Skip to main content

Annenhver tirsdag møtes pensjonistene på Kløvertun til bingo i førsteetasjen på Kløvertun. Det er et tilbud beboerne setter høyt, spesielt under koronapandemien.

Kløvertun er eid av Kristiansand Sanitetsforening. Her er det 73 leiligheter for eldre, hvor brorparten er inne i hovedbygget, mens 30 av leilighetene er frittstående i nærområdet.

Hver tirsdag møtes en gruppe av beboerne til kaffe i førsteetasjen. Et tilbud satt i stand av frivillige. Men det store høydepunktet kommer hver fjortende dag, da er det bingo på programmet. – De samlingene her betyr alt. Vi er så glade for det sanitetsforeningen gjør for oss. Det er høydepunktet i uka, sier Gerd Sæle.

Hun er 98 år og en av de eldste beboerne på Kløvertun, men som undertegnede selv påpekte, hun ser ikke ut som hun er en dag over 90.

Men hennes jevnaldrende venninne Ida Hilmarsen er ikke enig i at det er høydepunktet denne uka. – I morgen er det pizza her med sending fra Kilden. Det blir høydepunktet denne uka. Tenk at vi får det sendt her. Det er fantastisk, parerer Hilmarsen som blir 97 i desember. Også hun er så takknemlig for arbeidet Kristiansand Sanitetsforening gjør for de, og så er det ekstra imponerende at det er frivillig, påpeker hun.

KVIKNER TIL AV Å BO PÅ KLØVERTUN

De rundt tjue pensjonistene sitter fordelt på fire bord. Det kjøpes bingorekker, mens de nystekte vaflene forsvinner fra tallerkenene. Bjørg Thorsen er primus motor, og bingodronningen. Hun forteller at det ikke er så nøye hvem som stikker av med premiene. – Det er det sosiale som er viktig for oss. Det at vi kommer oss ut og samles her, det er så hyggelig. Men det er én som ofte har hellet med seg, sier hun og peker på Arnfinn, den eneste mannen i lokalet.

Thorsen er reine ungfolen å regne, med sine 83 unge år. Hun passer på at 10–15 av damene møtes hver dag til en kaffekopp med noe godt attåt. De dyrker det sosiale, alle som en. Det har vært ekstra viktig det siste året. – Vi er helt avhengige av slike tilbud og aktiviteter. Hvis ikke vi hadde hatt noen samlingspunkt i lag, da hadde vi nok bare blitt sittende inne. En periode var det ikke lov å få besøk, og fortsatt er det en del som er forsiktige med å besøke på grunn av den smitten, forteller de tre damene rundt bordet.

Damene forteller historier, og latteren sitter løst når alder og livserfaring blir et tema. Et tema tar det andre. Det virker trivelig å være pensjonist med slike aktiviteter.

Og trivselen er viktig. Faktisk mener Gerd at Kløvertun er grunnen til at de holder seg så godt. – Du kvikner litt til igjen av å bo på dette stedet her, rett og slett.

Inn fra siden kommer Wenche Tronstad. Hun var leder av NKS Kristiansand i 23 år, fram til hun gikk av for to år siden. Hun forteller at Gerd tidvis bestilte drosje for å reise til Sørlandssenteret med venninnene for å gå på kafé og se på menneskene, men det var før korona, påpeker 98-åringen.

Vi blir med Wenche bort på bordet hun sitter på. Hun, Lise Kristiansen og Torill Rafoss har selv vært aktive i NKS og de er enig med Gerd. Kløvertun er en god plass å være, med NKS-kvinnene som sprer sitt engasjement. – Det er viktig at det skjer noe, og at vi har et samlingspunkt, sier Wenche, og bordvenninnene nikker til utsagnet.

Men nå begynner kvinnene å bli utålmodige. For uansett så trivelig praten har vært: Nå er det tid for bingo.

FOKUS PÅ KVINNER OG ELDRE

Samlingene hver tirsdag er bare en av mange aktiviteter Sanitetsforeningen har for de eldre. I tillegg er det treningsrom, og mulighet for å trene i varmtvannsbasseng, samt ekstra aktiviteter som konserter. – Vi har hatt veldig fokus på ensomme eldre den siste tiden. Men de som er her opplever vi ikke som ensomme, fordi de har hverandre, sier lederen for Sanitetsforeningen i Kristiansand Lisbeth Andersen.

