Skip to main content

Stiftelsen Shalam ble etablert i 1980, og tilbyr i dag et bredt spekter av aktiviteter
utover bruktbutikken i Dronningens gate 16.

– For mange er Shalam nærmeste familie. Daglig leder Vidar Gundersen tar en slurk av kaffekoppen og fortsetter: – Vi hjelper de svakeste i samfunnet. Det er mange ensomme i byen vår. Gundersen forteller om en gang han var på et hjemmebesøk. Han tilbød seg å rydde inn kaffekoppene, men fikk beskjed om å la de stå som en påminnelse om at hun hadde hatt besøk.

ROM FOR VARME
Vi har satt oss i Bestestua, vegg i vegg med Shalamkafeen i Dronningensgt. 72. I sofaen sitter Karoline Tollisen Kuehl prosjektleder i Shalam Women, Guri Jakobsen, avdelingsleder for bruktbutikken, daglig leder Gundersen og Thor Solberg leder for pårørendearbeidet. I bestestua har det blitt felt mange tårer. – Rommet er innredet slik som mange av våre besteforeldre har det hjemme hos seg selv. Alle kjenner igjen pynten, bildene, kaffeserviset og møblene. Det er litt av en reise å komme fra gata og inn i dette rommet hvor det er så mye varme, sier Thor Solberg, og legger til: – Mange vi treffer har kanskje et turbulent forhold til mor og far, men har god kontakt med sine besteforeldre. Bestestua har vekket mange sterke følelser hos folk, sier Solberg. Pårørendearbeidet har som mål å hjelpe de som står rundt rusmisbrukeren. De går i konstant angst og beredskap i forhold til rusmisbrukerens opp- og nedturer. Det er en forsømt gruppe Shalam ønsker å hjelpe. Shalam er en del av paraplyorganisasjonen KRAFT, og jobber etter en metode som kalles Det Nytter.

OPPSØKENDE VIRKSOMHET
Shalam tilbyr et bredt spekter av aktiviteter for sine brukere; treningsrom, fredagskafé, sykkelverksted, systue og bruktbutikk. Ikke alle klarer å komme seg til Shalam på egenhånd. – Vi er ofte ute og henter folk som bor i nødboliger. Hos oss får de et godt måltid og litt klær. Mange vi treffer sliter med angst, og er redde for å ta bussen.

ARBEID GIR HÅP
De fleste forbinder Shalam med bruktbutikken. Den er blitt et viktig sted for mange, ifølge avdelingsleder Guri Jakobsen. Hun forteller at det er faste kunder som kommer innom butikken hver dag. – Vi ser jo at det er mye ensomhet i byen. Hos oss møter de noen å snakke med, de handler kanskje litt klær eller bare kikker. Bruktbutikken er også en fin arena for arbeidstrening. – Hos oss er det flere som har fått arbeidstrening via NAV, norskopplæringen og kriminalomsorgen. Flere har ikke fullført skolen, men her får de erfaring og kan til slutt ta fagbrev, opplyser Jakobsen.

SHALAM WOMEN
I juni 2017 opprettet Shalam et eget prosjekt rettet mot kvinner som har bakgrunn fra prostitusjon. – Vi driver med oppsøkende arbeid blandt kvinner som selger seksuelle tjenester på gata og gjennom annonser, sier Karoline Tollisen Kuehl, prosjektleder i Shalam Women. – Mange uttrykker at det er godt å ha et treffpunkt, hos oss får kvinnene kjenne på trygghet og omsorg. – Vi har en egen kafé kun for disse kvinnene. – Dette er et fristed. Her får de mat og klær hvis de trenger det. Mange har kun turistvisum og få rettigheter, sier hun.

VEIEN VIDERE
Daglig leder Vidar Gundersen er opptatt av at Shalam skal være et sted for mennesker uansett livssituasjon og bakgrunn. – Vi ønsker å skape et fellesskap hvor folk skal bli sett og vite at de ikke er alene med problemene. Flere har hatt en tøff fortid, men vi er opptatt av å se framover og hjelpe dem og deres nærmeste med å få et bedre liv, avslutter han.