Skip to main content

Gullsmed Berglihn har i snart 30 år jobbet aktivt for å fremme bunadsølv håndlaget av lokale sølvsmeder.
I dag finner du et av landets største utvalg av håndlaget bunadsølv fra Sørlandet og Telemark
i Kvadraturen.

Et steinkast unna Kristiansand domkirke, nærmere bestemt i Gyldenløvesgate 11, finner du et av Norges beste utvalg av håndlaget bunadsølv. – Det hele starter med at en sølvtråd bøyes og dreies. I en sølje kan det være over 500 slike tråder. Bunadsølv som lages for hånd er unikt, forteller Svein Egil Berglihn, daglig leder i Gullsmed Berglihn, mens han viser fram et brett med ulike søljer.

LANGE TRADISJONER
Navnet Berglihn og gullsmedyrket går hånd i hånd. Svein Egil tok over stafettpinnen etter sin far som startet forretningen i 1971. På begynnelsen av 90-tallet valgte de å satse på håndlaget bunadssølv. – Siden 1992 har vi jobbet aktivt for å være ledende på dette området. Vi har gitt bunad og bunadsølv mye plass i butikklokalet. Vi kan levere alt av sølv til bunader fra Agder, Telemark og Setesdal. På bestilling leverer vi faktisk også til de fleste bunadstyper i landet, sier han.

FILIGRAN OG HÅNDGRAVERT ARBEID
Det er hovedsakelig to håndverksteknikker som brukes for å lage bunadssølv: Filigran og håndgravert arbeid. Ved filigransarbeid blir søljen satt sammen av mange sølvtråder som dreies og bøyes.
Ved håndgravert arbeid blir mønsteret som skal være på sølja gravert inn i sølvet. – Våre to sølvsmeder, Folke Helle og Gunnar Helle, har et rikt utvalg av modeller slik at man har mye å velge blant. Sølvet kan leveres som hvitt sølv eller med andre overflatebehandlinger. Stort utvalg gir flere valgmuligheter for bunadseiere. Vi hjelper kunden med å finne sølv som passer bunaden, sier han. –Personlig synes jeg at håndlaget bunadsølv gir mer dybde og et renere uttrykk. Flere valgmuligheter gjør at du kan sette ditt preg på bunaden. I tillegg kan du supplere med tilbehør som silkesjal og wienersjal, som stadig flere velger å bruke.

REPARASJON OG VEDLIKEHOLD
Bunadsølv er personlig og noe som kan være med deg over mange år, kanskje gjennom hele livet. Alle ønsker å ta godt vare på det, og derfor tilbyr Gullsmed Berglihn også vedlikehold og reparasjon. – Vi hjelper med alt fra rensing, reparasjon og vedlikehold. Det er en del av vår service. Da får vi også sjekket at kundens søljer er i bra stand, sier Svein Egil Berglihn.