Skip to main content

Utendørstreningsentusiast Fred Arthur Asdal arrangerer triatlon i Kvadraturen hvert år. La deg inspirere til å bruke byen som treningssenter i sommer.

 

– Det kan ikke sammenlignes med innendørstrening! Trener du ute får du en unik opplevelse hver gang. Det kan jeg love, sier Fred Arthur Asdal. Han vet hva han snakker om. Dagen før intervjuet viste pulsklokka over 40 000 skritt etter en løpetur i skauen, og til daglig jobber han med sportsfestivalen TriQuart. Sommerens store idrettsfest går av stabelen 27.—29. juli i Kristiansand i år. Tresse, Odderøya, Otra, Bystranda og Baneheia er blant stedene der deltakerne svømmer, sykler og løper. – Sportsturisme har blitt en internasjonal trend, og vi tiltrekker oss deltakere fra mange land. Det spesielle med Kristiansand, er at naturen er så tett på byen. Det får du ikke så mange andre steder, sier Asdal. Han håper sportsfestivalen kan inspirere byens befolkning til å ta i bruk Kvadraturen som treningssted. – Alt ligger til rette her og treningsmulighetene er uendelige, sier han.

Soloppganger og aha-opplevelser
Han må trekke pusten for å utdype utetreningens muligheter, for her har han mye å melde. – Du kan jogge langs strandpromenaden, hilse på kjente og kanskje avslutte med et bad på bystranda. Du kan ta en kveldssykkeltur i Baneheia, kanskje treffer du et rådyr eller en grevling? Eller du kan nyte soloppgangen på Odderøya, sier han. Trener du ute, er sjansen stor for at du blir kjent med byen på nye måter. – Byen har mange hemmeligheter. Løper du i Kvadraturen vil du oppdage nye fasader, nye smug og nye sammenhenger, sier Asdal. Når han er på storbyferie snører han alltid joggeskoene grytidlig om morgenen. – Du får en helt annen opplevelse når du løper før byen har våknet. All støy er borte. Prøv å løpe på varierte tider, og du vil oppdage nye mennesker og nye hendelser. Byen har sin egen syklus, sier han. Han har klokkertro på at treningsvariasjon og adspredelse gir glede og nytte. – Det handler litt om å finne hverdagslykken. Opplever du soloppgangen på Odderøya får du både endorfinkick og mestringsfølelse. Kanskje blir det noe av det fineste du husker fra det året?

 

Finn smilepulsen
Triatleter veksler mellom å løpe, sykle og svømme, og Asdal anbefaler samme oppskrift. – Trener du variert, er sjansen større for å holde motivasjonen oppe. Det er gøyere og bedre for kroppen, sier Asdal. Folkehelseinstituttet anbefaler 30 minutters aktivitet hver dag, og Asdal anbefaler derfor å sette et konkret mål for treningen. – Det kan være å få et litt mindre midjemål, at du skal kunne spise litt mer søtt, eller at du melder deg på en treningskonkurranse, sier han. Når målet er satt, er det bare å komme seg ut. – Naturopplevelsene gir treningen en ekstra dimensjon, og stimulerer sansene. Du får sol i fjeset, hører andre lyder, trener koordinasjon og balanse. Du finner fort det jeg kaller smilepulsen.

 

Flere treningstips fra Fred Arthur

1 Løp, gå eller hink opp en trapp. Balanser på gjerder. Bruk kvartaler til å kjøre intervaller. Spurt fra et gatehjørne til et annet, fra en lyktestolpe til en annen.

2 Allier deg med en kamerat eller kollega. Da blir du lettere motivert, og har noen å dele mestringsfølelsen med. For meg ikke er det viktigste å vinne, men å slå kompisen min Steinar.

3 Litt er bedre enn ingenting! Kanskje du kan sykle til jobb eller gå en kveldstur før du ser favorittserien på Netflix? Det trenger ikke være enten eller.

TRENINGSMAGI I DET FRI
Enten treningsutstyret er fancy og flott, eller hverdagslig og godt —
det viktigste er å komme seg ut. Finn inspirasjonen her!

1. ADIDAS, TANKTOP HERRE – INTERSPORT / 329.- 2. CALVIN KLEIN, SINGLET DAME – MIABELL LILLEMARKENS / 400.- 3. SAUCONY PEREGRINE, TERRENGSKO – LÖPLABBET / 1500.- 4. TRIACTION TRIUMPH, TRENINGS BH – TIL HENNE RASMUS / 679.- 5. NIKE BREATHE, LØPEGENSER DAME – G-SPORT / 449.- 6. FLIPBELT, BELTE TIL VERDISAKER – LÖPLABBET / 400.- 7. SWELL, FLASKE – OLIVIAS HUS / DIVERSE STØRRELSER 8. GARMIN MUSIC, SMARTKLOKKE – LÖPLABBET / 5000.- 9. TRIACTION TRIUMPH, LØPETIGHTS DAME – TIL HENNE RASMUS / 699.- 10. NIKE, SHORTS HERRE – INTERSPORT / 449.- 11. OAKLEY JAWBREAKER, SOLBRILLER – LÖPLABBET / 2000.- 12. ADIDAS, SHORTS DAME – INTERSPORT / 449.- 13. ADIDAS, LØPEJAKKE DAME – INTERSPORT / 1299.- 14. SALOMON, ULTRALØP-VEST – LÖPLABBET / 1800.- 15. STANCE, LØPESOKKER – G-SPORT / 299.-