Skip to main content

KVARTALET SOM LØFTER BYEN

Det ligger store ambisjoner og mye kreativitet bak det store kontor- og handelskomplekset K14, som nå reiser seg i hjertet av Kristiansand.

– K14 skal bidra til å oppheve skillet mellom å leve, handle og jobbe i sentrum, sier Håvard Bjorå. Han er prosjekt- og forretningsutvikler hos J.B Ugland Eiendom, en av prosjektets tre eiere.

Hele 13 000 kvadratmeter kontorarealer og 4000 kvadratmeter gulvflate for butikker er under planlegging i byens sentrum. Fra tre hovedinnganger blir innbyggere og ansatte i komplekset ledet inn til handel, servering og opplevelsen av å befinne seg på et åpent, pulserende bytorv.

TORGET I MIDTEN

Et romslig atrium på første plan får dagslys fra et generøst glasstak, og vil åpne seg mot små og store forretninger og resten av bygget. Høyere opp kommer også en stor takhage til glede og nytte for brukerne av kvartalet. – Vi vil tilføre energi og innhold til Kristiansand, i likhet med Kilden, Aquarama og etter hvert Kunstsiloen, sier Bjorå.

– Samspillet mellom byggets funksjoner skaper en annerledes urban opplevelse, enten du bare kikker innom, jobber der, skal ha en matbit eller handle, tilføyer Unni Mesel, daglig leder i Næringsmegleren Sædberg & Hodne, eiendomsmeglerfirmaet som markedsfører K14 og rekrutterer leietakere.

– Dette er et stort prosjekt, og representerer et løft for byen, men vi er ikke bekymret for etterspørselen, sier Mesel. – Bygget tilbyr nemlig det meste av hva moderne virksomheter ser etter. Her er mye lys, supersentral plassering i Kvadraturen, miljøvennlige lokaler og smarte løsninger. Kontorene og fellesarealene er for eksempel lagt opp etter delingsprinsippet. Trenger du møterom eller bistand til servering, eller du vil låne el-sykkel eller husets el-bil, bestiller du via egen app.

– En av de aller første påmeldte leietakerne er Næringsforeningen i Kristiansand, sier Bjorå. – Den vil trekke med seg et stort antall møter og samlinger og dermed skape liv og aktivitet i komplekset. Foreningen forsto tidlig hvilke kvaliteter som kjennetegner K14, og var raskt på banen som interessent.

NISJEBUTIKKER OG BYLIV

For de som ferdes i området vil nok handlemuligheter og spisested friste mest. – Trenden går mot flere nisjebutikker og spesialtilbud i bykjernene, noe Skippergata allerede er godt kjent for, og lokalene våre utgjør ideelle omgivelser for disse, forklarer Mesel. – K14 vil gli inn i bylivet rundt, noe som forsterkes av at nettopp Skippergata blir omgjort til gågate.

– Vi drar bygatene inn i K14 og skaper forbindelser til andre opplevelser og steder. Vi er også ekstra spente på hva som skjer når SKMU flytter til Kunstsiloen og kommunen forhåpentligvis åpner opp gårdsrommet der museet holder til i dag, sier Mesel, og føyer til at et raust antall parkeringsplasser i kjelleretasjene vil styrke tilgjengeligheten til bykjernen.

– Før bygget man eksklusivt for én type bruk, skyter Bjorå inn.

– I dag gjelder det å åpne opp, invitere byen inn, dele på ressurser og skape omgivelser som dekker flere behov. Dessuten krever leietakere grønne løsninger, som energieffektivitet, sunt innemiljø og bruk av miljøvennlige materialer. Alt dette gjennomsyrer K14. Det tror vi byens handlende publikum også vil sette pris på.

– Bak konseptet vårt ligger studier av hva som skjer i store og små byer ellers i verden, sier Mesel. – Vi ønsker å være offensive og satse på morgendagens løsninger.

FORBEREDT FOR ENDRINGER

– Skal vi være en smule kjepphøye, kan vi si at K14 er ideelt for en tid preget av raske endringer, som vi for eksempel ser nå i forbindelse med korona-epidemien, og for tiden etter, skyter Bjorå inn. – Det vi ser, er nemlig at endringene i kjøpevaner, kontorbruk og sosial omgang egentlig var i bevegelse før pandemien. De vil bli permanente, regner vi med, og fleksibiliteten i K14 er nettopp rigget for slike endringer.

Prosjektet har fått skryt og velvilje fra ulikt hold. Blant annet uttrykte plan- og bygningssjef Venke Moe sin begeistring til Fædrelandsvennen i fjor. Hun kalte K14 «et flott prosjekt, og et helt nytt konsept i Kvadraturen», og om arkitekturen sa hun at «det er lagt sjel i det».

Både Mesel og Bjorå berømmer arkitektkontoret bak prosjektet, Ark-Net. – Under ledelse av Erik Asbjørnsen og Marie Smedemark er Ark-Net og eierne overbevist om nødvendigheten av å tenke fleksibelt og tidsmessig, sier Mesel. – Samtidig har Ark-Net tilført bygget visuelle kvaliteter som vil stå seg over tid. Bare se på 3D-tegningene. Jeg er sikker på at byens innbyggere vil like de rolige og gjennomtenkte fasadene og det inviterende interiøret.

– Vi er ganske sikre på at byen vil bli glad i hele bygget, legger Bjorå til. Mesel nikker samtykkende. Årene som kommer vil vise om spådommen deres holder stikk!

K14

  • 27 000 kvadratmeter bygningskompleks for kontorer og butikker
  • Ligger midt i Kristiansand og utgjør 2/3 av kvartal 14
  • Fasader mot Henrik Wergelandsgate og Skippergata – som blir ny gågate
  • Eget torg-område i gateplan og 800 kvadratmeter takhage
  • Bygget etter bærekraftstandarden Breeam-NOR Very Good
  • Lunsjrestaurant og nisjebutikker
  • Tilbyr svært fleksible romløsninger for leietakerne
  • Antatt byggekostnad: 600 millioner kroner
  • Utbyggere: Daland Eiendom AS, BRG Utvikling og J.B Ugland EIendom