Skip to main content

Hopeful er ikke bare et skattkammer av en butikk, den har en merverdi. Her kan ungdom som har falt utenfor få en sjanse til å komme tilbake i jobb eller skole. Bak prosjektet står ildsjel og daglig leder, Tone Olsen Nor.

– Vi vil se ungdommer gå fra å være stønadsmottakere til bidragsytere i samfunnet. Visste du at Kristiansand er på Norgestoppen i unge uføre?, spør Tone Olsen Nor – Mange trenger tid, og det gir ikke samfunnet i dag. Derfor trygdes mange unge i stedet for at de får tiden de trenger til å komme tilbake til jobb eller skole, fortsetter hun. Her får de hjelp til «hele livet». Det være seg et sted å bo, økonomi, skatt, sosiale tiltak – lista er lang. All energi skal brukes på å komme tilbake til samfunnet. – Hopeful er en vei, ikke et tiltak, understreker hun. – Vi finner de gode løsningene sammen. Hva er de gode på og hva brenner de for? Mange har kreative evner, og vi er så heldige å ha samarbeid med en rekke kunstnere. Nylig fikk vi også Palmesus med på laget.

Butikken rommer mye mer enn man skulle tro. Her finner du en herlig miks av kunst, klær, interiør og spiselige gaver. – Vi vil helst ha varer du ikke finner så mange andre steder, forteller Tone Olsen Nor. – Før vi reiser på innkjøpsmesser rådfører vi oss med Randi Foss, som drev Annekset tidligere. Hun er viktig for oss og har mange gode kontakter. Vi har videreført mange av merkene fra Annekset, som Riviera Maison, Bruka Design og Bloomingville. Vi har også keramikk av Aina Solli Sten og kvalitetssko fra Bald. – Vi liker produkter som gir noe tilbake. Klokkemerket Larsen & Eriksen for eksempel, gir en sykkel til prosjektet #bikesforahappierworld for hver solgte klokke.

TROR PÅ SEG SELV IGJEN
I dag jobber åtte ungdommer i prosjektet. Vi har møtt noen av dem.

Gabriel, 21 år. Har vært i Hopeful i ett år. – Jeg sto uten jobb og skoleplass før jeg kom i kontakt med Hopeful. Her fikk jeg arbeidsoppgaver jeg har interesse for og fikk utviklet det jeg er god på. Jeg startet Hopefulbloggen, tar bilder og skriver. Hopeful er godkjent lærebedrift, og Gabriel er i gang med å ta fagbrev i salgsfaget. – Jeg er blitt mer sosial etter at jeg begynte her. Vi har det gøy også på fritiden, og jeg har fått flere venner, sier han. Kollega og kompis Sindre nikker og flirer. – Vi henger mye sammen og er like sprø begge to.

Sindre, 26 år. Har vært i Hopeful i et halvt år. – Hopeful har snudd det å gå på jobb til noe positivt. I tidligere praksis fikk jeg for det meste de kjipeste oppgavene, men her får jeg arbeidsoppgaver jeg trives med og en tidsplan som funker. Det er tilrettelagt for meg, og jeg kan sette mitt preg på det jeg gjør. Sindre har til og med funnet et nytt forretningsområde for Hopeful; å hjelpe folk å få gamle fotografier over til digitalt. – Jeg fikser farger og riper og sånn slik at de får best mulig kvalitet. Jeg kan også overføre filmer fra gamle VHS-kassetter. Han har fått tilbake troa på seg selv og kjenner lykkefølelse når han mestrer nye oppgaver. – Hadde jeg fortsatt på NAV ville jeg nok endt opp som ung ufør, men jeg vil jo helst jobbe.

Bashar, 26. Nettopp begynt i Hopeful. – Jeg går på Kongsgård skolesenter, og har bodd på mottak i litt over ett år. Ønsket mitt er å gå mer på skole og kunne jobbe ved siden av. Nå skal jeg hjelpe til på grafikkverkstedet til Anders Fredriksen mens vi finner veien videre. Kjæresten hans, Bashayir, jobber også her. Hun forteller at ungdom møter mange stengte dører, og understreker viktigheten av å komme ut i arbeid. Blir de gående hjemme mister de selvtilliten og får en dårlig livsstil. Da kan mye gå galt.

HJERTEVENNER
– Jeg vet at dette fungerer, jeg har selv vært der og gått veien. Ida har vært i Hopeful i fem år. Nå er hun fast ansatt som butikkansvarlig. – I begynnelsen var det utrolig tungt å komme seg opp om morgenen, men det var verdt det! Tone har vært min mentor, hun har heiet meg frem. Hun hadde troa på meg når jeg ikke hadde det selv. Superlativene hagler når ungdommene omtaler sin venn og leder, Tone Olsen Nor. Hun har vært med på opp- og nedturer og er tilgjengelig 24/7. Først på jobb og sist hjem. Alltid med et stort smil. – Hun er verdens beste, istemmer alle fire.