ALLE SKAL MED

Siden mars har det vært faste frivillige som stiller opp på aktivitetene, dette på grunn av koronarestriksjonene. Hun forteller at de har vært opptatt av at flest mulig skal bli med. – Det er alltid slik at noen ikke vil være med, men når vi hadde konsert i sommer gikk vi en ekstra runde hos beboerne, og ba de i det minste gå ut på verandaen for å føle at de er med på noe sosialt, forklarer Andersen som har vært leder i snart to år, hvor hun også var nestleder i halvannet år før det.

KVINNESAK OG BISTAND

Men fokuset på de eldre er bare en av mange ting NKS driver med. I tillegg til å være veldig engasjert innenfor helse er kvinnesakene en av de viktigste sakene til organisasjonen.

De selger, slik NKS har gjort alle tider, fortsatt fastelavnsris, hvor pengene går uavkortet til kvinnehelseforskning. I tillegg driver de bistandsarbeid i Etiopia med fokus på kvinner. Her forsøker de å gjøre kvinnene selvstendige, og har fokus på hygiene. I tillegg har kroppspress og kroppsidealer vært en fanesak de siste årene. – Det er mye fokus på kvinnekroppen i dagens samfunn, og usunne idealer med retusjering og mye mer. Der er NKS som organisasjon nasjonalt og Kristiansand sanitetsforening veldig aktive, forteller Andersen.

Det er i dag 340 sanitetskvinner i Kristiansand, og Andersen alltid åpen for nye medlemmer og støttespillere. Hun er klar på at man selv bestemmer hvor aktive man vil være. – Det viktige er at kvinner støtter opp om en organisasjon som har fokus på kvinnekampen. Man velger helt selv om man ønsker å være med på dugnad, eller om man vil være støttemedlem, og alle er like velkomne, avslutter Andersen mens bingotallene blir lest opp i bakgrunnen på Kløvertun.

123 ÅR OG LIKE VIKTIGE

Kristiansand sanitetsforening har en lang historie tilbake til 1897, og har siden starten engasjert seg både politisk og i samfunnet for øvrig. I de tidlige årene gikk mye av arbeidet til å hjelpe til da tuberkulosen sto på sitt verste, og de var delaktige i å gi ut mat og veve om ullstoff til klær under første verdenskrig, et arbeid de også sto i under andre verdenskrig noen tiår seinere. – I de senere år har sanitetsforeningen fortsatt sitt arbeid for å hjelpe de svake, både de med fysiske plager, og i psykiatrien. Hvert år bidrar NKS med 20-25 millioner som er øremerket til kvinnehelseforskning. Arbeidsoppgavene har endret seg siden NKS ble startet i 1896, fra kvinners rett til å stemme, sykepleieutdanning, opprettelse av basestasjoner, til fokus på retusjert reklame og skjønnhetspress, da spesielt for unge kvinner. Verden er i konstant forandring, og der skal Sanitetskvinnene alltid være i front, forklarer Andersen.

Foreningen har også investert i eiendom, og det har Kristiansand fått nyte godt av. Tidlig på 2000-tallet hadde foreningen tatt inn 2.5 millioner i renter, noe de ga tilbake til bydelene i form av gaver til ulike organisasjoner.

Arbeidsoppgavene er i endring for sanitetskvinnene, men deres samfunnsoppdrag står like sterkt i 2020 som det gjorde i 1897. Det siste tiåret har de hatt fokus på å integrere innvandrerkvinner, og de fortsetter sitt arbeid innenfor helse.

Sanitetsforeningen er også snare til å bidra i kriser. I sommer fikk de til et samarbeid med Orkla hvor de pakket 500 matposer til sårbare familier i en tøff tid, og de fikk i tillegg 50 000 kroner fra NKS sentralt for å skape aktivitet for barn i sårbare familier da koronapandemien sto på sitt verste.

Vil du lese mer om det viktige arbeidet til NKS i Kristiansand kan du besøke kristiansandsanitetsforening.no
Støtt Sanitetskvinnene og utgjør en forskjell du også.