Skip to main content

Lauvland Øyeoptikk har i mange år samarbeidet med organisasjonen «Vision for all». Hvert år samler de inn briller i alle varianter og klargjør dem for nye, lykkelige eiere i fattige land.

Optiker Pascal Grimm har deltatt på prosjektreiser åtte ganger, og kjenner på dyp takknemlighet over å kunne delta i dette arbeidet. Omlag 1200 brillepar får hvert år nye, lykkelige eiere gjennom prosjektet. – Vi samler inn briller gjennom hele året, og jeg reiser av gårde med 23 kilo briller i kofferten, smiler han. – Vi er vanligvis rundt fire optikere og fire assistenter fra hele Norge, og vi kommer ned til fulle lister og kø utenfor arbeidslokalene. Gjennom åtte arbeidsdager gjennomfører de synsundersøkelser og tilpasser briller i provisoriske lokaler. Både synstest og briller er gratis for pasientene, og barn helt ned i fireårsalderen får hjelp. – Barn som har blitt stemplet som evneveike kommer hit sammen med foreldrene, og så viser det seg at de har store synsfeil og synsproblemer. – Mange fattige lever av håndarbeid, og etter hvert som de blir eldre kan dårlig syn føre til tap av arbeid. Noe så enkelt som et par lesebriller kan hjelpe dem tilbake i arbeidslivet, forteller Grimm. Gjennom en intern dugnad vasker, reparerer, merker og pakker ansatte hos Lauvland brillene som kommer inn. Hundrevis av brillepar sjekkes, det er viktig at kvaliteten er god. – Alle ansatte deltar – dette er blitt et hjerteprosjekt for oss, forteller Andreas Lauvland. – Vi er utrolig takknemlige for alle brillepar som leveres inn. Alt mottas med takk, avslutter han.

Fakta: VISION FOR ALL
Vision for All er en uavhengig, ideell organisasjon som hjelper fattige i utviklingsland ved å foreta synsprøver og dele ut briller. Dette gjøres ved å samle inn nye og brukte briller i Norge, som deretter måles opp og klargjøres gjennom dugnadsarbeid. Frivillige og optikere gjennomfører prosjektreiser i land hvor optikere ikke er allment tilgjengelig og behovet er stort.