Skip to main content

Småtroll på skogstur

Søndagstur, oppdagelsestur, telttur, labbetur eller pølsetur. Du trenger ikke å gå langt –like utenfor Kvadraturen venter nok av eventyr for store og små.

TIPS FOR EN VELLYKKET TUR MED BARN

Å dra på tur er moro for både voksne og barn. Tid til frilek og fantasi er viktigere enn å gå langt. Her har du noen tips til hvordan turen kan bli god.

  • Sørg for en god start. Pakk sekken i god tid og ikke stress.
  • Ta gjerne med noen gode venner med barn på samme alder.
  • Fortell hvor dere skal på en engasjerende måte!
  • Ta med fristende mat og nok drikke.
  • Kle deg godt selv også. Voksne som fryser er dårlig turselskap for barn, og det kan være kaldt om sommeren også.
  • Bestem dere for om turen har et mål eller om dere bare skal være i skogen for å ha det gøy.
  • Ta dere tid til pauser. De små beina trenger å hvile innimellom.
  • Ofte har turen hjem en tendens til å bli fryktelig lang. Et godt tips er å leke gjemsel eller kappløpe i etapper i retning hjem, da går man framover uten at man tenker over det.

Å dra på oppdagelsestur med barna i Kristiansands nærmiljø er en perfekt aktivitet i sommerferien. Som ellers i livet blir ikke opplevelser gøyere enn man gjør dem til selv, og i naturen er det lett å trigge fantasien til ungene. Det handler om å så frø som får tankene til å fly: ”Tenk hvis det bor en dinosaur i enden av stien?”. ”Tror du det ligger noen harepuser og sover under bladene der?”. Tull og tøys er gode turvenner som motiverer trøtte bein og skaper en lystig stemning. Småfolk kan gjerne gå lange turer og føle mestring av å nå mål, men turene kan også være korte. Lengden er uvesentlig, det viktigste er å komme seg ut og ha det gøy! La gjerne barna bære sine egne sekker med sitteunderlag og turkopp, og kanskje til og med kikkert eller speiderkninv. Sett opp en fuglekasse og bruk den som mål for turer – det er superspennende å dra på besøk for å se om det er liv i kassa. Ta med små esker til å samle insekter i, blåbærplukkere og gøye faktabøker om naturen. Ha konkurranse om å finne treet som likner mest på et troll, eller bruk greiner som vippe.

ORGANISERT TUR

Synes du det er vanskelig å finne ut hvor turen skal gå, kan Den Norske Turforening hjelpe. Barnas Turlag er en gruppe i DNT Sør, rettet mot barn og barnefamilier. Aktivitetene er åpne for alle mellom 0 og 12 år, og foregår på barnas premisser. Det er egne turlag for barn i Kristiansand, Vågsbygd, Vennesla, Mandal, Randesund, Søgne og Lillesand. Stikk innom DNT Sør i Gyldenløves gate 2 for mer informasjon.

BYLIVS BESTE TURTIPS NÆR SENTRUM:

RUNDTUR I BANEHEIA

Dette er kanskje ikke det mest originale turområdet, men et supert sted for småbarnsfamilier. For dem som ikke er lommekjent, ligger Baneheia nordvest for Kvadraturen i Kristiansand. Området er på ca. 1 000 mål totalt, og nærheten til sentrum har gjort Baneheia til et kjært turområde for byens innbyggere året rundt. Langs løypene kan du ta mange avstikkere og finne fine badeplasser. Her får du også kjempefin utsikt over byen, og stiene er brede nok til barnevogner og rullestoler. Benker og søppelkasser finner du på de mest populære badeplassene, som for eksempel 3. Stampe. Her skal det godt gjøres å gå seg vill! Parkér på Eg eller gå opp trappene der Festningsgata møter Baneheia.

ODDERØYA

På Odderøya er det løyper, stier og veier på kryss og tvers. Øya er perfekt for de dagene du bare vil tuste rundt i naturen uten mål og mening. Plutselig ender du opp i den mest idylliske bukta med bølgeskvulp og svaberg, eller så havner du inn i en dyp skog hvor det kanskje står en rådyrfamilie og spiser formiddagsmat. Odderøya Fort var lenge en del av Norges forsvar, og man finner fremdeles kanonstillinger og bunkerser i de fleste fjell. For den klatreinteresserte kan vi melde om mange flotte ruter å bryne seg på. Christiansand Klatreklubb står for utviklingen av feltene, som består av både overhengende, vertikale og mindre bratte partier. Noe for enhver smak med andre ord. Les mer om klatring på øya hos ckk.no. Ja, Odderøya har virkelig mye å by på. Fem minutters gange fra Caledonien Hotel, så er du på plass.

DUEKNIBEN

Dette er en enkel topptur for de minste til et av byens fineste utsiktpunkter. Turen egner seg ikke for vogn, men enten du parkerer ved Kobberveien (Kolsbergheia) eller går fra Bellevue, er dette en enkel og gøy tur med god belønning til slutt. Toppunktet er på 98 moh., og utsikten over byen og innseilingen er kanskje den fineste av de alle. Det oppdemmede bassenget i området er en flott badeplass om sommeren. Vannet var tidligere trykkbasseng for vannforsyningen til Kristiansands beboere, og derfor kaller mange det fremdeles for Drikkevannet.

RAVNEDALEN OG RUNDT BÅNETJØNN

Innerst på Artillerivollen på Grim finner du Ravnedalen – den idylliske parken som ble anlagt av Oscar Wergeland i 1874. Visste du forresten at Ravnedalen er totalfredet for all fremtid? I Ravnedalen finner du veier og skogstier som passer de aller fleste. Like ved kafeen ser du opp på en lang og bratt steintrapp som tar deg til et fantastisk utsiktpunkt. Flott for dem som vil ha litt mer muskler i bakdelen. Du kan også gå innerst i parken, forbi fontenen, og vandre skauløypa som tar deg til Bånetjønn. Dette er en passelig tur på en søndag. Herfra kan du velge om du vil gå tilbake til Ravnedalen eller om du tar turen videre til Baneheia. Se detaljert turkart på ut.no.

GRÅMANNEN

Ser vi litt utenfor de mest sentrumsnære områdene, er Gråmannen en super, men litt mer utfordrende destinasjon. Det er en del stigning, så turen passer alle best for barn som liker å gå på tur. Kjør inn i Suldalen og videre til du kommer til Kjærrane. Her setter du fra deg bilen og fortsetter til fots. Følg Gamle Mandalsvei opp forbi bommen til stien tar av til høyre, der det står et lite skilt til minne om barnevandringsruta. Herfra følger du veien opp og opp til du ender på toppen. Det er godt skiltet. På turen treffer du blant annet på ei jettegryte, skog og åpne områder. Endelig på toppen er det gøy å skrive seg inn i turboka som befinner seg på det høyeste punktet. Ingenting er som å komme til toppen og nyte en kopp varm drikke mens du skuer utover vår fine by!