Skip to main content

Husfliden i Kristiansand har egen bunadsavdeling for å møte den store bunadsetterspørselen.
Butikken bugner også av kvalitetsgaver til vårens og sommerens store anledninger.

BUTIKKSJEF PÅ HUSFLIDEN, KARINA WATHNE,
HAR HENDENE FULLE I DISSE DAGER.

– Våren er en travel tid. I hele april og fram til 17. mai leverer vi ferdige bunader jevnt og trutt, sier Karina Wathne. Hun er butikksjef på Husfliden i Kristiansand der de 12 ansatte har hendene fulle i disse dager. De siste årene har de opplevd en stadig økende pågang av folk som vil bestille ny bunad eller sy om den gamle. – Stadig flere er mer villige til å bruke penger på bunad. Det er en luksusvare, men også en investering for livet. Mange arver også bunader, og ønsker å sy disse om, sier hun. Hvert år tar butikken imot rundt 100 bunader til omsøm og leverer rundt 120 nye, komplette bunader. I tillegg kommer en rekke enkeltdeler til dame og omtrent 50 herrebunader. Hele andre etasje er viet til bunadsavdeling, der to syersker jobber med omsøm på fulltid. – Nå tar vi også imot alle slags bunader, ikke bare Vest- Agder-bunaden, sier Wathne. I butikken tilbys ca. 100 bunadstyper, som produseres rundt om i landet. Husfliden Kristiansand har spesialisert seg på Vest- Agder-bunader. – Vi tar mål og prøver her, men selve bunaden produseres i Mandal, forteller hun. Husfliden har nylig hentet fram gamle oppskrifter fra arkivet til Fylkesmuseet, og nå finnes flere forklær og tre typer stripestakk i utvalget. – Til sammen er det nok 50 ulike kombinasjoner, noe som gir kundene muligheten til å gjøre bunaden enda mer personlig gjennom forskjellige farger og mønstre.

STOLT HÅNDVERKSARV
Det er ingen tvil om at nordmenn er stolte av bunaden. Det finnes mer enn 2,5 millioner bunader til en verdi av over 30 milliarder kroner i norske hjem, ifølge Norsk institutt for bunad og folkedrakt.
– Bunaden er blant de mest personlige plaggene vi har. Mange bruker den jevnt og trutt gjennom et helt liv, sier Wathne. En bunad kan redde mang en kleskrise – i tillegg kan den sikre smalltalken. – Med bunad på kommer en lett i snakk med mennesker. Folk forteller gjerne sin personlige bunadshistorie her i butikken. Det er veldig hyggelig, sier Wathne. Bunadene det selges mest av i landet er Nordlandsbunad, Trønderbunad, Gudbrandsdalsbunad og Vest Agder-bunad. – Dobbelt så mange bestilte Vest-Agder herrebunad hos oss i fjor sammenlignet med året før. Dette er også en trend på landsbasis. Det er veldig gøy at mennene kommer på banen, selv om det ofte står en dame bak, sier butikksjefen blidt.

GAVER TIL DE STORE ANLEDNINGENE
Husfliden Kristiansand er en av de 29 butikkene i Norsk Flid Husfliden, og har de siste fem årene holdt til i trivelige lokaler i Gyldensløvesgate. – Jeg stortrives her. Vi har mange hyggelige kunder, og omgir oss av vakre ting av god kvalitet. Kvalitet er kjernen av Husfliden, sier butikksjefen. Butikken har et stort utvalg av interiørartikler og gaver til dåp, navnefest, konfirmasjon og bryllup. – Vi har ting av god kvalitet som er produsert etter etiske prinsipper. Så langt vi kan, velger vi norsk design, forteller Wathne. Hun er ikke vond å be når det gjelder gavetips. – Skaugum-bestikk eller keramikk fra Ment er flotte bryllupsgaver. Smykker fra Huldresølv er en vakker morgengave eller konfirmasjonsgave. Til konfirmanten har vi bunadssølv, smykkeskrin, bunadskniv eller bunadsklokke. Barnesmykker, søljer eller babypledd er fine gaver til dåpen eller navnefesten. Og som en liten bonus til slutt: – Alle som leverer ønskeliste hos oss, får et gavekort på 10 prosent av beløpet det ble handlet gaver for. Vi liker å være i det gavmilde hjørnet!