Skip to main content

Feir jul med gode kaker og god samvittighet, uten å la hele desember gå med til forberedelser

Det er mye som skal gjøres klart til jul. Ikke bare skal du etter sigende ha vasket tak og vegger i huset, men du skal visst også bake syv slag, kjøpe inn julegaver til familien og skrive julekort til slekt og venner. Det kan fort bli litt mye.

– Løsningen for å kunne senke skuldrene litt ekstra i denne hektiske tiden kan kanskje være quick fix bakejul, stressfritt og godt, sier Kine Rohnen, leder for HR og kommunikasjon hos Geheb Conditori AS.

For hos Geheb bakeri kan du nemlig få litt hjelp med å få julekakene i hus. Du kan enten kjøpe de fiks ferdig levert i små kakebokser, eller du kan kjøpe ferdiglagde kakedeiger, og gjøre den siste finishen på kakene selv.

BAKEVERKSTED

– Hjemme hos oss er det helt slutt på å lage deig selv. Vi kjører en kombinasjon av noe ferdigkjøpt, og noen deiger som vi baker ut selv, forteller Kine som denne ettermiddagen har tatt med seg datteren og to venninner på pepperkake-baking.

Rundt bakebordet er de tre venninnene i full gang. Skravla går, og små barnehender veksler mellom å spise kakedeig, og kjevle ut små pepperkaker.

– Jeg synes av og til kakebaking med barna blir litt omfattende. Med handling etter jobb, googling av oppskrifter og all oppvasken. Men når deigen kommer ferdig sånn som dette, trengs det jo minimalt med planlegging, og man behøver heller ikke bekymre seg for om deigen blir perfekt, ler Kine.

– Og det trenger jo heller ikke være småbarn til stede for at man skal rulle ut deigen. Er du student og savner lukten av nystekte kaker i heimen, er det jo bare å invitere noen venner til bakeverksted.

Og sjekker du Pinterest, er det utrolig mange flotte ideer til hvordan dekorere pepperkaker i ulike former. Nesten som kunst! Det er jo julekos, julepynt eller julegave i samme slengen.

SYV SLAG TIL JUL

Tradisjonen tro skal det være syv slag til jul, og mange nordmenn skal straks gå i gang med julebaksten.

Riktignok er det flere og flere som tar en enklere løsning enn å selv stå med mel, smør og sukker opp etter armene i det som for mange er en hektisk førjulstid.

Ifølge Kine Rohnen selges det nemlig mer og mer av både kolapinner, pepperkaker og kakemenn og andre småkaker for hvert år som går.

– Vi hadde en fin økning i julesalget i fjor, og også i år forventer vi en økning, sier hun. Tradisjonen med julekaker er av nyere dato. Fra gammelt av ble det bakt både brød, lefser og flatbrød til jul. Forskjellen var at til jul ble det tatt frem ekstra fint mel. Og med unntak av flatbrød, har Geheb både deilige brød og hjemmelaget lefse. Med det aller beste melet, hele året. Men sentralt i jula, står selvfølgelig julekakene. Skikken med julekaker kom med sorter vi kjenner i dag; sirupssnipper, fattigmann, pepperkaker og kakemenn.

TRADISJONER OG FAVORITTER

Hvilke kaker som får innpass i lista over de sju slag, varierer ofte fra familie til familie.

– Det finnes vel ingen regler for hva de sju slagene skal være. Det varierer fra familie til familie. Noen kaker vi har tradisjon for, mens andre kaker liker vi, og velger å lage dem. Noen småkaker krever mer tid enn andre, og noen er mer barnevennlige. I tillegg endrer både kulturen og tradisjonene seg, sier Kine Rohnen.

FLERE UTSALG

Geheb Conditori AS ble startet av konditormester Alfred Andersen i 1908, og overtatt av Otto Geheb noen tiår senere. Bedriften var i familien Geheb sitt eie frem til Kjetil Hodne overtok driften for 10 år siden.

– I starten var Geheb et rent konditori, men utviklet seg etter hvert til å bli et fullsortiments bakeri og konditori. Frem til 1985 hadde vi bare ett utsalg, i Markens gate 6. Nå er det totalt fem utsalg i og rundt Kristiansand, forteller Rohnen.

På bakerikjedens bakeri i Sørlandsparken står de ansatte på både dag og natt for å lage nok julekaker og deiger.

– I julen bakes det daglig både deiger, julekaker og marsipan på bakeriet vårt, forteller Rohnen.

Hun tror det er flere årsaker til at mange sørlendinger velger ferdige deiger, fremfor å gjøre hele jobben selv.

– Det har nok med folks prioriteringer å gjøre. Det er enklere å kjøpe ferdig fem slag, og bake to selv. Når man i tillegg kan kjøpe deig til de to siste sortene, har du kjøpt deg litt ekstra tid som du kan bruke på å kose deg i førjulstiden, sier hun.

TRADISJONSRIKE OPPSKRIFTER

For hos Geheb bakeri kan du være sikkert på at du får både brød, søtbakst, kaker og deiger tilsvarende hjemmelaget. Her er ingen snarveier eller raske løsninger.

– Hos oss er det helt ekte og fra bunnen av. Vi bruker de samme oppskriftene som vi alltid har gjort. Tradisjonen tro, sier Rohnen.

Førjulskos og kakebaking med små assistenter på kjøkkenet kan kreve sitt. Men med noen desiliter smil, en pose god tålmodighet og ferdigkjøpt deig kan det bli en riktig så hyggelig stund for både store og små.

Kine tror flere og flere velger å få litt hjelp til kakebakingen fordi det letter litt på julestresset som alltid kommer snikende i desember måned.

Hun tror at økningen i tillegg skyldes at det de siste årene er blitt mer akseptert å overlate julebaksten til proffene.

– Dette med forventninger, må vi ta litt ansvar for selv, blunker Rohnen.

– Det er ikke slik at «noen» forventer at alt skal være perfekt, økologisk og hjemmelaget. Vi lager våre egne tradisjoner og setter selv standarden. For oss er hyggen og samværet viktigst. Jeg velger lett å kjøpe deig til pepperkakehuset eller kakemennene vi lager rundt kjøkkenbordet. Så stikker vi ut, steker og pynter. Det er førjulstid for oss.

Den tiden vi er sammen – og ikke minst lukten i huset.

JULESTEMNING

På Geheb bakeri i Markensgate 6 skjer det noe med stemningen så fort det nærmer seg jul. Daglig leder Petra Dynesius sier både kunder og ansatte får en helt annen ro over seg når lysene er tent, og utstillingsvinduene er pyntet med nisser, julekuler og glitter. Og det til tross for at julen faktisk er stressende for mange.

– Sommeren og julen er våre mest hektiske perioder. Men folk er så hyggelige med hverandre, og stemningen er så god, så det er absolutt en av de aller beste tidene å jobbe, sier hun.

Dynesius kan fortelle at det i førjulstiden fort fylles opp med gjester i kafeen, og kakedisken må fylles opp flere ganger hver eneste dag.

– Vi selger veldig mye ferdige julekaker, og folk kommer gjerne igjen på runde to når første forsyning er spist opp, sier hun.

Her er Gehebs syv favoritter til jul

 • Kokosiner med sjokoladetrekk
  Glutenfri
 • Kransekakekonfekt
  Glutenfri
 • Måkelort
 • Kolapinner
 • Havreflarn
 • Tyske skiver
 • Julepletter
  Glutenfri