Skip to main content

Med fokus på reparasjon, kvalitet og bevisste valg av leverandører er butikkene i Kvadraturen rustet for en bærekraftig fremtid.

– Det blåser en grønn vind over butikkene i Kristiansand, og det er jeg veldig stolt av å kunne si. Ordene hører til Rolf T. Øygarden, prosjektleder i Kvad-raturforeningen. Den grønne vinden han snakker om er hensyn til miljø, dyrevelferd, sosiale forhold og fokus på menneskerettigheter. Øygarden påpeker at dette ikke er en trend, men noe som har tvunget seg frem over tid, på grunn av bevisste butikkeiere og forbrukere. De store kjedene har vist vei, og de lokale butikkene i Kristiansand har for alvor tatt bevisste valg de også.

– Flere har en økt bevissthet på hvem man velger som leverandører, hvilke produkter de tar inn, og at leverandørene også krysser av flere bærekraft-bokser, forteller han. Butikkene er blant annet opptatt av en transparent produksjonslinje. Alt skal være sporbart. At varene blir produsert under gode forhold, fokus på materialvalg, at produktene har lang levetid – og at det enten er resirkulerbart, eller allerede resirkulert materiale.

STØTTER BISTANDSPROSJEKT I MONGOLIA

Det er mange eksempler på slike butikker i Kvadraturen. DNT Sør selger pent brukt turtøy til en hyggelig pris. Klesbutikken IMAGE selger produkter fra Save the Duck, et merke som ikke bruker fjær, skinn eller pels, men samtidig leverer høy kvalitet. På Bønder i Byen kan man få lokal og kortreist mat fra kvalitetsprodusenter. Tvedt Optikk kombinerer det lokale og det bærekraftige. De lager briller av resirkulert plast, samtidig som de bruker en lokal brilledesigner.

Et annet eksempel er Husfliden. De velger norske leverandører så langt det går, og når det ikke lar seg gjøre skal de være nordiske. I tillegg er kvalitet og materialvalg viktig.

– Det skal være naturmaterialer, ikke akryl og polyester. I alle fall så langt det lar seg gjøre. Det ene aspektet er miljødelen, ved å velge materialer som kan gå tilbake til naturen, og kan resirkuleres. I tillegg handler det om levetiden til produktene. Vi har varer du kan ha hele livet. Det være seg lysestaker, pledd eller bunad, forteller Karina Wathne på Husfliden i Gyldenløves gate. I tillegg til norsk design og norske leverandører, har Husfliden også inngått et samarbeid med en leverandør som driver bistandsarbeid i Mongolia. Dette tiltaket er Wathne veldig glad for å være en del av.

– Vi får tova tøfler fra en norsk leverandør, men disse er tova som en del av et bistandsprosjekt i Mongolia. Tanken om at vi kan selge et produkt som sørger for mat på bordet og skolegang på andre siden av kloden er utrolig god, sier Wathne. De bærekraftige valgene butikkene tar er deres bidrag til en grønnere og mer rettferdig klode, og et rikt og spennende lokalsamfunn. Wathne håper folk setter pris på det.

– Når det kryr av folk i Kvadraturen og på butikkene, blir jeg veldig glad. Ønsker man lokale butikker i morgen, må man handle der i dag. En av de unike tingene med denne byen er at vi har så mange forskjellige nisjebutikker. Det er et rikt utvalg, og det må vi beholde, forteller Wathne.

VELGER DIAMANTER MED OMHU

I butikken til Mestergull Hodne ser gullsmedmester Anne Hodne en tendens til at flere er opptatt av produkter som varer.

– Vi merker at kundene de siste årene har blitt mer opptatt av kvalitet. Særlig ser vi det på de yngre kundene våre. De vil at det skal være ekte metaller som  kan vare i generasjoner, forteller Anne som er femte generasjon Hodne til å drive gullsmed i Kvadraturen. De kjøper inn varer gjennom Mestergull, men tar bevisst valg på at alle diamantene skal være en del av Kimberley-prosessen. Det vil si at man kan spore diamantene og se at de er funnet og utvunnet lovlig.

I tillegg til Kimberley-prosessen, har Mestergull Hodne en byttegull-ordning. Der kan du levere inn gull eller sølv som ikke blir brukt, og få muligheten til å velge seg ut nye smykker i butikken.

– Har du utslitt gull eller sølv, eller andre smykker du ikke vil ha, så tar vi det i mot og sørger for gjenbruk ved å sende det til raffinering. Der blir de gamle smykkene gjort om til nye smykker uten at noe forsvinner på veien, forteller Hodne. Hun sier det er mange som kommer inn med arvegods som man ikke vil bruke, samtidig som smykket i seg selv har en affeksjonsverdi.

– De leverer det inn, får en pris og kan velge seg et eget smykke i butikken. Da føler de at minnet etter den de har arvet fra lever videre i det nye smykket. Det er en veldig fin ting, sier Hodne videre.

REPARATØRER I SÆRKLASSE

Bærekraft i handelsstanden handler om bevisste valg både fra butikkene og fra kundene. Det er summen av alt som gjelder. Kjøp nytt når det er behov for det, kjøp brukt hvis anledningen byr seg – og reparer når det er mulig. I Kvadraturen finner du  over 30 reparatører. Her er både skomakere, mobilreparatører, skreddere, sykkelreparatører og urmakere.

