Skip to main content

Sykkelverkstedet Pedalen og Kafé Kudos er bare to av tiltakene som Kirkens Bymisjon står bak for å gi flere mennesker et godt tilbud i byen. Bli kjent med noen av de frivillige og deltakerne.

– For meg er det viktig å ha noe å gå til hver dag, både sosialt og med tanke på jobberfaring. Dette er unikt å være med på, og jeg føler at jeg gir noe tilbake til byen, forteller deltaker Luke Johansen.

Vi møter 28 år gamle Luke Johansen inne hos Pedalen sykkelverksted i Østre Strandgate. Et litt annerledes sykkelverksted hvor fokuset er å skape et godt miljø for mennesker som trenger å få mot og erfaring til å stå i en arbeidsrelasjon.

Her har Johansen jobbet som sykkelmekaniker siden januar. Kirkens Bymisjon og Pedalen er tiltaksarrangør for NAV, og det er et godt samarbeid rundt ordningen.

– Det er et utrolig godt miljø her. Jeg ble tipset av en kamerat om å søke meg hit, sier Johansen med et smil – mens han skrur på en av syklene som skal forberedes til det vanskelige vinterføret.

MESTRINGSFØLELSEN

«Pedalsjef» Robert Gray forteller at Pedalens hovedmålsetting er å være et arbeidstrenings- og livskvalitetstilbud. Samtidig som verkstedet skal være en fullverdig butikk- og sykkelverksted for byen.

– Her på Pedalen ønsker vi å skape et trygt, rusfritt miljø, hvor vi møter deltakere som vanlige folk – noe de er. Vi ønsker å gi dem en meningsfull hverdag med mestringsfølelse. Rett og slett gi de en fullverdig oppstart igjen i livet, sier Gray.

På kveldstid tilbyr Kirkens Bymisjon gjennom Enter fritid et bredt spekter av fritidstilbud innen kultur, friluft og trening til mennesker som har en rusfortid og er i en ettervernfase.

– Vi har grupper som driver med golf, padel, crossfit, jakt, yoga og mye annet. Fritidstilbudene skal gjenspeile tilbudene som alle andre i samfunnet ønsker å holde på med, sier Gray videre.

Ivar Kirkhus, samfunnskontakt i Kirkens Bymisjon, sier at deres hovedoppdrag er å være en aktør for mennesker i andre livssituasjoner, eller som har havnet litt utenfor i livet.

– Vi skal prøve å skape rom for alle i byen. Alle skal få en mulighet til arbeid og fritidstilbud, samt bygge relasjoner og komme seg videre. Mottoet vårt er jo «Ingen er bare det du ser», sier Kirkhus.

MER ENN BARE KAFÉ

En liten gåtur unna i Kvadraturen finner vi et annet tilbud i regi av Kirkens Bymisjon:

På kafeen Kudos i Rådhusgata har det siden åpningen i mai 2020 blitt skapt et trygt og inkluderende værested for ungdommer i byen. Midt i en pandemi-tid hvor fritidsklubber stengte ned og tilbudene for ungdommer raknet.

Gjennom aktiviteter, arbeidstrening og møter skal Kudos bidra til nye fellesskap, økt livskvalitet og mestring i trygge omgivelser, opplyser Per Dovland – tiltaksleder på Kudos.

Og hver eneste person som entrer kafeen blir møtt av et varmt smil av blant andre Tone Zachariassen – som er en av de frivillige på kafeen.

– Jeg har møtt mye frivillighet selv i mitt liv. Og dette er min måte å gi tilbake på. Alle har et behov for å bli sett. Og her blir du virkelig sett. Det skal føles som ungdommers andre hjem. Et trygt tilbud midt i byen, oppsummerer Zachariassen, som til og med har fungert som leksehjelp for de unge på kafeen.

Hun legger til avslutningsvis:

– Det er utrolig givende å jobbe her. Jeg kommer til å være frivillig her så lenge de kan bruke meg.

Pedalen

Pedalen sykkelbutikk selger sykl.er, EL-sykler og deler, og sykkelverkstedet er sertifisert for EL-sykler.

Pedalen tilbyr arbeidstrening for mennesker i rusrehabilitering og er tiltaksarrangør for NAV.

LES MER: kirkensbymisjon.no/pedalen- sykkelverksted-kristiansand

Kudos

Serverer god mat og drikke til gjester i alle aldre, og halv pris hvis du er under 20.

I tillegg til kaféen har Kudos en rekke andre tilbud for ungdom i Kristiansand.

LES MER: kirkensbymisjon.no/kudos/om-oss