Skip to main content

MYE MORO!

Frister det å programmere roboter eller lurer du på hvor stø du er på hånda? Vil du teste om du er smartere enn barna? Da er Vitensenteret stedet!

Vitensenteret Sørlandet ligger midt i Markens, men er fort å overse med mindre du går med nesa i sky. Det ligger nemlig i etasjene over Kiwi, og er et eldorado av spenning og moro for hele familien. Spredt over nærmere 900 kvadratmeter finner du en herlig miks av teknologi, naturvitenskap, tankenøtter og spennende eksperimenter. Forhåpentligvis går du ut herfra som en mye gladere og bittelitt smartere person.

EKSPERIMENTER I MANGE VARIANTER

Markeds- og kommunikasjonsansvarlig Connie Johnsen har nok å henge fingrene i.

–Vi fornyer oss stadig, med ulike temaer gjennom året. I skoleferier er programmet utvidet, og i høstferien arrangerte vi Eksperimentklubb for barn fra 4. –6. trinn. Det er alltid populært, forteller hun.

Da fikk barna bli med på KjemiLab, is-verksted, utforske DNA, lage slim og løse spennende mysterier. Ikke rart det var rift om plassene!

LEK OG LÆRING

På Vitensenteret går læring og moro hånd i hånd. Johnsen forteller om et bredt samarbeid med skolene på Agder.

– I ukedagene har vi undervisning rettet mot barnehage, skole og SFO, enten her eller på skolene. Vi har avtaler med skoleklasser fra 1. trinn til 1. videregående om undervisning i naturfag, teknologi, fysikk og matematikk, og elevene er aktive i undervisningen – de lærer gjennom å gjøre.

FREMTIDENS PROGAMMERERE

Equinors talentprogram, Morgendagens helter, har sammen med vitensentrene utviklet Kodekraft – et undervisningsprogram hvor elever på 10. trinn løser oppgaver knyttet til energi, og hvordan programmering kan brukes til å løse verdens energiutfordringer i fremtiden. I løpet av undervisningsperioden skal de også lage sitt eget spill.

Det er altså ingen tvil om at programmering og koding er fremtiden, noe som gjenspeiles i Vitensenterets Teknoverden. Her kan små og store jenter og gutter bryne seg på alderstilpassede oppgaver og utfordringer.

– BlueBot, som er små roboter, og appstyrte baller som kalles Sphero passer for de minste barna. Her kan de teste ulike baner eller bli med på skattejakt, sier Johnsen.

– De større barna kan delta på teknolab og microbitkoding. Her er det mange muligheter – kanskje du kan få et lysende hjerte til å banke? I Vitenbutikken kan du også kjøpe microbit og øve deg på flere oppgaver hjemme.

SLIM ELLER LEPPEPOMADE?

Hver helg er det bursdagsfest på Vitensenteret. Da får bursdagsbarnet med gjester et eget rom. På menyen står pizza og brus, og alt er ferdig dekket når selskapet ankommer. Egen kake og godteposer kan selvsagt tas med.

I kjemilaben utrustes de med labfrakk, akkurat som ekte vitenskapsmenn og -kvinner, for i tillegg til å kunne boltre seg i hele senteret kan de på forhånd velge en aktivitet:

• Slimlab
• Lage leppepomade
• Legoverksted (bygging og programmering)
• Spheros (en appstyrt ball)

MORO FOR ALLE

Selv om det handler mye om teknologi i høst, er det mange andre aktiviteter på Vitensenteret.

– Vi fornyer oss stadig, og vi har heller ikke helt like aktivitetstilbud i Arendal og Kristiansand.

Connie Johnsen håper flere får øynene opp for senteret, og garanterer gode opplevelser – uansett alder.

– Her kommer besteforeldre med barnebarn, vennegjenger og familier med barn fra 3 år og oppover. Også ungdommer liker seg godt her, alle finner noe de synes er gøy, sier hun.

– De voksne stopper som regel opp ved tankenøttene, og konkurranseinstinktet vekkes kjapt. Connie ler, og forteller om «reaksjonsveggen» hvor du kan teste hvor kjapp du er. – Her kan voksne og barn konkurrere mot hverandre, og det er like gøy å se på som å delta.

Til tross for unntakstilstander var Vitensenteret godt besøkt gjennom sommeren, det var faktisk en liten økning fra året før. Johnsen understreker at de gjør alt de kan for å være et trygt sted å besøke.

– Vi er opptatt av trygghet, og koronatiltak er selvsagt på plass. Vi har innført plassbegrensninger på aktivitetene våre, med påmelding på nett. Overflater rengjøres ofte, og avstandsregler er ivaretatt.

VINN OVER SJEFEN?

Noe mange ikke vet er at de også arrangerer teambuilding og eventer for firmaer og grupper.

– Det er flere temaer å velge mellom, fra å løse mysterier til å lage sin egen høyttaler, sier Johnsen. Hos oss får du hjernetrim og aktiviteter også for dem som ikke har lyst til å bli svette, ler hun. For en tid tilbake arrangerte vi Mesternes Mester for en bedrift, men med mer mentale enn fysiske anstrengelser.

Hvorfor ikke velge litt annerledes neste gang? Det blir en opplevelse å snakke om i lunsjen i lang tid etterpå.