Skip to main content

Henriks Herre er klesbutikken for de i blant oss som verdsetter stil og eleganse og som ikke går av veien for å betale litt ekstra for skikkelig kvalitet.
32 år etter oppstarten holder den posisjonen som byens ubestridte herreavdeling.

Innehaver William Wang kan ikke tenke seg en mer interessant jobb enn å drive det som med rette kan kalles Kristiansands svar på Ferner Jacobsen. Klesforretningen startet opp i Henrik Wergelandsgate i 1985, for øvrig samme år som William ble født, før den flyttet til dagens adresse i Dronningens gate 12. – Du kan godt si jeg er mer enn gjennomsnittlig opptatt av klær og herremote, sier han. – Jeg jobber daglig med de beste klesleverandørene som finnes; sko, jakker, dresser, gensere og tilbehør av skikkelig kvalitet som holder seg like fine år etter år, og som derfor er det motsatte av den utbredte bruk og kast-mentaliteten i dagens samfunn.

KVALITETSKVARTAL
William vært daglig leder i herrebutikken så å si hele sitt yrkesaktive liv. Interessen for eksklusive merkeklær har han formodentlig arvet fra sin mor, Anne Lene Wang, som er både eier av Henriks Herre og La Scarpa klær og sko, som befinner seg 35 meter opp i gaten, i Dronningens gate 20. Foruten Henriks Herre og La Scarpa rommer kvartalet mellom Markens gate og Kirkegata også klesbutikkene T. Lynn og Gant, slik at det innenfor en avstand på 50 meter ligger ikke mindre enn fire forretninger som alle befinner seg i det absolutte tetsjiktet blant byens motebutikker.

KLÆR SKAPER FOLK
Selv om William til daglig jobber med stil og mote, er han ikke udelt begeistret for klistrelappen «motebutikk»: – Selvsagt er det viktig å følge med på trender, men merkene jeg selger er allikevel tidløse, i den forstand at klærne vil være like moderne om ett, fem eller femten år, understreker han. For selv om det ikke er til å komme bort fra at du må grave betydelig dypere i lommeboka når du for eksempel kjøper en dress hos Henriks Herre enn på de fleste andre klesforretninger, får du ifølge William merverdi for pengene i form av en dress som virkelig kler deg, som både sitter godt og holder på fasongen. – Det er jo heller ikke til å stikke under en stol at folk legger merke til stil, og at vi alle blir bedømt og vurdert etter hvordan vi fremstår. Å legge litt penger i klær er en måte å investere i kvalitet og velbehag, fremholder han, – vi er jo alle hovedpersonen i våre egne liv, hvorfor ikke gjøre det beste ut av det?

FRA MILANO TIL MINNESOTA
Den lille, men innholdsrike forretningen i Dronningens gate 12 har det meste til den velkledde mannen, fra fornemme italienske kvalitetsmerker som Corneliani, L.B.M. og Armani til svenske Hansen & Jacob, engelske John Smedley, Polo Ralph Lauren fra New York og sko fra Red Wing, Minnesota. Det går mye i dresser, ytterjakker, sko, gensere og skjorter, men hos Henrik Herre får du også treningstøy, morgenkåper, nattøy, slips, skjerf, belter, halstørkler og sokker. – På denne tiden av året kjøper mange julegavene hos oss. Det er alltid populært med en personlig gave, sier William, som understreker at det aldri er noe problem å bytte gaver som ikke skulle passe.

ÆRLIGHET VARER LENGST
William er ellers opptatt av å formidle at ham har plukket ut hvert eneste plagg i butikken selv, og kan stå inne for alle. – Jeg tror at personlig service og inngående merkekunnskap er nøkkelen til at Henriks Herre har overlevd 32 år i et tøft marked, ikke minst i konkurranse med de mange nettbutikkene som har vokst frem de senere år. Jeg vet hva merkene står for og er ærlig med kundene, det lønner seg på sikt, sier han. – Dette har skaffet oss en trofast kundemasse som kommer tilbake år etter år, fortsetter William – i samme øyeblikk som det går i døren. Inn kommer et levende eksempel på en trofast stamkunde; han presenterer seg som Arnfinn Andersen og sier at han har vært kunde «siden butikken åpnet». Herr Andersen er innom for å hente en morgenkåpe, og William bistår etter beste evne. – Jeg må innom Henriks Herre for å få meg noe nytt og fint, noe annet nytter ikke, sier den tilårskomne stamkunden før han forlater Kristiansands lengstlevende herreforretning for denne gang.