Skip to main content

Sunt grønt og veldig digg

Spis Grønt Uka var planlagt i april, men gjør nå et kjernesunt comeback i oktober! Bli med på en helgrønn matuke, både hjemme og ute på byens spisesteder 12.–18. oktober.

SPIS MER GRØNT

Under arrangementsuken ønsker vi at publikum skal oppleve hvilket innbydende utvalg av grønnere og sunnere kvalitetsmat som finnes i byen og at det skal være lett å ta de gode valgene. I tillegg ønsker vi at folk skal bli inspirert, smake noe nytt og ikke minst ta med seg ny kunnskap om bærekraftig og bedre matlaging inn på kjøkkenbenken hjemme, sier prosjektleder Rolf Øygarden fra Kvadraturforeningen.

Folk har virkelig noe å se fram til. Det blir mange grønne og innbydende signaturretter på byens restauranter, popup-eventer, temakvelder og kurs. I tillegg drømmer vi en helgrønn matvandring i byen på lørdagen, The Veggie-tour, hvor vi kan engasjere hele familien i det å spise mer grønt og digg.

INSPIRASJON RETT HJEM TIL DEG

Publikum kan også glede seg til medieproduksjonen Spis Grønt – Matstudio, hvor fem av byens mest profilerte kjøkkensjefer og matersonligheter lager sine grønne signaturretter. Her får du inspirasjonen rett inn via din egen valgfrie skjerm. Sendingene blir å se hver ukedag blan

t annet på Hva skjer i Kristiansand på Facebook under arrangementsuken. Kokkene i byen har lagd en hel ukesmeny for deg – og vi deler alle oppskrifter, fremgangsmåter og bøttevis med smarte tips, så her er det bare å hive seg rundt og slipe kjøkkenknivene, oppfordrer Rolf.

GREEN WEEK CHALLENGE

Tør du å avlegge ditt eget grønne løfte for uke 42? Utfordre familie, venner og kolleger til en Green Week Challenge, hvor du selv setter dine egne mål for uken. Kanskje du bare skal spise litt sunnere enn vanlig, redusere kjøttforbruket, trene litt ekstra eller kun bruke miljøvennlig transport.

Spesielt bedrifter og bedriftsledere bør denne uken være bjellesauer og ta et grønt ansvar! Tenk en ekstra gang på hvor du bestiller og spiser lunsj og overtidsmat og ikke minst hva du har på menyen i bedriftskantina. De grønne alternativene skal være lette å velge og være rett rundt hjørnet!

Unn helsa di, kroppen din og miljøet en grønnere uke! Det å leve mer bærekraftig og å spise mer plantebasert er ikke et blaff– det er en del av et et grønt skifte.

LAG MAT SOM HOS MOI

Blomkålen er i sesong og kan brukes til uendelig mye mer enn bare suppe og garnityr. Gjør som Stian Tungland, daglig leder på Hos Moi på Fiskebrygga; Bak blomkålen i ovnen – og gjør denne flotte råvaren til kveldens stjerne!

Her er deres oppskrift, prøv den da vel!

BAKT BLOMKÅL

DETTE TRENGER DU

1 hel norsk blomkål
1 stor neve hasselnøtter
2 ss friske urter
(blanding av persille og gressløk fungerer utmerket)
1 finhakket sjalottløk
Et godt dryss parmesanost
200 gram meierismør
2 ss sherryeddik
Salt & pepper

SLIK GJØR DU

Legg blomkålen på bakepapir, og ha på litt olje, godt smør, nykvernet pepper og havsalt. Bak i ovnen i 30 minutter på 200 grader.
Mens blomkålen baker ferdig, lager du tilbehøret:
Rist hasselnøttene i stekepanna til de er sprø og gylne.
Brun smør i en gryte på middels varme i 5–10 minutter.
Bruningen skjer når smøret skummer kraftig opp, rør hele tiden. Ta av varmen, og la smøret sette seg i noen minutter – hell så smøret i en bolle uten å ta med bunnstoffene. Bland inn sjalottløk, sherryeddik og smaksett smøret med salt og pepper.

SERVERING

Kutt ferdig bakt blomkål i mindre biter og legg den ut på en stor tallerken slik at man får mest mulig overflate. Fordel over brunet smør, hasselnøtter og finhakkede urter. Ha over revet parmesan, en klunk god olivenolje og litt salt og pepper.

SPIS GRØNT UKE

12.-18. oktober (samtidig som Miljøuka). Et pilotprosjekt fra Kvadraturforeningen i samarbeid med MJAS (Morten Johansen AS), hvis formål er å øke bevisstheten rundt helse og grønnere matvalg. Et annet viktig mål er å øke fokuset på Kvadraturens mange aktører som tilbyr dette.