Julebyen 2020

By | byutvikling | No Comments

FØRJULSKVELD I KVADRATUREN

Torsdag 12. november

Kvadraturens gater er lyst opp med vinter- og julebelysning. Julekula på Torvet er tent fra kl. 17. Byens butikker og spisesteder inviterer til hyggelig førjulskveld i byen.

JUL PÅ FISKEBRYGGA

Lørdag 14. november

Mini-julemarked i regi av Kirkens Bymisjon, restaurantene og fiskebasaren byr på servering av varme fiskekaker, fiskesuppe, eple-gløgg med kanel, steking av lapper, skandinavisk inspirert julelunsj, bacalao, churros m.m. Fra kl. 13.

Lys og lysbroen på Fiskebrygga tennes kl. 17.

KUNST OG KULTUR I JULEBYEN

Hver dag fra 15. november til 24. desember

Hver dag fra 15.november kan du oppleve kunst og kultur rundt om i byen og byrommet. Installasjoner, forestillinger og pop-ups – her er det mye å glede seg over når du besøker byen! Du kan også få opplevelsene rett hjem i stua ved å følge med på Hva skjer i Kristiansand og Julebyen Kristiansand på Facebook.

EN JULEFORTELLING

Årets juleforestilling på Kilden

20. november er det premiere på juleklassikeren En julefortelling av Charles Dickens på Kilden!

Forestillingen er kristiansanderen Henrik Rafaelsens regidebut, og med seg på laget har han et spennende kunstnerisk lag som sammen skal gi oss Dickens julefortelling.

Her er det bare å sikre seg billetter.

ISBANEN PÅ ØVRE TORV

Åpent hver dag fra lørdag 28. november

Isbanen Kompis har åpent hver dag fra kl. 10 til 22. Ta med egne skøyter og husk hjelm, eller sjekk med BUA for lån av utstyr. Følg retningslinjer for smittevern og avstand. Egne trivselsverter vil være tilstede for å hjelpe for god og trygg tur på isbanen.

DESIGNERNES JULEMARKED

Sørlandets Kunstmuseum 28.–29. november

Et av årets høydepunkt for mange! Fra kl. 11 til 17 begge dager.

NB! Billetter må i år foråhåndskjøpes på skmu.no for ivaretakelse av smittevern / begrense antall.

JULEMARKED PÅ TORVET

Fra lørdag 28. november

Julemarkedet på Torvet åpnet lørdag kl. 12. Boder med salg av lokalt håndverk, julepynt, gløgg, julekaker, spekemat, julegaver, mat og drikke m.m.

Julemarkedet har åpent lørdager kl. 12 til 18 og søndager kl. 14 til 18. I ukedagene er julemarkedet åpent fra kl. 14 til 19 3.–6. desember og hver dag fra 10.–22. desember.

JULEMARKED PÅ TORVET

Fra lørdag 28. november

Julemarkedet på Torvet åpnet lørdag kl. 12. Boder med salg av lokalt håndverk, julepynt, gløgg, julekaker, spekemat, julegaver, mat og drikke m.m.

Julemarkedet har åpent lørdager kl. 12 til 18 og søndager kl. 14 til 18. I ukedagene er julemarkedet åpent fra kl. 14 til 19 3.–6. desember og hver dag fra 10.–22. desember.

Female hands holding the gift box, Christmas or New Year festive composition, top view

NATTEN ER LANG – TIL BYEN

Domkirken 15. desember

Julens varmeste konsert! Gaasehud, Høvåg Storband og Snelleklang inviterer i sammen med Kirkens Bymisjon til konsert i Domkirken for inviterte gjester kl. 19. Det blir overføring via høyttalere utendørs, slik at publikum kan høre konserten på Torvet.

TÅRNKONSERTER I DOMKIRKEN

Fra 6. desember

I desember kan du høre saksofonist Tore Ljøkjels toner fra spiret i Domkirketårnet kl. 1615–1645.

