Skip to main content

Jula er høytid for festmat. Reinhartsen gjør sitt ytterste for å gi gode matopplevelser for nittiende jul på rad.

– Jula er høysesong for oss, og det koker godt den siste uka før julaften. Det har blitt en del av min julestemning, sier Reidar Fredriksen. Han er daglig leder og tredje generasjon i Reinhartsen, den familieeide bedriften som Selmar Reinhartsen etablerte på Flekkerøy i 1931. I nitti år har Reinhartsen tilbudt det beste innen sjømat, vilt og andre spesialiteter.

– Jeg er veldig glad for å jobbe med mat og mennesker. Jeg har blitt kjent med mye av byens befolkning, og tenker at det er en jobb som er få forunt, sier Fredriksen.

Han har jobbet i Reinhartsen siden 1973, og husker godt de første julesesongene.

– Den gangen måtte vi jobbe hele natta til julaften. Kundene stod på døra fra klokken 5 for å hente fersk juletorsk til julemiddagen, forteller han.

Juletorsken står fortsatt sterkt som tradisjon for sørlendinger.

– Folk sover nok litt lenger, nå står de på døra fra klokken sju på julaften. Vi merker også at flere velger å spise juletorsken en annen dag enn akkurat julaften. Men de aller fleste vil ha juletorsk i løpet av jula.

DEN PERFEKTE JULETORSKEN

Mange kunder ønsker juletorsk på mellom tre og fem kilo, avhengig av hvor mange som er til bords.

– Fisk av denne størrelsen gir litt større skiver enn en standard torsk, samtidig som de ikke blir for store, sier Fredriksen. Selv lever han etter prinsippet «jo større jo bedre».

– For min del kan torsken nesten ikke bli stor nok! Rekorden er på 25 kilo, og da var det nok med en skive på deling til kona og meg! Store fiskestykker gir litt mer tyggemotstand og det liker jeg godt, sier han.

Når det gjelder tilberedning, er suksessoppskriften relativ enkel.

– Kok opp lettsaltet vann, legg fisken oppi, la det koke opp på nytt, og skru ned temperaturen. La den trekke i rundt 10 minutter, til du kjenner med en kniv at kjøttet løsner fra beinet, sier Fredriksen. Juletorsken serveres, helst på varme tallerkener, med ønsket tilbehør.

– Poteter, gulrøtter og sandefjordsmør er en sikker vinner. Også sennep, for noen.

HUMMER OG JULETAPAS

I tiden før jul bugner Reinhartsens filialer i Matkjelleren i Lillemarkens og på Fiskebrygga av delikatesser. Kunder handler gjerne inn både torsk, hummer, lutefisk, sildesalater, røykelaks, samt lokalt julekjøttpålegg, ribbe og pinnekjøtt.

Og skulle du få mange rester, kan du enkelt lage deilig juletapas i romjulen.

– Rester av røkelaks eller rakfisk er for eksempel veldig godt i en lefse med ruccola og kremost, tipser Fredriksen.

Røkelaks egner seg også ypperlig som et alternativ til bacon, skal vi tro fiskeeksperten. – Fres litt røkelaks i panna og ha det som tilbehør til lutefisk, eller ved siden av stekt egg. Det er også nydelig på pizza, sier han.

Ønsker du å smake på noen av Reinhartsens delikatesser?

13.11. arrangeres Jul på Fiskebrygga, og Reinhartsen byr på smaksprøver.

4.12. inviterer Reinhartsen Delikatesse til Smaken av jul i Matkjelleren i Lillemarkens. Her blir det besøk av Kokkenes mesterlaug, julemusikk med bandet Sofa fra Kristiansand og masse deilige smaksprøver.

Reinhartsen

  • Byr på ypperste kvalitet av sjømat, vilt og andre spesialiteter
  • Har eget fiskemottak, produksjon, catering, kjøkken, egne utsalg og engros.
  • Holder til på Fiskebrygga og i Matkjelleren i Lillemarkens

Smakfulle julegaver

Reinhartsen Delikatesse har godt utvalg av lokal mat og kunst og skredder- syr gjerne matkasser eller gaveposer.
Gavekort er også en populær gave. En sikker vinner er Reinhartsens varmrøkte eller kaldrøkte laks med koriander og chili, røkt i eget røykeri på fiskebrygga. Sistnevnte er spesialitetmerket for unik smak fra stiftelsen Norsk Mat (Matmerk).