Skip to main content

– Velkommen inn!
En innbydende og utrolig koselig butikk gjem- mer seg bak to store oliventrær. Fasaden og den rustikke innredningen sender tankene til trange bakgater i varmere strøk.

På toppen av trappa står Anne Danielsen, eier og olivenpige. Det hun ikke vet om den grønne frukten er ikke verd å vite, og med et smittende godt humør tar hun imot gamle og nye kunder. Hun brenner særlig for to ting; de små uavhengige butikkene i Kvadraturen og god olivenolje. Sistnevnte blir hun aldri lei av å snakke om, men først slår hun et slag for nisjebutikkene. – Nisjebutikkene er viktige. Mangfoldet er en styrke Kvadraturen har, det er det som bidrar til å gjøre et bysentrum spennende og unikt. Butikkene i Skippergata har samme mål, vi spiller hverandre gode. Jeg skal for eksempel holde olivenolje kurs på Kjerstis Kjøkken over gata. Vi samarbeider på tvers av bransjer.

OLJEBRANSJEN BLOMSTRER

Oliviers & Co holdt åpent gjennom hele korona-nedstengingen. –Da må man tenke kreativt, og nytt, sier Anne. – Vi startet med hjemlevering, noe vi faktisk holder på med ennå, om enn i liten skala. Man skal jo spise god mat selv om man er i karantene, ler hun.

Agders eneste Oliviers-butikk feirer 10-årsjubileum i år, og Anne merker stor forskjell fra starten og frem til nå. – Folk er blitt mer vant til å bruke olivenolje. De er interessert i middelhavsmat og er opptatt av sunnhet. De vil ha rene, gode råvarer, forteller hun.

Det er ingen selvfølge for en nisjebutikk å holde koken i et helt desennium! Oppskriften på suksessen tillegger hun én ting: – Service! Foruten gode produkter betyr service alt. Jeg tenker på hvordan jeg selv vil like å bli behandlet, og prøver alltid å gi litt ekstra – som vareprøver i posen og gode anbefalinger. Det å ha god produktkunnskap er en viktig del av servicen, kundene fortjener å komme hjem med produkter som passer deres behov.

EN VERDEN AV SMAKER

Er olivenoljer ukjent terreng for deg kan du slappe helt av. Du hviler trygt i olivenpigens hender. –Smaksprøver er et must. Her får kundene smake på oljene før de bestemmer seg.

Anne føler seg heldig som har mange stamkunder. I tillegg kommer det stadig folk innom, nysgjerrige på hva som befinner seg i alle krukkene og flaskene. – Jeg gir gjerne bort gode tips og oppskrifter i tillegg til smaksprøvene. Anne smiler og konstaterer at de fleste som handler kommer tilbake.

De fleste handler kanskje olivenolje på nærbutikken i den tro at olje er olje. Men i olivenbransjen syndes det titt og ofte, og altfor mange tror at alle olivenoljer smaker likt. De får seg litt av en aha-opplevelse når de tar turen til butikken i Skippergata! – Dessverre finnes det mange dårlige olivenoljer på markedet. Anne er oppgitt over dem som ikke bryr seg om kvalitet, men kun skal tjene penger. – Flaskene er ikke merket med hvor oljen kommer fra, emballasjen er uegnet, eller blir oppbevart feil og oljen blir harsk. All den gode næringen forsvinner, sier hun med et sukk. – Alle gode olivenoljer smaker nemlig forskjellig, og hver og en må finne olje som passer til deres smak og behov.

Foruten «vanlige» oljer har Oliviers & Co også et godt utvalg olivenoljer med smak til forskjellig bruk. – Bestselgerne er jo de rene olivenoljene, men smakssatte oljer følger hakk i hæl, forteller Anne. – På pizza bruker jeg gjerne chiliolje – hvis jeg ikke klinker til med noen dråper trøffelolje. Nam! Basilikumoljen passer perfekt til alle potetretter, og hvitløksoljen er nydelig å steke kjøtt eller grønnsaker i. For du kan faktisk steke i olivenolje, den er en av oljene som tåler best høy temperatur.

DEN FØRSTE OLJE

Akkurat nå venter hun på årets første olivenolje. – Det er alltid spennende! Anne sitrer av forventning. Oliven høstes nemlig bare én gang i året, om høsten. – Den første oljen kalles Affiorato. Den kommer alltid fra Sicilia og er spesielt god, vi har vi venteliste på den hvert år, sier hun. Hun vet hvor oljene kommer fra – ja, til og med navnet på bonden. Og mest sannsynlig har hun jammen vært på besøk der også.

GI FLYTENDE GULL I GAVE

Spiselige gaver er de beste gavene og her er utvalget stort, med gaver fra under hundrelappen. Anne setter sammen de lekreste gavepakker, enten det er venninnegave, julegave eller en hilsen til vertskapet når du skal på fest. Apropos fest – her serverer hun et godt utprøvd tips for at både kvelden og dagen derpå blir bra: – En shot olivenolje før du får noe i glasset smører magen, og kroppen tar ikke så fort opp alkoholen.

Man bør altså legge turen innom olivenpigen i Skippergata før julebordet.

«VIL DU HA LOKALE NISJEBUTIKKER I MORGEN MÅ DU BRUKE DEM I DAG»

OLIVIERS & CO

Eventyret startet i Frankrike for over 20 år siden, og i dag har de utsalg i 12 land. Olivenolje inneholder mange antioksidanter, vita- miner og det gode fettet kroppen trenger.

Den kaldpresses alltid, og i de smaksatte oljene presses de ferske sitronene eller urtene sammen med oljen – ingenting tilsettes i etterkant eller som essenser.

Men Oliviers&co byr på mye mer enn olivenolje:

Balsalmico og smakssatte eddiker, pestoer, tapenader, soltørkede tomater fra Sicilia (verdens beste, påstår Anne), oliven, grissini og kjeks, krydder, ekte parmesan – Parmeggiano Reggiano, risottoris og diverse typer pasta, tomatsauser, pistasjkrem og andre søte saker, honning fra Honninggutta, olivensåper og -kremer, trøffelolje