Skip to main content

Et kunstmuseum er ikke bare støvete malerier i dystre rom.
Det er kunstopplevelser, musikk, verksteder, lek og kreativitet. Kunst er for alle.

Trude Gomnæs Ugelstad er kunstnerisk direktør ved Sørlandets Kunstmuseum. (SKMU) Hun jobber målrettet med å få kunsten ut til et større mangfold – og særlig til ungdommen. – SKMU Ung er en pilot hvor vi jobber langsiktig med å utvikle programarenaer for kunstformidling og talentutvikling for unge i alderen 15–25, forteller Gomnæs Ugelstad. – Vi må gjøre det på deres premisser. For når de først har kommet innenfor døren blir de raskt begeistret og kommer gjerne tilbake. SKMU har nemlig styrket fokuset på barn og unge.

MER ENN BARE UTSTILLINGER
SKMU har faktisk mange arrangementer som ikke handler om kunst. Faste onsdagsarrangementer med alt fra kunstnersamtaler til konserter har trukket fulle hus og vært en kjempesuksess. – Folk må komme hit på egne premisser. Her skal det være en lav terskel, vi ønsker et mangfold av besøkende, sier Gomnæs Ugelstad. – Jeg skulle gjerne sett flere i aldersgruppen 18–30. Derfor har vi for eksempel hatt vernissage med DJ og øl i stedet for klassisk musikk og det tradisjonelle hvitvinsglasset. Vi har også endret åpningstider for å tilpasse oss den yngre gruppen, og har åpent til kl. 22 hver onsdag. Også opplevelser for den nedre og øvre del av aldersskalaen er på programmet. – Torsdager kl. 12 veksler vi mellom arrangementer for seniorer og nybakte foreldre med baby. Det kan være alt fra trykkeverksted og foredrag, til dans eller å lage avtrykk av babyens små føtter. I tillegg har vi ulike workshops, Barnas Kunstmuseum og familieverksteder. Det er tydelig at tiltakene virker, for besøkstallet har økt med 34 % siden i fjor.

TEKSTIL, KERAMIKK OG TANGEN
Tradisjonelle kunstutstillinger står selvsagt også på programmet. – Utstillingene 11 nordiske og Belonging fra Tangen-samlingen har vært en stor suksess. De har hatt godt besøk og fått god kritikk i nasjonal presse, sier Trude Gomnæs Ugelstad fornøyd. – I oktober kommer det en fantastisk utstilling hit. Tre av Norges mest kjente navn innen keramikk og tekstilkunst; Kari Dyrdal, Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff. Utstillingen ble åpnet av H.M. Dronning Sonja i Paris i fjor, og nå skal den avsluttes på SKMU. Dette blir en populær utstilling. En morsom detalj er at Trude selv var med å initiere utstillingen i Paris. Utstillinger med kunsthåndverk er veldig i tiden, og blir godt tatt imot. – Keramikk har fått et oppsving. Vi håper å etablere et keramikknettverk med andre museer i Norden. Det er ikke så mange andre som kan jobbe med nordisk kunst og kunsthåndverk. Her tar vi en viktig posisjon, poengterer Gomnæs Ugelstad.

MENS VI VENTER PÅ KUNSTSILO
På SKMU forbereder de seg til kunstsiloen skal stå ferdig i 2022. – Vi ligger ikke på latsiden, smiler den kunstneriske direktøren. – Vi eksperimenterer, prøver og feiler. Det er viktig å finne ut av hva som tenner publikum, hva som vil overraske og begeistre. Det blir et digitalt museum med store ambisjoner. Kunstsilo blir en satsing hvor de går nye veier for å tiltrekke seg variert publikum gjennom kreativ inspirasjon og opplevelser for alle. Det blir lekent og åpent, men også rom for stillhet. Kontemplative rom hvor folk kan legge bort mobilen og være helt til stede. Noe for alle ! I første etasje blir det en gedigen vrimlehall med fri entré. Her kan du sette deg ned og game, det blir konserter, spennende skulpturer, restaurant, kafé og butikk. Ute ønsker Gomnæs Ugelstad en skulpturpark for barn. – Vi har et tett samarbeid med kulturskolen som vil ligge vegg i vegg. Vi gleder oss til å skape aktiviteter sammen, smiler hun. Hun har et håp om at flere unge kunstnere vil etablere seg på Sørlandet og bosette seg her. – Med over 100 atelierer på Odderøya, Kunstsilo, Kilden og Vest-Agder-museet, håper jeg Kristiansand vil settes på kartet og bli et attraktivt sted for flere profesjonelle kunstnere, avslutter Trude Gomnæs Ugelstad.

UTSTILLINGER HØSTEN 2019
11 NORDISKE Kunstnere fra Tangen-samlingen Vises frem til 17. november
BELONGING Fotografier fra Tangen-samlingen Vises frem til 22. september
KREFTER Dyrdal – Kvasbø – Tingleff Vises fra 12. oktober
ZDENKA RUSOVA Grafikkens nestor Vises fra 7. desember

 

Fakta: TRUDE GOMNÆS UGELSTAD
Trude Gomnæs Ugelstad ble ansatt som kunstnerisk direktør ved Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) i mai 2019. Hun er utdannet kunsthistoriker og siviløkonom, og har jobbet med kunstformidling i mer enn 20 år, både nasjonalt og internasjonalt. Hun er også oppnevnt av Kulturdepartementet som leder av utvalget for Statens kunstnerstipend frem til 2021.
Brenner for: «Prosjektet vårt. Vi har en helt unik mulighet til å skape et nytt kunstmuseum som ingen før har sett maken til. Jeg skal bidra til å skape et spektakulært sted for utstillinger med nordisk kunst som løfter regionen på mange måter..»