Skip to main content

Det er Dark Season igjen, denne gangen på Øvre torv.
Det blir telt og feiring av tjue års musikalsk gavedryss til høststemte kristiansandere.

 

I teltet kan du høre gode gamle rockere som The Sweet fra Storbritannia og spellemannsprisvinner Hellbillies fra Hallingdal. Og så skjer det en masse på Ernst, hvor blant andre det folkekjære danske Østre Gasværk løfter stemningen til Gasoline-nivå og vel så det. Et fantastisk høydepunkt blir naturligvis selve jubileumskonserten, i den supre nye storsalen i Q42, med fantastiske sitteplasser og lyd av en annen verden. Og forhåndskonsert med selveste Bellamy Brothers på Kick 15. september, den må heller ikke glemmes!

 

TO BLAD HÅLAND
Det er to ivrige damer som formidler dette på inn- og utpust. De vil gjerne snakke med Byliv om alle godbitene de har på plakaten under tjueårsjubileet. Som alltid er det variert og folkelig musikk i vente. Singer-songwriters, rock, blues, folk – og tro mot festivalens utgangspunkt – en raus dose country. Alt av den høye kvaliteten Dark Seasons publikum er blitt vant til. De to damene er Liv og Nina Håland, mor og datter. De er så sterkt forbundet med Bjøro Håland som det går an; Nina som datter og Liv som ektefelle helt siden han i 1966 vendte tilbake fra seks år som håndverker og stålarbeider i USA.

STORSLAGEN ÅPNINGSKONSERT
Bjøro blir forresten ett av de store trekkplastrene på den store åpningskonserten i Q42. Der er han sammen med kanonene Bjarne Brøndbo, Henriette Lie, Anne Karin Kaasa, Bjørn Ole Rasch og Annbjørg Lien. For ikke å snakke om byens egen Charlie Blackwater og Flekkerøy Soul Children. Bjøro har i tillegg sitt eget jubileum å markere. Ikke mindre enn 50 år er gått siden karrieren startet. Og i følge musikkjennerne har stemmeprakten bare blitt bedre med tiden! Det merkes også på jubileums-albumet han utgir, ryktes det. Og selvfølgelig reiser han til den storslagne festivalen Norsk Høstfest i Nord-Dakota – for 32. gang! I tillegg tar han med seg en stor fanskare på cruise til Karibien i november.

 

«DET ER SÅ DEILIG Å MØTE VELVILJEN NÅR VI ER RUNDT OG SNAKKER MED FOLK»  -NINA HÅLAND

 

DE GODE HJELPERNE
Dark Season begynte i 1997. Da stakk Bjøro og Liv hodene sammen med Sigbjørn Nedland, world music-forkjemper og NRK-veteran, for å gi sørlendinger musikalske lyspunkter i høstmørket. – Sigbjørn var en fantastisk igangsetter, og bidrar fortsatt med råd og innspill, sier Liv. – Han er en av de mange trofaste støttespillerne gjennom årene; disse gode menneskene som gjør at vi orker å holde på. Sånne som Bjøro, og sånne som Bjørg Wallevik som presset på de første årene da regnestykkene våre ikke var så greie. Og alle sponsorene, da, uten dem kunne vi bare pakket sammen. – Det er så deilig å møte velviljen når vi er rundt og snakker med folk om Dark Season. Vi skjønner jo at festivalen i dag er veletablert og høyt verdsatt av mange, det til tross for at vi ikke er bortskjemt med altfor mye pressedekning, tilføyer datteren.

TAKKNEMLIGE ARTISTER
– Vi merker også den samme varmen fra artistene vi booker inn, sier Liv. – De sier de blir så godt mottatt og fulgt opp, og de vil gjerne komme tilbake. Mange er jo også gjengangere, noe vi setter veldig pris på. Hun tenker seg om og sier: – Det at de føler seg ivaretatt handler nok om at vi vet hvordan det er å være på veien. Bjøros mange turneer og opptredener har gitt oss førstehåndskunnskap om hva som skal til for at artister trives. At noen henter dem på flyplassen, snakker med dem og ser til at de får det trivelig under oppholdet. Våre festivalmusikere er jordnære mennesker, og det tror jeg vi kan si om oss selv også.

TRYGG OPPVEKST
Nina er helt enig. Oppveksten på Vigeland var preget av omsorg og samhold i familien, og bygdefolket tok den etter hvert berømte pappaen for akkurat det han er: en hyggelig, lavmælt og ujålete person. Nina legger ikke skjul på at hun har foreldrene sine som gode forbilder. – Det var først da vi flyttet til Kristiansand at pappas status demret for meg, sier hun. – Medelevene maste og sang låtene hans, kanskje fordi det var spennende, kanskje for å erte. Men jeg sang med, og masekråkene ble gode venner. Nå er det altså høstens festival som stjeler all tid for Håland-jentene. På spørsmål om hva festivalens kjerne er, ser de på hverandre. – Vi vil gi noe til byen, mener Liv, – gi noe tilbake til alle som støtter oss, og som har fulgt oss som publikum gjennom årene.

MUSIKALSK BALANSE
– Hvis du tenker på det musikalske, så dreier det seg om å gi opplevelser og stemninger. Alt fra pop og god vestkystrock til tårefremkallende viser og blues. Vi hegner ekstra godt om country-en, naturlig nok, men ellers ser vi ikke noen motsetning mellom god musikk og kommersiell musikk, sier Nina. – Det må likevel være høy kvalitet. Og det må være balanse, tilføyer Liv. – En balanse mellom det veldig populære og det intime formatet. Vi vil både ha musikerne som skaper jublende allsangstemning og de som rører oss til stillferdig ettertanke.

Tønes kommer til Dark Season.