Skip to main content

REDAKSJONELL ANNONSE FRA DRONNINGEN CAFÈ & RESTAURANT

Dronningen anno 2020

Etter nærmere ett år med stengte dører åpnet Dronningen i ny drakt. Ikke så mye som en kopp er igjen fra forgjengeren – bortsett fra restaurantsjef Skender, som igjen tar imot deg med smil og åpne armer.

– Vi må jo se fremover, sier mat- og drikkeansvarlig Tom Helge Djuphagen. – Det er moro å lage noe helt nytt.

Den tradisjonsrike hotellrestauranten har fått en ny renessanse. Den fremstår lun og moderne, med møbler i lyst tre og gatekunst på veggene. Sitteplasser er det nok av, og vil du ta en kaffe eller matbit mens du sitter og jobber er det mange steder å slå seg ned, både i lobby og restaurant.

EN FRYD FOR ØYET

– Maten skal underbygge hotellets visjon om å være byens beste møteplass, forteller Djuphagen. Her blir det ingen lunsj- og kveldsmeny, du får småretter, salater og smørbrød helt frem til stengetid. I tillegg til middag, selvfølgelig. Vi har åpent fra halv syv om morgenen til ti om kvelden, og alle er hjertelig velkomne. Med seg på laget har han kjøkkensjef Solveig Svahnström fra Arendal, som etter kokkelære på Geilo har en lang merittliste: Hun utdannet seg til konditor, og var dessertkokk på Bagatelle og konditorsjef for Furusetgruppens 18 restauranter, deriblant Grand Café og Ekebergrestauranten. Hun har også presentert norsk mat i utlandet sammen med Innovasjon Norge. – Jeg er irriterende nøye, ler hun. – Etter å ha jobbet med presentasjon av desserter og kaker i mange år blir man litt «yrkesskadet». Maten skal være en fryd for øyet så vel som for ganen, og det ligger mye arbeid bak en god presentasjon.

«VI KAN OPPSUMMERE DRONNINGEN MED FIRE ORD: LAV TERSKEL – HØY KVALITET.» – TOM HELGE DJUPHAGEN
FREM FRA GLEMSELEN

Sammen har hun og Djuphagen vært med på å starte Bønder i Byen, Torvet Bistro og nå Dronningen. Siden alle gode ting er tre blir vel dette selveste toppen av kransekaka? – Kvalitet fremfor kvantitet, fastslår kjøkkensjef Svahnström. – Menyen består av færre, men desto bedre retter. Vi bruker norske råvarer i sesong, og menyen vil variere. Noen retter går ut, andre kommer inn. Her finner du lapskaus og fiskegrateng, blomkålsuppe og rekesmørbrød. Høres det traust ut? Vi kan forsikre om at det er det absolutt ikke! Alle rettene er gamle klassikere i moderne innpakning, med smaken i høysetet. Både Djuphagen og Svahnström lover at du vil bli overrasket. Og da de skulle tippe hva som bli bestselgeren ble de ikke enige. – Jeg tror det blir kabaret. Djuphagen ler bare han sier ordet – minner fra 80-tallet dukker opp. – Vår kabaret er fantastisk, med syltede grønnsaker og røkt skinke. Den MÅ prøves. Kjøkkensjefen holder en knapp på salat med kjøttboller av elg. Eller elgsalat, som hun kaller den. – Denne er virkelig god, jeg er sikker på at den blir populær, sier hun. Det gjenstår å se hvem som vinner. På sikt vil de hente frem flere gamle klassikere fra Café Dronningen, selvsagt med en ny vri. Etter hvert dukker nok både biffsnadder, kjøttkaker og karamellpudding opp på menyen. Det blir også delemat etter hvert, noe som var på den opprinnelige planen, men som korona satte en stopper for. – Et godt drikkekart er også viktig, sier Djuphagen. Puntervold i Grimstad leverer både utrolig god eplemost og akevitt i mange varianter. Vinkjelleren vår har fått en leverandør med viner av topp kvalitet, til glede for både kjennere og noviser.

KJØKKENSJEFEN SVAHNSTRÖM TIPPER DETTE BLIR EN BESTSELGER – SALAT MED KJØTTBOLLER AV ELG.

TETT PÅ LEVERANDØRENE

Begge to er opptatt av dyrevelferd, og bruker gjerne økologiske råvarer. Samfunnsansvar og bærekraft er to ord som går igjen, og de synes det er viktig å bidra til å skape norske arbeidsplasser. – Mange firmaer er norske, men de produserer i utlandet. Vi synes det er stas å kunne snakke med folkene som dyrker og produserer det vi kjøper, enten det er egg fra Iveland eller elg fra Elverum. Vi ønsker også å hjelpe bønder å minske matsvinnet så vi bruker gjerne skjeve gulrøtter og stygge poteter. Og i lapskausen vår er det fårekjøtt – noe det kastes alt for mye av i Norge. – Kokketøyet vårt lages på Varodd, og serviset er fra Figgjo. Vi bidrar der vi kan, sier Djuphagen og Svahnström avslutningsvis, og gleder seg stort til å vise frem resultatet av mange måneders hardt arbeid.

OGSÅ DESSERTENE ER NORSK TRADISJONSMAT MED EN SPENNENDE VRI. MENYEN VIL ENDRES ETTER SESONG.

DE NORSKE RETTENE PÅ MENYEN KOMBINERT MED MODERNE KUNST PÅ VEGGENE GJØR DRONNINGEN TIL ET ANNERLEDES SPISESTED.