Skip to main content

Det sorte gullet

Har du ikke hørt om håndbrygging med V60, chemex, aeropress eller coldbrew? Fortvil ikke. Du kommer langt med en god, gammeldags Moccamaster – hemmeligheten bak nydelig kaffe handler også om bønnenes kvalitet og brennegrad.

Hver nordmann drikker i snitt 160 liter kaffe i løpet av et år, noe som gjør oss til verdens nest mest kaffeelskende nasjon – kun slått av finnene. For hva er vel bedre enn duften av det sorte gullet om morgenen? De senere årene er det blitt superhipt med håndbrygget kaffe, og stadig flere finner frem både stoppeklokke og vekt når de skal lage seg en kopp. Om du er feinschmecker eller sverger til trakteren – i Kvadraturen finner du alt du trenger for å tilfredsstille ganens behov.

PRESISJON TAR TID

Hva er håndbrygg? Jo, som navnet tilsier er det kaffe brygget for hånd med metoder som for eksempel V60, chemex eller aeropress. Den som brygger kaffen setter selv premissene for hvor syrlig eller kraftig drikken blir, i motsetning til en automatisk kaffetrakter som ikke gir muligheter til å skape nyanser i hver enkelt kopp. Metodene gir bryggeren muligheten til å eksperimentere for selv å komme fram til den perfekte smaken ved hjelp av variablene tid, temperatur, helleteknikk og filterform.

I dag har slike bryggemetoder en sentral plass på menyen hos nesten alle kaffebarer, så det gjelder å ha god tid. En gjennomsnittlig kopp lagd med V60 tar tre til fire minutter fra start til slutt. For de spesielt interesserte kan vi fortelle at tidligere verdensmester i kaffebrygging, Odd Steinar Tøllefsen fra Supreme Roastworks i

Oslo, brygget sin vinnerkaffe med en Hario V60, med 20 g kaffe og 300 g vann ved 92 °C. Total utvinningstid var tre og et halvt minutt.

NORSK KVALITET PÅ TOPPNIVÅ

New York Times’ egen kaffeskribent Oliver Strand har hyllet den norske kaffen, og skrev blant annet i en artikkel at man i Norden brenner kaffen lysere enn i resten av verden. Han presiserte også at kaffen i Norge brennes enda lysere enn i de andre nordiske landene. Grunnen til at man kan gjøre det, skrev Strand, er at brenneriene kun kjøper kaffe av aller høyeste kvalitet. For å illustrere brennegradene påpekte han følgende: Hvis en mørk brenning dekker over bønnens feil, gjør en lys brenning bønnen naken.

LOKALE EKSPERTER

Else Beate Aas er daglig leder og partner i Kaffe & Pasta, som tidligere lå i Skippergata, men nå holder til i Dronningens gate. Hun forteller med stort engasjement at blant kundene hennes er håndbrygging den mest populære metoden for å lage kaffe. – De litt eldre sverger nok ennå til presskanna og trakteren, mens den yngre garde helst vil ha seg et V60-sett. Det er så gøy å se! Hos oss har vi prisgunstige sett som er enkle å bruke og gir knallgod kaffe, tipser hun. Sørlandet har gode brennerier som lysbrenner kaffe, og Else er opptatt av å bruke lokale leverandører. – Vi selger kun kaffe med lokal forankring, sier hun, og viser til at kundene er kvalitetsbevisste når de kjøper lokal kaffe. – Vi vil de skal vite at denne kaffen kan de kjøpe med god samvittighet. Her er alle bønner håndplukket, og alle som er involvert i prosessen er tatt godt vare på.

«HVIS EN MØRK BRENNING DEKKER OVER BØNNENS FEIL, GJØR EN LYS BRENNING BØNNEN NAKEN.» -OLIVER STRAND – NEW YORK TIMES

KOM I GANG!

Men hva skal du velge, og hvor skal du begynne? Som førstegangs håndbrygger er et V60 Pour Over Kit fra Hario en veldig fin start. Disse settene inneholder mye av det du trenger for å komme i gang, og de selges hos de fleste kaffebarer eller spesialbutikker. En Chemex-kolbe har alt i ett, det eneste du trenger er filter. Og til den som kjører solo, er Aeropress den perfekte måten å tilberede kaffe på. Men vi er ikke ferdige ennå! Du trenger vekt også. Og kvern. Else fra Kaffe & Pasta sverger til sin Baratza Forté-kvern med digitalt display, mens hos Lillans Coffee & Tea shop i Lillemarkens er det håndkverner i tre fra Zassenhaus som gjelder.

HER HANDLER DU PRIMA KAFFE

Husk at selv om du ikke hiver deg på håndbryggingsbølgen, kan også de lysbrente bønnene filtermales til kaffetrakter. Dette vil garantert gi en mer spennende smaksopplevelse enn posene fra matbutikken.

Kaffe & Pasta er slett ikke de eneste i Kvadraturen som leverer knallgod kaffe til byens befolkning. Både Museumskafeen på Sørlandets kunstmuseum, Tiara Kaffebrenneri i Bryggebakken, Panda Panda og Starbucks i Torvkvartalet og Cuba Life i Dronningens gate har et stort utvalg av smaker og kvaliteter. Hos Camillo Bastrup øverst i Markens tilbyr de en rekke norske kaffebrennerier som Tim Wendelboe og Sørlandets Kaffebrenneri. Lillans Coffee & Tea Shop får kaffen sin brent i England, mens Kaffe & Pasta sverger til kristiansandsbrenneriet Carlos’ Coffee og Sørlandets Kaffebrenneri. Stort utvalg får du hos alle.

Og så til sist – hvordan brygger du den perfekte kaffekoppen? For den ultimate guide til alle typer bryggemetoder, se: www.brewmethods.com