Julekonserter

Mikkel & Reverockerne, julekonsert for barn, Kilden 14. november

Julekonsert, Kurt Nilsen, Kilden 28. november

Seine natt Desember, Trygve Skaug, Domkirken 29. november

Julen i våre hjerter, Tor Endresen og Anne-Sophie Endresen, Domkirken 30. november

Händels Messias i Domkirken 3. desember

En stjerne skinner i natt, Oslo Gospel Choir, Kilden 3. desember

An American Holiday, Adam Douglas, Kilden, 4. desember

Stille natt, hellige natt, Domkirken 5. desember

Julero, Pust, Kilden 9. desember

Christmas with Nordic Tenors, Kilden 9. desember

Julekonsert med Marte Wulff & Charlotte Quale, Kick 12. desember

Jul med Helene Bøksle på Kilden 12. desember

Vår jul Maria Arredondo, Christian Ingebretsen, Gaute Ormåsen m.fl. Domkirken 14. desember

Natten er lang – til byen, Gaasehud, Høvåg Storband og Snelleklang i samarbeid med Kirkens Bymisjon i Kilden 11. desember.

Konserten spilles også for inviterte gjester i målgruppen til Kirkens Bymisjon i Domkirken 15. desember.

Juleroser, Herborg Kråkevik og Kristiansand Symfoniorkester, Kilden 15. desember og 16. desember.

Gratis julekonsert med Ynglingeforeningens musikkorps, Domkirken 18. desember

Julekonsert, Pål Rake, Domkirken 20. desember

For oppdatert oversikt over hva som skjer i Julebyen Kristiansand gå inn på kvadraturen.no eller følg med på Facebook på Julebyen Kristiansand. 

200 flytter inn før jul – Vi vurderte ikke noe annet enn Byhaven

By | byutvikling | No Comments

I starten av desember flytter de første beboerne inn i Byhaven i Kristian IVs gate. Blant dem er Aud Horpestad som gleder seg til å bo midt i byen.

I fjor høst solgte Aud Horpestad og mannen Dag leiligheten sin ved Otra, og begynte å se etter en ny bolig. Hovedkravet var at de skulle bo midt i byen, i tillegg ville de ha to bad og minst to soverom. Da de så Byhaven var det gjort. – Det er midt i byen! Vi har bodd på Andøya, i Sandnes ved Otra og på Grim. Vi liker oss midt i byen, med nærhet til alt og da var dette perfekt i den aktuelle prisklassen. I tillegg ville mannen min flytte inn i noe helt nytt, og da sto Byhaven igjen som det klart beste alternativet, sier Aud som skal flytte inn i starten av desember. – Nå kan jeg nesten ikke vente lenger. Dette blir utrolig bra, skyter Aud inn.

PERFEKT BELIGGENHET

Leiligheten som skilte seg ut hadde to soverom, to bad, og var over 80 kvadratmeter med terrasse utsikt utover parken som blir bygd i andre etasje. Her får Aud og Dag plass til besøk fra Rogaland og med femti meter til nærmeste hotell gjør det ingenting om de ikke får plass til alle som kommer på besøk. – Det er jo så nære hotellet at de kan spasere opp i morgenkåpa om de vil, så sentralt er det, humrer jærbuen.

Når de ikke har besøk er ekteparet selv gjerne ute på korte og lange turer, og Horpestad trekker fram nærhet til jernbanen og busstasjonen (ca 350 meter) og danskebåten (ca 400 meter) som viktig.

Inngangen til Byhaven ligger femti meter unna Markens gate, og det skal godt gjøres å bo mer “midt i byen” enn akkurat her med kafeer, restauranter og butikker like utenfor inngangsdøra.

Men i tillegg til å kunne føle pulsen på byen like utenfor døra, blir man også skjermet for det når man sitter i leiligheten, eller benytter seg av byens største private have. – Man kan virkelig distansere seg fra bylivet, hvis man har behov for det, fortsetter Horpestad.

