Skip to main content

Sørlendinger av begge kjønn blir stadig mer interessert i klær. Da er det jo fint at klesbutikken ZAP ligger midt i shopping-lysløypa Markens. For enten det er it-vesker eller kvalitet på snitt og stoff man søker, er sjansen stor for å finne det i denne uavhengige butikken de fleste kristiansandere kjenner til.

Flasket opp på butikkdrift: Brødrene Øystein og Erik Andersen og storesøster Siri Støle 

På innsiden av den lyse butikken møter vi en søskenflokk på tre, som driver butikken sammen. – Vi har alltid vært en butikkfamilie og er flasket opp på butikk-drift, smiler de. Alle trør til når butikken skal drives. Vindusvask, klesbretting, innkjøp og personalansvar – strukturen er flat blant de tre søsknene. Og slik må det være når man eier en av de få selvstendige butikkene i sentrum.

STORT KUNDESPEKTER

Siri Støle er eldst, og har blant annet særlig ansvar for dame-avdelingen. – Vi har en klassisk profil på damesortimentet, med blant annet nøkkelplagg som Burberrys trenchcoat og Mulberrys Bayswater-veske. Samtidig som vi også har det skandinaviske preget som er så godt likt blant kvinner, for eksempel gjennom merker som Acne og Anine Bing, forteller hun. Kundene er alt fra unge kvinner med fullstappede Hennes & Mauritz-poser på armen som skal investere i det ene paret kvalitets-jeans fra Acne, til litt eldre kvinner med et litt romsligere kles-budsjett og dermed hele antrekk med såkalt «affordable luxury», for eksempel Ralph Lauren eller Cole Haan.

DRESS-SPESIALISTENE

I tillegg til Siri er det brødrene Øystein og Eirik Andersen som styrer skuta. De har en generell interesse for klær, men en spesiell kjærlighet for dresser. Kompetanse på alt fra snitt, stoff og størrelser har etterhvert blitt en sentral del av merkevaren Zap, og det er noe de tar på største alvor. Å selge dress er ikke for noviser.

– Ingen ansatte får lov til å selge dresser her før de har jobbet minst ett år. Det er spesialkompetanse det tar tid å lære. Zap fører noen av de største merkevarene innenfor dress-segmentet; Hugo Boss og Tiger of Sweden for å nevne noen.

TILNÆRMET SKREDDERSØM

På Zap får man alle dresser i tre ulike lengder; kort, regulær og lang. – De fleste menn er vant til å bare tenke størrelser som en volum-variabel. Men da får veldig mange alt for lange jakker, forklarer Eirik. Majoriteten av de som handler dress i den høyprofilerte butikken viser seg å skulle ha kort modell, selv om de noen ganger rager 187 cm over bakken. Med andre ord, det er mange indi-viduelle størrelser i dressverdenen. – Vi ser dessuten at flere ønsker å kjøpe dresser som sitter bra og koster litt mer, og heller ha færre i skapet. Kvalitet trumfer kvantitet, og det er jo dessuten mer bærekraftig, sier Erik.

UAVHENGIG PÅ GODT OG VONDT

Kristiansandere har blitt mer åpne for impulser fra utlandet, mye på grunn av instagram og blogger. Dermed kan søsknene i større grad enn før tenke litt annerledes i innkjøpene. – Vi kan tenke utenfor boksen og følge magefølelsen i større grad enn kjedene, forteller Siri. Å være en uavhengig liten butikk i et bysentrum har sine fordeler, men også ulemper. – Trender skifter raskere nå som alle følger med på internett, og vi har luksusen av å kunne snu oss raskere og friere enn de sentralstyrte store kjedene. Samtidig er det jo mye tøffere kal-kyler når man er av vår størrelse, og vanskelig å konkurrere med de aller største kjedene, sier Erik. Til gjengjeld har ZAP meget lojale kunder som kommer igjen og igjen.

– Vi er opptatt av å holde et høyt servicenivå og syns det er veldig hyggelig når folk vil komme inn og titte, det er ikke noe kjøpepress her. Et annet aspekt som påvirker både service og kompetanse er at vi har en veldig stabil gjeng ansatte. Vi som jobber her har dybdekunnskap, og vi brenner for klær, sier Øystein.

Kundene kommer ikke bare fra Kristiansand, de har også faste kunder blant ferierende. I sommerhalvåret er det mye ‘å hei, er du en tur på hytta?’ når de kommer innom for å ta en kaffe og kjøpe en skjorte. – Det er flere kunder vi kjenner meget godt. Da kan vi hente frem plagg og si ‘denne blusen passer jo både til det blå skjørtet og den hvite knebuksen du har hjemme i skapet’, sier Siri.

– Vi husker selvfølgelig hva de har handlet hos oss før, av-slutter eldste søster Siri Støle.

 

Faktaboks:

Butikk: ZAP i Markensgate 41. Fører herre- og dameklær i øvre prissjikt.

Eiere: Søsknene Siri Støle, Øystein Andersen og Eirik Andersen

Utvalgte merker: Ralph Lauren, Cole Haan, 7forallmankind, Acne, Anine Bing, Hugo Boss, Tiger of sweden, Jacob Cohen, Moncler.