Skip to main content

Advent er baking, og baking er gøy! Men er det noen som faktisk baker de syv tradisjonelle sortene fremdeles? Byliv har tips til deg som tør å «jukse littegrann».

Til og med Ingrid Espelid Hovig, Norges elskede matdronning og TV-kokk, synes det var greit å ta noen snarveier på kjøkkenet så lenge smaken var på topp. Og selv om julen er tiden for tradisjoner, er det fullt lov å legge til noen nye, enklere sorter og trekke fra noen av de gamle typene som fremdeles ligger i boksen rundt påsketider.

Bylivs deilige julejuks passer nok ikke i kategorien småkaker, men heller mot konfekt og godteri. Men det er vel egentlig ikke så nøye. Det viktigste er jo å kose seg! Dette julesnadderet trenger ingen oppskrifter, og vi kan nesten garantere at både de store og de små vil kaste seg over kakeboksen. Noen vil kalle det juks – andre vil bare si nam!

SØTT OG SALT

Amerikanerne er gode på alt som er søtt, og våre juletips er nettopp det – søte. Begge har det sympatiske fellestrekket at de er enkle å lage og dermed sparer deg for tid. «Det enkle er ofte det beste», sies det, og i dette tilfellet stemmer det på en prikk. Rocky Road er en type dessert, eller konfekt, navngitt etter utseendet. Den lager du enkelt ved å smelte en god sjokolade, blande inn det du liker, hell over i form med bakepapir og sett kjølig. De fleste har sin egen vri på denne sjokoladen, men fellesnevneren er at det nesten alltid puttes små marshmallows i. Byliv har lagd en variant med litt salte nøtter, tørket frukt og mini marshmallows, men her er det bare fantasien som setter grenser. Kanskje noen mintkuler også hadde gjort susen oppi røra? Kutt sjokoladen i passende biter og server.

SKUMPARTY

Noe som er enda enklere enn overnevnte konfekt – men som barna nok synes er desto mer spektakulær – er den velkjente snacken «marshmallows på pinne».

Stikk et dekorativt sugerør i skumputene, dypp i smeltet sjokolade og deretter i ønsket strøssel. Byliv har brukt malt pistasjnøtt og kakepynt i gull, men hvis du har lyst å være litt sunnere går det an å bytte ut den hvite sukkerbomben med eple eller kanskje biter av banan? Det vanskeligste her er uansett å smelte sjokolade, og la oss være ærlige: det klarer de fleste!

P.S. Bare så det er sagt; Byliv hyller også de ferdige deigene man kan kjøpe både på bakerier og i dagligvarebutikker. De fleste selger passelige porsjoner som det rett og slett bare er å kjevle ut og sette inn i ovnen. Pepperkakebaking har aldri før vært så rent og ryddig, og det blir ikke ordentlig jul i stua uten duften av nystekte pepperkaker!

«DET ENKLE ER OFTE DET BESTE, SIES DET, OG I DETTE TILFELLET STEMMER DET PÅ EN PRIKK.»