BYHAVEN ER FOR ALLE

Leilighetene i Byhaven kommer i alle prisklasser fra 2.5 millioner til 12.5 millioner, og Horpestad tror de fleste vil kunne finne seg en leilighet i bygget. – Det er mye å velge i, så jeg tror det fleste vil kunne finne seg noe som passer, avslutter Horpestad som selv gikk for en leilighet til omtrent 4.5 millioner.

Det tror også Jarl Sindland daglig leder i Byhaven Holding. – Byen skal være for alle, om du er 30 eller 60, om du har god egenkapital eller i etableringsfasen. Vi ønsker å åpne opp byen som mulig bosted for alle, sier Sindland.

Byhaven sitt navn er selvforklarende, forteller Sindland. Leilighetene ligger midt i hjertet av Kvadraturen, med byens største have til bruk for beboerne i sameiet. Atriet som haven ligger i får sol gjennom hele dagen, og alle leilighetene har utsikt enten over hagen, eller ut til gata – og noen av leilighetene har utsikt begge veier. Følelsen av å kunne ta pulsen på byen samtidig som du kan få det private liv i en usjenert hage er unikt. – Du finner ikke det noen annen plass i Kristiansand, og det er en god følelse at jeg kan gå inn her og vite at dette er unikt i byen vår, sier Sindland når vi går inn i byggetrinn 1 som med stormskritt nærmer seg ferdigstilling.

Det er en felles inngang til Byhaven med oppvarmet fortau utenfor og en lobby med sofa og tv like innenfor døra. Her får man følelsen av at man går inn på et fint hotell, men i stedet skal du hjem i din egen leilighet. – Innflytting i trinn 1 starter 7. desember, og i år er det 200 flere som får feire jul i Kvadraturen, det er en veldig fin tanke, sier Sindland.

Totalt blir det 153 nye leiligheter i Byhaven fordelt på to byggetrinn. Leilighetene fordeler seg fra 30 til 150 kvadratmeter. Det er fortsatt noen leiligheter til salgs i byggetrinn 1, og byggetrinn 2 er ferdig i september neste år. Man kan se på leilighetene som fortsatt er ledige på leilighetsvelgeren på by-haven.no

VELGER BORT BILEN

Ekteparet Horpestad skal ha parkeringsplass i parkeringshuset i kjelleren under bygget, så det vil være mulighet å få parkert bil i tilknytning til leiligheten, men Sindland tror mange vil se at bilbruken går ned ved å bo så sentralt i tillegg vil de generelle utgiftene gå ned for mange av dem som flytter til Byhaven. – Erfaringsmessig ser vi at bilbruken går ned når man flytter inn i så sentrale leiligheter. Mange velger også bilen helt bort, noe som er bra for både miljøet og lommeboken.I tillegg er det relativt mye lavere utgifter av å flytte inn i et nytt bygg. Spesielt ser man det på strøm, vedlikehold og tv og internett, forteller Sindland.

En smak av Middelhavet – Oliviers & Co

By | Mat | No Comments

– Velkommen inn!
En innbydende og utrolig koselig butikk gjem- mer seg bak to store oliventrær. Fasaden og den rustikke innredningen sender tankene til trange bakgater i varmere strøk.

På toppen av trappa står Anne Danielsen, eier og olivenpige. Det hun ikke vet om den grønne frukten er ikke verd å vite, og med et smittende godt humør tar hun imot gamle og nye kunder. Hun brenner særlig for to ting; de små uavhengige butikkene i Kvadraturen og god olivenolje. Sistnevnte blir hun aldri lei av å snakke om, men først slår hun et slag for nisjebutikkene. – Nisjebutikkene er viktige. Mangfoldet er en styrke Kvadraturen har, det er det som bidrar til å gjøre et bysentrum spennende og unikt. Butikkene i Skippergata har samme mål, vi spiller hverandre gode. Jeg skal for eksempel holde olivenolje kurs på Kjerstis Kjøkken over gata. Vi samarbeider på tvers av bransjer.

