Skip to main content

Du skal være langt under middels interessert i hud- og kroppspleie i alle dens varianter,
hvis du ikke har hørt om, eller besøkt, Renates Dagspa på hjørnet mellom Markens og Kongens gate.

 

For Renate Hartvigsen var torsdag 1. mars ikke hvilken som helst dag, men dagen for 30-årsjubileet for starten av hennes første hudpleiesalong. Etter tre år som ansatt i Salong 83 i Dronningensgate, startet hun 1. mars 1988 for seg selv i nye lokaler på Kongsgård II (på baksiden av Albert matsenter). Elleve år og tre utvidelser senere vendte hun nesen mot Kvadraturen der salongens to avdelinger befinner seg i dag.

SALONGEN BRENNER!
Det har vært en lang reise for Renates Hartvigsen preget av hardt arbeid og mange gode, travle år. Lenge var alt bare velstand: Ny avdeling ble startet på Tangvall, lokalene i Markens gate ble utvidet og kundene ble flere og flere. Renates erfaring og forretningsteft gjorde at hun i 2010 gikk inn som medeier i Aquarama Velvære, og var med på å skape Aquarama Spa – et av landets største i sitt slag. Men lykken skulle ta en brå vending. En dramatisk hendelse i 2011, på det som hadde vært en vanlig torsdag i februar, skulle utvikle seg til et mareritt som truet med å velte Renates livsverk: – Etter at vi hadde gått for kvelden, utviklet det seg en brann i salongen som skyldtes at kaffetrakteren, eller vannkokeren, sto med stikkontakten i. Det var en beboer i nærheten som oppdaget at flammene sto ut av kjøkkenvinduet i salongen rundt midnatt, forteller hun. Brannvesenet var raskt på plass, men røykskadene var så store at hele salongen måtte rives, og veggene måtte sandblåses innen oppbyggingen kunne ta til. – Det var et sjokk som fortsatt er vanskelig å tenke tilbake på. Plutselig lå alt i ruiner. Men det var bare én ting å gjøre; brette opp ermene og ta en dag av gangen. Heldigvis kunne vi leie i nabolokalet mens arbeidet i salongen pågikk, slik at vi kunne tilby kundene samme service som før, sier Renate. Det tok åtte måneder å bygge opp igjen salongen. Behov for utstyr etter at mye ble ødelagt i brannen, gjorde at hun måtte stenge avdelingen i Søgne, og bruke utstyr derfra. – Alt i alt så gikk det bra til slutt, men jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv, fastslår hun.

 

VARIERTE BEHANDLINGER
Renate, som i fjor ble nominert til kåringen Årets kvinnelige leder på Sørlandet, har i dag ikke mindre enn 28 ansatte og selvstendig næringsdrivende fordelt på dagspa-avdelingen i Markens gate 2 og hud- og makeup-avdelingen på Sandens. Den travleste tiden på året er fra april til oktober, men ifølge Renate er aktivitetsnivået høyt året igjennom. – Over tid har vi bygget opp en stor og stabil kundeportefølje, der noen har vært med meg helt siden starten i 1988. Det faktum at kundene forblir trofaste, kan jeg takke mine stabile, dyktige medarbeidere for. Det å møte det samme kjente fjeset fra gang til gang, er noe kundene vet å verdsette, framholder hun. Innehaveren selv jobber tre–fire dager i uken med sitt spesialfelt, make up-tatovering. Resten går med til administrativt arbeid. Foruten hud- og fotpleie, farging av vipper og bryn og hårfjerning, tilbyr Renates Dagspa en lang rekke avanserte velværeprodukter og spesialbehandlinger; fra softkirurgi og kjemisk peeling til hydroterapibad og massasje.. Salongen har også en medisinsk avdeling der autorisert helsepersonell utfører spesialbehandlinger som rynkefjerning, skulpturering, og hårfjerning med laser. Plages du av tanngnissing? Også dette kan du får hjelp mot på Renates Dagspa.

MODERNE MENN
Renates Dagspa har en voksen kundegruppe, fra alle samfunnslag. Renate peker på at selv om kvinner utgjør den største kundegruppen, så kommer gutta mer og mer: – Menn er nok fortsatt mest interessert i rygg- og nakkemassasje, men vi ser en utvikling der stadig flere velger ansiktsbehandling, hårfjerning – og fotpleie. I motsetning til kvinner flest, er mange menn ikke særlig flinke til å ta vare på føttene. Hun anbefaler varmt fotpleie til den moderne mannen som er opptatt av et friskt og attraktivt utseende – fra topp til tå. – Verdien av pene, velstelte føtter kan knapt undervurderes, påpeker hun, samtidig som hun understreker at salongen kun har autoriserte fotterapeuter, som bokstavelig talt vet hvor skoen trykker.

TAR VARE PÅ HELGEKOSEN
Renate Hartvigsen kan med rette beskrives som et arbeidsjern, men de som måtte tro at hele livet handler om arbeid og plikter, må tro om igjen: – Det er viktig å ha et liv utenfor jobben. Jeg har en kjæreste som bor i Egersund, og som besøker meg i helgene. Da slapper vi av hjemme, eller hygger oss på en storbyweekend. Ellers har jeg en sterk dragning mot Nord-Norge og Lofoten, nærmere bestemt den forblåste, men fantastisk vakre øykommunen Værøy, der jeg er født og oppvokst. Med flott leilighet på Tangen ligger alt til rette for å nyte det gode liv. Etter mange år i Søgne er hun nå en kristiansandspatriot av rang, med en særlig forkjærlighet for Kvadraturens livlige gater. Hun er også stolt mor til barna Iben (27) og Skage (23). Førstnevnte er hudterapeut i morens salong, mens yngstemann for tiden jobber på reketråler.

INDRE OG YTRE SKJØNNHET
På et avsluttende spørsmål om Renates Dagspa og andre salonger i samme bransje bidrar, slik det fra tid til annen blir hevdet, til skjønnhetspress og usunne idealer om at det ytre er alt som betyr noe, gir Renate Hartvigsen kontant svar på tiltale: – Jeg har et sitat som svarer godt på den påstanden: Det indre gir det ytre en glans, men det ytre gir det indre en sjans. For det handler ikke om jåleri eller å gjøre folk misfornøyde med seg selv! Både vi som jobber i salongen og de som får behandling hos oss er helt vanlige mennesker. Vi ønsker jo alle å bli sett og vise oss fra vår beste side; hva kan være galt med det? spør hun.