Én av de som hører til den siste bransjen, er Jahn Morten Rø i Urspesialisten, et firma han startet i Kvadraturen for to og et halvt år siden.

– Vi lever av å reparere. Alt fra armbåndsur til bord-, vegg- og gulvur. Det er et yrke som har endret seg mye de siste 30 årene, sier Rø som holder til i Rådhusgata. Og det vet han alt om. Selv har han vært urmaker i 25 år, og hans far har hatt profesjonen i over 60. Det Rø ser nå er en voksende interesse for armbåndsur.

– Den har nærmest eksplodert, og virker å fortsatt øke. Vi merker at det er flere som er inne i butikken og er interessert i å lære, eller lurer på noe om sin egen klokke, forteller Rø. Noe som har blitt veldig populært er klassiske klokker fra 1950-tallet og nyere. Det har gjort at Urspesialisten har startet en egen tjeneste som heter “Vintage/Pre-owned”.

– Vintage-engasjementet er økende både i Norge og Europa. Store merker som Rolex klinger best, men det finnes mange andre gode klokker som er populære. Vi tar inn modeller, fikser det som må fikses og selger de videre med nytt liv. Så er man på jakt etter de klassiske typene er det bare å ta kontakt, forteller Rø som har fått med seg at flere store aktører også har begynt med det samme. Han forteller at alle vurderinger er gratis. Enten det er av klokkens tilstand, eller om det lønner seg å reparere. De artigste oppdragene for Rø er når han får fikset en klokke som en annen urmaker har måttet gi opp. Da er gleden til kunden ekstra stor. Spesielt én kunde fra Levanger husker Rø godt. Han hadde arvet en gulvklokke etter bestefaren. Klokken var godt ivaretatt, men hadde nylig gått i stykker.

– Det var en klokke fra 1750. Det er ikke dagligdags, men jeg hjalp til og fikk den i stand igjen. Det var ganske moro. Alder er ofte et kvalitetstegn for klokker, forteller trønderen.

ØKENDE INTERESSE FOR REPARASJON

Også Mestergull Hodne driver med reparasjon og tilpasning, og gullsmedmester Anne Hodne er er veldig stolt over å ha eget verksted i butikken. Her reguleres ringer inn og ut, gamle gifteringer blir omgravert til nye generasjoners bryllup, og slitte kjeder blir gjort i stand. Spesielt det siste året har det vært økt pågang på verkstedet.

– Jeg mistenker at korona har gitt folk litt bedre tid til å rydde og lete frem gull og sølv som ikke har blitt brukt de siste årene, for det har vært en del som har kommet med forskjellige gjenstander som man ikke ser hver dag, sier Anne Hodne. Hun påpeker at alt som er av gull og sølv kan repareres hvis det er ønskelig. Nå nærmer det seg bunadssesong, og hvis sølja ikke er i samme stand som du husket, så kan turen til Anne være gull verdt.

– Vi pusser opp alt av bunadsølv. Og en ødelagt sølje? Ingen problem. Ta det med til oss, så skal vi fikse det, avslutter 34-åringen.

Også Husfliden satser på reparasjoner og tilpassing. Her er det bunad som står i fokus. Karina Wathne kan fortelle at bunaden ble ekstra populær etter OL på Lillehammer i 1994, og etterspørselen er fortsatt høy.

– Nå er vi midt inne i den besteforeldre-generasjon hvor det var vanlig å få bunad til konfirmasjonen, og de går nå i arv til barn og barnebarn. Vi hjelper til med omsøm, og kanskje ønsker kunden å legge til noen nye elementer, forteller Karina Wathne. I tillegg til å sy om arvede bunader er det en del som trenger å få tilpasset bunaden. Normalt vil man ha den sydd om til 17. mai, og Wathne har en gladnyhet å komme med.

– Vi ligger foran skjema etter en litt stille høst, så det betyr at vi har kapasitet til å ta inn bunader som blir klare til 17. mai. Her er det bare å komme innom eller ringe så skal vi få bunaden klar, sier hun entusiastisk.

Se vår oversikt over reparatører i Kvadraturen

Hos mange av reparatørene i byen kan du bruke Kvadraturens gavekort. De som ikke tar gavekort er markert med stjerne.

Best Marin Navigare

Datacare*

Det lille galleri

Fiksarium*

G. Nordby

Galleri Bi-Z

Galleri Hestman*

Gamle vinduer og dører*

Grønberg Sport

Mestergull Hodne

Hartvigsen Møbeltapetserer*

Husfliden

Haavik Rammer*

Ingeborgs Tråkleri og systue*

Intersport Skippergata

Jernia Torjesen

Kjøstvedt Foto

Kosmos Skoreparasjon*

Kristiansand Systue*

Min elsykkel

Mobilecare*

Monas systue*

Møbelverkstedet*

Møbleriet*

Parko

Pedalen

Pippin*

Shalam Systue

Studio Sæbø systue

Stoffdronning

Sykkelguttane

Tvedt Optikk

Urmaker Hans J. Nilsen

Urspesialisten

Uskide Skosåling