OLJEBRANSJEN BLOMSTRER

Oliviers & Co holdt åpent gjennom hele korona-nedstengingen. –Da må man tenke kreativt, og nytt, sier Anne. – Vi startet med hjemlevering, noe vi faktisk holder på med ennå, om enn i liten skala. Man skal jo spise god mat selv om man er i karantene, ler hun.

Agders eneste Oliviers-butikk feirer 10-årsjubileum i år, og Anne merker stor forskjell fra starten og frem til nå. – Folk er blitt mer vant til å bruke olivenolje. De er interessert i middelhavsmat og er opptatt av sunnhet. De vil ha rene, gode råvarer, forteller hun.

Det er ingen selvfølge for en nisjebutikk å holde koken i et helt desennium! Oppskriften på suksessen tillegger hun én ting: – Service! Foruten gode produkter betyr service alt. Jeg tenker på hvordan jeg selv vil like å bli behandlet, og prøver alltid å gi litt ekstra – som vareprøver i posen og gode anbefalinger. Det å ha god produktkunnskap er en viktig del av servicen, kundene fortjener å komme hjem med produkter som passer deres behov.

EN VERDEN AV SMAKER

Er olivenoljer ukjent terreng for deg kan du slappe helt av. Du hviler trygt i olivenpigens hender. –Smaksprøver er et must. Her får kundene smake på oljene før de bestemmer seg.

Anne føler seg heldig som har mange stamkunder. I tillegg kommer det stadig folk innom, nysgjerrige på hva som befinner seg i alle krukkene og flaskene. – Jeg gir gjerne bort gode tips og oppskrifter i tillegg til smaksprøvene. Anne smiler og konstaterer at de fleste som handler kommer tilbake.

De fleste handler kanskje olivenolje på nærbutikken i den tro at olje er olje. Men i olivenbransjen syndes det titt og ofte, og altfor mange tror at alle olivenoljer smaker likt. De får seg litt av en aha-opplevelse når de tar turen til butikken i Skippergata! – Dessverre finnes det mange dårlige olivenoljer på markedet. Anne er oppgitt over dem som ikke bryr seg om kvalitet, men kun skal tjene penger. – Flaskene er ikke merket med hvor oljen kommer fra, emballasjen er uegnet, eller blir oppbevart feil og oljen blir harsk. All den gode næringen forsvinner, sier hun med et sukk. – Alle gode olivenoljer smaker nemlig forskjellig, og hver og en må finne olje som passer til deres smak og behov.

Foruten «vanlige» oljer har Oliviers & Co også et godt utvalg olivenoljer med smak til forskjellig bruk. – Bestselgerne er jo de rene olivenoljene, men smakssatte oljer følger hakk i hæl, forteller Anne. – På pizza bruker jeg gjerne chiliolje – hvis jeg ikke klinker til med noen dråper trøffelolje. Nam! Basilikumoljen passer perfekt til alle potetretter, og hvitløksoljen er nydelig å steke kjøtt eller grønnsaker i. For du kan faktisk steke i olivenolje, den er en av oljene som tåler best høy temperatur.

DEN FØRSTE OLJE

Akkurat nå venter hun på årets første olivenolje. – Det er alltid spennende! Anne sitrer av forventning. Oliven høstes nemlig bare én gang i året, om høsten. – Den første oljen kalles Affiorato. Den kommer alltid fra Sicilia og er spesielt god, vi har vi venteliste på den hvert år, sier hun. Hun vet hvor oljene kommer fra – ja, til og med navnet på bonden. Og mest sannsynlig har hun jammen vært på besøk der også.

GI FLYTENDE GULL I GAVE

Spiselige gaver er de beste gavene og her er utvalget stort, med gaver fra under hundrelappen. Anne setter sammen de lekreste gavepakker, enten det er venninnegave, julegave eller en hilsen til vertskapet når du skal på fest. Apropos fest – her serverer hun et godt utprøvd tips for at både kvelden og dagen derpå blir bra: – En shot olivenolje før du får noe i glasset smører magen, og kroppen tar ikke så fort opp alkoholen.

Man bør altså legge turen innom olivenpigen i Skippergata før julebordet.

