å utvikle optikkfaget videre, ved kursing av optiker og oppgradering av utstyrspark. Dette for å kunne yte best mulig service til kundene. Borning forteller at de gradvis de siste årene har hatt mer og mer fokus på optikk, og synsundersøkelser.  

– Vi har mye brille- og linsetilpasninger her hos oss, og et rikelig utvalgt av briller og solbriller. Vi prøver å balansere merkene i butikken mellom det som flest vil ha, i tillegg til å krydre med særegne merker som vi er alene om – som gjerne har et spesielt design, materiale eller en unik historie. Du kan få briller i alle prisklasser så vi mener vi kan treffe alle som ønsker nye briller. 

STOR UTSTYRSPARK 

Borning har de siste årene opparbeidet en stor utstyrspark for å følge opp kundens øyehelse. Butikksjef Una Kopperud sammenligner oppfølgingen hos optiker med at vi går til tannpleier en gang i året for å sjekke at alt står bra til, inntil vi blir henvist til tannlege.  

– Den samme rollen kan optiker ha, at man jevnlig sjekker øyehelsen for å se utvikling inntil man eventuelt trenger en henvisning til øyelege, sier Kopperud.  Optikeren utfører IPL-behandling for stimulering av tåreapparatet, dette er en behandling for tørre og rennende øyer. I tillegg til utstyr for å kikke på øyne og måle trykk, har de også OCT som tar et CT-skann av øyets netthinne. Du kan også få sjekket synsfeltet ditt. 

– Borning driver også med spesialoptikk som filterbriller, kirurgiske luper, kerato-konus og andre spesiallinser, forteller butikksjefen. Butikken kan også skilte med eget slipeverksted. 

– Når du kjøper en brille hos oss bestiller vi glasset og sliper det til innfatningen her i våre lokaler. Så hvis noen ødelegger et glass eller ønsker en annen tilpassing, har vi den fleksibiliteten at vi kan ordne det her hos oss, forteller Borning. Kundegruppa hos nye Alliance optikk Borning spenner seg fra barn til godt voksne og eldre. Selv om man kanskje skulle tro at majoriteten av kundene kjøper linser, forteller optikeren at det er briller det går mest av. 

– Briller går aldri av moten, og mer vanlig er det også blitt at kunder velger å sette styrkeglass i sine solbriller, forteller Borning, som er tilfreds med butikkens store utvalg av solbriller, både sportsvarianter og mer urbane solbriller. Frem til 30. juni er det kampanjeavslag på alle solbriller med styrke i alle varianter. 

– Det skal godt gjøres at ikke du finner ett par eller to du liker hos oss, forteller Henrik Borning.  

STORSALG AV KLOKKER 

Når urmakeren nå skal ut av lokalene, betyr det at forretningen skal tømmes for klokker. Det blir med andre ord et skikkelig klokkesalg gjennom hele sommeren, eller så langt beholdningen rekker.  

– Fra starten av juni blir det sluttsalg på alle klokkene våre. Vi slår til med 30, 50 og 70 prosent rabatt på alt av klokker. Så her er det virkelig mulig å gjøre noen gode kupp, sier butikksjef Kopperud. Selv med mye smartklokker på markedet er det fremdeles stor interesse for et klassisk armbåndsur. Vi regner med bra trykk i butikken når kundene kan få kjente merker som Tissot, Certina, Seiko, Raymond Weil i tillegg til Casio, Triwa og Gant til sterkt rabatterte priser. Det er bare å glede seg, avslutter hun.