Skip to main content
Siden 1936 har Lauvland Øyeoptikk hjulpet sørlendinger med skjeve hornhinner og dårlig syn. At de fortsatt brenner for faget er lett å merke.

 

Andreas Lauvland er tredje generasjon optiker i familiebedriften. De er størst på Sørlandet, og med eget verksted er veien kort om du må bytte glass eller har en skadet brille. Hele seks av de 14 ansatte er optikere, hvorav fire har mastergrad i klinisk optometri. Siden de er så mange utgjør de et stort faglig miljø, og kan spille på hverandre. – Vi har faste fagmøter hvor vi diskuterer problemstillinger. Ettersom vi har ulike spesialfelt utfyller vi hverandre utrolig godt, forteller Lauvland. Det er et bevisst satsningsområde å være på topp faglig kombinert med det beste innen utstyr. – Vi avdekker mye mer enn før, nå som vi tar bilder av øyebunnen, kartlegger synsfeltet, måler trykk og sjekker øyehelsen generelt. Det kan være bakenforliggende årsaker til redusert syn, f. eks. diabetes, høyt blodtrykk og øyesykdommer som grønn- og grå stær, fortsetter han. – Vi har også en egen undersøkelse for tørre øyne. Ved hjelp av spesialinstrumenter kan vi kartlegge tårevæskens overflate, innhold og kvalitet. Dette gir oss mulighet til å avdekke årsaken til tørre øyne og anbefale hvilke tiltak som er best for å redusere plagene. At man alltid kommer ut med briller når man tar synstest hos optiker er en myte. – Vi har høy faglig integritet, og vil aldri anbefale briller til noen som ikke trenger det, lover optikeren. – Men det er viktig med jevnlige synskontroller, helst annenhvert år. Etter fylte 40 endres øyets evne til å fokusere på nært hold, og endringer i øyehelsen kan forekomme i større grad.

MOTERIKTIG TILBEHØR
– Briller har blitt mote og blir sett på som et plagg. Det underbygger og forsterker personligheten, forteller Lauvland. – Vi har et bredt utvalg briller med særpreg. Kvalitet er viktig, og vi syntes det er spennende å bruke leverandører som har en historie å fortelle. Tidligere skulle briller tilpasses etter formen på ansiktet – slik er det ikke lenger. Heldigvis. Nå vurderes det individuelt, og handler også om hvordan brillen skal påvirke hvem du ønsker å være. Lauvlands ansatte har lang erfaring og god feeling med hva som kler hver enkelt. – Noen ønsker at brillen er det første du ser – andre vil at den nesten ikke synes. Selv om de har samme ansiktsfasong vil de ha helt ulike briller. Det finnes også dem som trenger å bli utfordret litt, kanskje til å prøve en ny farge eller brillefasong. Dialogen er det viktigste her, sier Lauvland. Noen ønsker å låne med seg noen par hjem. Da kan de prøve i ro og fred, og få andres mening. – Men ikke spør for mange, tipser optikeren. – Da kan du bli mer forvirret enn overbevist. Det beste er å kjenne på magefølelsen.

SOLBRILLER MED OG UTEN STYRKE
Lauvland fører også et stort utvalg av solbriller fra de mest kjente merkene. De fleste solbriller kan fås med styrke, både som enstyrke- og progressive glass, noe som har blitt veldig populært. – Alle solbrilleglass kan leveres som polariserte, noe som er svært behagelig – spesielt hvis du er på sjøen eller kjører mye bil. Kom gjerne innom oss og prøv selv, oppfordrer Lauvland. Selv om briller er trendy er det fortsatt mange som sverger til kontaktlinser. – Vi var faktisk først på Sørlandet med kontaktlinser, så vi har en stor portefølje. Vi tilbyr alle typer linser. Linser til sport og fritid er en ideell løsning. Progressive linser er spennende og gøy å jobbe med. Vi tilpasser også spesialprodukter som harde linser. Kort sagt så finner vi den individuelle løsningen som passer best for hver kunde, forteller Lauvland. – Alle kan i utgangspunktet bruke linser, men f.eks. hvor mye fukt du har på øyet kan påvirke om det fungerer bra å bruke linsene hele dagen eller mer sporadisk. Mange kombinerer daglinser og briller, hver til sitt bruk.

 

BRILLEFINE BARN
Heldigvis er utvalget barnebriller blitt mye større de siste årene, og Lauvland har sett mange barn gå stolte og fornøyde ut av butikken med nye, kule briller på nesa. – Briller kan gi barn en helt ny skolehverdag. Sliter de med hodepine, tretthet og konsentrasjonsvansker anbefaler vi absolutt en synstest. Det samme gjelder dersom barnet har lesevansker. Andreas Lauvland har opplevd mange solskinnshistorier. – Barn og syn er et eget fagfelt. Vi har jobbet med synsundersøkelser på barn i mange år, og det handler mye om kommunikasjon. – Barn bruker synet annerledes nå enn før – de ser mye mer på nært hold. Øyet hviler når man ser på lang avstand og jobber hardere jo nærmere man fokuserer. Derfor opplever vi mer øyetretthet, hodepine og svie og kløe i øynene hos barn. Små avvik i synet kan gjøre at øyet jobber hardere og trenger avlastning. Ofte ser vi at en enkel lesebrille gir god effekt.

 

OPTIKERENS BESTE TIPS TIL GOD ØYEHELSE
Husk at øyet er et organ på lik linje med hjerte og lunger. Ta godt vare på øyehelsen – synet vil vi jo helst beholde gjennom hele livet!
• Sjekk øynene, særlig etter fylte 40. Da kan det oppdages eventuelle sykdommer i en tidlig fase. Ved mistanke om øyesykdom henviser vi til øyelege.
• Ved behov for briller er det viktig at disse er riktig korrigert og tilpasset ditt synsbehov, f. eks arbeid på dataskjerm.
• Ha et generelt sunt kosthold. Få i deg nok omega 3 og antioksidanter.
• Øyet er ikke konstruert for å sitte foran en skjerm. Mange muskler må jobbe hardere, og man kan bli trett og få hodepine. Ta pauser, og prøv å bevege blikket og blunke litt oftere.
• Drikk vann. Nok væske er viktig og påvirker tårekvaliteten og fuktigheten i øynene. Erstatt gjerne et par av kaffekoppene i løpet av arbeidsdagen med vann.
• Øyespray eller -dråper kan hjelpe å fukte øyet, men opplever du stadig røde øyne er det viktig å finne årsaken, ikke bare fjerne symptomene.
Få flere råd og tips på lauvland.no.