«VIL DU HA LOKALE NISJEBUTIKKER I MORGEN MÅ DU BRUKE DEM I DAG»

OLIVIERS & CO

Eventyret startet i Frankrike for over 20 år siden, og i dag har de utsalg i 12 land. Olivenolje inneholder mange antioksidanter, vita- miner og det gode fettet kroppen trenger.

Den kaldpresses alltid, og i de smaksatte oljene presses de ferske sitronene eller urtene sammen med oljen – ingenting tilsettes i etterkant eller som essenser.

Men Oliviers&co byr på mye mer enn olivenolje:

Balsalmico og smakssatte eddiker, pestoer, tapenader, soltørkede tomater fra Sicilia (verdens beste, påstår Anne), oliven, grissini og kjeks, krydder, ekte parmesan – Parmeggiano Reggiano, risottoris og diverse typer pasta, tomatsauser, pistasjkrem og andre søte saker, honning fra Honninggutta, olivensåper og -kremer, trøffelolje

Deilig julejuks

By | Mat | No Comments

Advent er baking, og baking er gøy! Men er det noen som faktisk baker de syv tradisjonelle sortene fremdeles? Byliv har tips til deg som tør å «jukse littegrann».

Til og med Ingrid Espelid Hovig, Norges elskede matdronning og TV-kokk, synes det var greit å ta noen snarveier på kjøkkenet så lenge smaken var på topp. Og selv om julen er tiden for tradisjoner, er det fullt lov å legge til noen nye, enklere sorter og trekke fra noen av de gamle typene som fremdeles ligger i boksen rundt påsketider.

Bylivs deilige julejuks passer nok ikke i kategorien småkaker, men heller mot konfekt og godteri. Men det er vel egentlig ikke så nøye. Det viktigste er jo å kose seg! Dette julesnadderet trenger ingen oppskrifter, og vi kan nesten garantere at både de store og de små vil kaste seg over kakeboksen. Noen vil kalle det juks – andre vil bare si nam!

SØTT OG SALT

Amerikanerne er gode på alt som er søtt, og våre juletips er nettopp det – søte. Begge har det sympatiske fellestrekket at de er enkle å lage og dermed sparer deg for tid. «Det enkle er ofte det beste», sies det, og i dette tilfellet stemmer det på en prikk. Rocky Road er en type dessert, eller konfekt, navngitt etter utseendet. Den lager du enkelt ved å smelte en god sjokolade, blande inn det du liker, hell over i form med bakepapir og sett kjølig. De fleste har sin egen vri på denne sjokoladen, men fellesnevneren er at det nesten alltid puttes små marshmallows i. Byliv har lagd en variant med litt salte nøtter, tørket frukt og mini marshmallows, men her er det bare fantasien som setter grenser. Kanskje noen mintkuler også hadde gjort susen oppi røra? Kutt sjokoladen i passende biter og server.

SKUMPARTY

Noe som er enda enklere enn overnevnte konfekt – men som barna nok synes er desto mer spektakulær – er den velkjente snacken «marshmallows på pinne».

Stikk et dekorativt sugerør i skumputene, dypp i smeltet sjokolade og deretter i ønsket strøssel. Byliv har brukt malt pistasjnøtt og kakepynt i gull, men hvis du har lyst å være litt sunnere går det an å bytte ut den hvite sukkerbomben med eple eller kanskje biter av banan? Det vanskeligste her er uansett å smelte sjokolade, og la oss være ærlige: det klarer de fleste!

P.S. Bare så det er sagt; Byliv hyller også de ferdige deigene man kan kjøpe både på bakerier og i dagligvarebutikker. De fleste selger passelige porsjoner som det rett og slett bare er å kjevle ut og sette inn i ovnen. Pepperkakebaking har aldri før vært så rent og ryddig, og det blir ikke ordentlig jul i stua uten duften av nystekte pepperkaker!

«DET ENKLE ER OFTE DET BESTE, SIES DET, OG I DETTE TILFELLET STEMMER DET PÅ EN PRIKK.»