Skip to main content

Bunaden er et livsvarig plagg som binder generasjoner sammen. På Norsk Flid Husfliden representerer bunadsarbeidet det ypperste innen norsk kvalitet, håndverk og kulturhistorie.

– Bunaden er et tradisjonsplagg som betyr mye for mange, sier Kristin Tvedt Heien.

Hun er avdelingsleder på Norsk Flid Husfliden Kristiansand, og tar Byliv imot i den rikholdige bunadsavdelingen i andre etasje. Her står flotte dame- og herre- bunader stilt ut på rekke og rad.

– For mange er det en stor begivenhet å få bunad. Det er et flott plagg en har glede av hele livet, og som gjerne går i arv, sier avdelingslederen.

Hun beskriver den typiske bunadskunden som en besteforelder som gjerne vil gi barnebarnet noe varig.

– Ofte er det flere i familien som bidrar, for eksempel med sølv eller med brodering av deler. Dermed blir bunaden et enda mer personlig plagg som hele familien er involvert i.

FOKUS PÅ BÆREKRAFT

Norsk Flid Husfliden i Kristiansand ligger i Gyldenløves gate, og har systue i tredje etasje. Her jobber fire ansatte med å sy bunader. Siden hovedsystuen er i Mandal, gjør de mest reparasjoner og omsøm i Kristiansand.

– Mange ser verdien av å vedlikeholde og ta vare på bunaden sin. De som arver vil ofte få den skreddersydd til sine mål, sier Tvedt Heien.

Alle bunadene som bestilles hos Norsk Flid Husfliden produseres med kvalitet og håndverk i fokus. Det resulterer i et kostbart plagg, men også et plagg som varer og er tilpasset spesielt til den som skal bruke den.

– Bunaden er blant de mest bærekraftige plagget en kan ha. Den varer livet ut, og er laget av miljøvennlige og naturlige stoffer.

FOR ALLE ANLEDNINGER

Lite tyder på at bunaden går av moten med det første. Tall fra Store norske leksikon viser at det finnes rundt 450 ulike bunader og at hele 80 prosent av norske kvinner har bunad.

– Med en bunad i garderoben har man et tidløst plagg for alle anledninger. Vi ser at det er et viktig plagg for folk, og selv under koronatiden har salget holdt seg stabilt, sier Tvedt Heien.

Ordrebøkene er så å si fulle til 17. mai 2022. Men ønsker man seg ny bunad, nye deler til den man har eller trenger litt stell og omsøm, er man alltids velkommen til å ta kontakt.

– Det er gøy å se hvor mange unge som fryder seg over å få sin egen bunad, sier Tvedt Heien. Selv var hun av dem som takket nei til bunad da hun skulle konfirmeres. Da hun fylte tretti fikk hun imidlertid bunads– stoff av foreldrene i gave, og sydde selv sin egen Åmlibunad.

– Jeg var av dem som måtte la det modnes litt før jeg fikk bunad. Men jeg er veldig glad for den nå, og slik er det nok for mange, sier hun med et smil.

JULEGAVER MED KVALITET

Norsk Flid Husfliden Kristiansand byr på mer enn bunader. I første etasje i butikken er hyllene fulle av deilig garn i alle farger og kvaliteter, norskproduserte pledd, strikkeplagg, keramikk, pyntegjenstander og andre bruksgjenstander. For de som trenger julegavetips, er det bare å la seg inspirere.

– Felles for varene våre er at de representerer kvalitet, funksjonalitet og godt håndverk. Det ligger en tanke bak hvert produkt, forteller Tvedt Heien.

Vestagder Husflid AS har lange tradisjoner, og startet ved at lokale håndverkere trengte en plass til det de produserte, det være seg sokker, trevarer eller håndvevde håndklær.

– Vi runder snart 100 år, og fremdeles er håndverk og kvalitet i fokus. Det er stas at kundene er stadig mer bevisst på kortreiste varer, bærekraft, miljø og kvalitetshåndverk.