Skip to main content

I starten av desember flytter de første beboerne inn i Byhaven i Kristian IVs gate. Blant dem er Aud Horpestad som gleder seg til å bo midt i byen.

I fjor høst solgte Aud Horpestad og mannen Dag leiligheten sin ved Otra, og begynte å se etter en ny bolig. Hovedkravet var at de skulle bo midt i byen, i tillegg ville de ha to bad og minst to soverom. Da de så Byhaven var det gjort. – Det er midt i byen! Vi har bodd på Andøya, i Sandnes ved Otra og på Grim. Vi liker oss midt i byen, med nærhet til alt og da var dette perfekt i den aktuelle prisklassen. I tillegg ville mannen min flytte inn i noe helt nytt, og da sto Byhaven igjen som det klart beste alternativet, sier Aud som skal flytte inn i starten av desember. – Nå kan jeg nesten ikke vente lenger. Dette blir utrolig bra, skyter Aud inn.

PERFEKT BELIGGENHET

Leiligheten som skilte seg ut hadde to soverom, to bad, og var over 80 kvadratmeter med terrasse utsikt utover parken som blir bygd i andre etasje. Her får Aud og Dag plass til besøk fra Rogaland og med femti meter til nærmeste hotell gjør det ingenting om de ikke får plass til alle som kommer på besøk. – Det er jo så nære hotellet at de kan spasere opp i morgenkåpa om de vil, så sentralt er det, humrer jærbuen.

Når de ikke har besøk er ekteparet selv gjerne ute på korte og lange turer, og Horpestad trekker fram nærhet til jernbanen og busstasjonen (ca 350 meter) og danskebåten (ca 400 meter) som viktig.

Inngangen til Byhaven ligger femti meter unna Markens gate, og det skal godt gjøres å bo mer “midt i byen” enn akkurat her med kafeer, restauranter og butikker like utenfor inngangsdøra.

Men i tillegg til å kunne føle pulsen på byen like utenfor døra, blir man også skjermet for det når man sitter i leiligheten, eller benytter seg av byens største private have. – Man kan virkelig distansere seg fra bylivet, hvis man har behov for det, fortsetter Horpestad.

BYHAVEN ER FOR ALLE

Leilighetene i Byhaven kommer i alle prisklasser fra 2.5 millioner til 12.5 millioner, og Horpestad tror de fleste vil kunne finne seg en leilighet i bygget. – Det er mye å velge i, så jeg tror det fleste vil kunne finne seg noe som passer, avslutter Horpestad som selv gikk for en leilighet til omtrent 4.5 millioner.

Det tror også Jarl Sindland daglig leder i Byhaven Holding. – Byen skal være for alle, om du er 30 eller 60, om du har god egenkapital eller i etableringsfasen. Vi ønsker å åpne opp byen som mulig bosted for alle, sier Sindland.

Byhaven sitt navn er selvforklarende, forteller Sindland. Leilighetene ligger midt i hjertet av Kvadraturen, med byens største have til bruk for beboerne i sameiet. Atriet som haven ligger i får sol gjennom hele dagen, og alle leilighetene har utsikt enten over hagen, eller ut til gata – og noen av leilighetene har utsikt begge veier. Følelsen av å kunne ta pulsen på byen samtidig som du kan få det private liv i en usjenert hage er unikt. – Du finner ikke det noen annen plass i Kristiansand, og det er en god følelse at jeg kan gå inn her og vite at dette er unikt i byen vår, sier Sindland når vi går inn i byggetrinn 1 som med stormskritt nærmer seg ferdigstilling.

Det er en felles inngang til Byhaven med oppvarmet fortau utenfor og en lobby med sofa og tv like innenfor døra. Her får man følelsen av at man går inn på et fint hotell, men i stedet skal du hjem i din egen leilighet. – Innflytting i trinn 1 starter 7. desember, og i år er det 200 flere som får feire jul i Kvadraturen, det er en veldig fin tanke, sier Sindland.

Totalt blir det 153 nye leiligheter i Byhaven fordelt på to byggetrinn. Leilighetene fordeler seg fra 30 til 150 kvadratmeter. Det er fortsatt noen leiligheter til salgs i byggetrinn 1, og byggetrinn 2 er ferdig i september neste år. Man kan se på leilighetene som fortsatt er ledige på leilighetsvelgeren på by-haven.no

VELGER BORT BILEN

Ekteparet Horpestad skal ha parkeringsplass i parkeringshuset i kjelleren under bygget, så det vil være mulighet å få parkert bil i tilknytning til leiligheten, men Sindland tror mange vil se at bilbruken går ned ved å bo så sentralt i tillegg vil de generelle utgiftene gå ned for mange av dem som flytter til Byhaven. – Erfaringsmessig ser vi at bilbruken går ned når man flytter inn i så sentrale leiligheter. Mange velger også bilen helt bort, noe som er bra for både miljøet og lommeboken.I tillegg er det relativt mye lavere utgifter av å flytte inn i et nytt bygg. Spesielt ser man det på strøm, vedlikehold og tv og internett, forteller Sindland.