Skip to main content

I 160 år har det blitt solgt bøker i Markens gate 21. Dagens eiere er tredje generasjon bokhandlere, og valgte i fjor å gå ut av det nesten 40 år lange kjedesamarbeidet med Libris. I jubileumsåret står Berges Bokhandel støtt på egne ben, med større muligheter til å rendyrke og videreutvikle virksomhetens profil.

8. desember 1860 etablerte Christian Rasmussen Berge Berges Bokhandel i Markens gate 21. Arven ble videreført av hans barnløse, nest eldste sønn Rudolf Berge, før Esther og Erling Myrvold overtok stafettpinnen i 1942. Etter Erlings død i 1973, ble ansvaret overlatt til barna Erik og Randi Myrvold. I dag er det søsknene Lars Myrvold og Kirsti Myrvold Høland som står for den daglige driften.

GÅR MOT STRØMMEN

I en tid der nettbutikker og store kjeder florerer og i økende grad dominerer bybildet, er det noen forretninger som velger å gå sine egne veier. Berges Bokhandel er en av disse. – Vårt fokus har vært at når alt blir strømlinjeformet og forretningene er like i hver by du kommer til, ønsker vi å være en motvekt til dette, sier Kirsti Myrvold Høland, tredje generasjon bokhandler i Markens gate 21. – Det at butikken har en solid historie gjør det så klart lettere, og det har også inspirert oss til å fortsette driften, fortsetter hun. – Samtidig kan jo ikke historien vår være en hvilepute, og derfor har vi investert mye i både fysisk butikk og nettbutikk de siste årene. Varene vi har er jo på mange måter en motvekt til det digitale, og selv om mange har spådd at fysiske bøker vil forsvinne, lever de i beste velgående, noe også trenden med brettspill, puslespill og skrivebøker viser.

TAR VARE PÅ TRADISJONENE: Mangeårig medarbeider Kåre Pedersen flankert av Kirsti Myrvold Høland og Lars Myrvold.

ET LIV MED BØKER

Bylivs utsendte reporter møter Lars og Kirsti på et ikke altfor ryddig kontor i tredje etasje i forretningen, for å høre mer om hvordan hverdagen i en bokhandel arter seg, og hvilke endringer overgangen fra kjedesamarbeid til uavhengighet innebærer. – Vi er vokst opp i bokhandelen og har begge to jobbet her store deler av livet, forteller storebror Lars. – Berges Bokhandel er en institusjon i byen som er verdt å ta vare på, det er ikke mange forretninger som kan skilte med å ha drevet med det samme i 160 år! Vi har mange trofaste kunder og har fått utrolig gode tilbakemeldinger etter at vi ble selvstendige, utdyper han. – Vi har mange gode erfaringer fra samarbeidet med Libris, men landet på at fordelen med å stå på egne ben oppveier eventuelle ulemper, supplerer Kirsti. – Men det var ikke en enkel beslutning; i en kjede får man blant annet hjelp til markedsføring og er en del av et større fellesskap. Men minussiden var at rammene for selvstendig drift ble stadig strammere.

STØRRE SPILLEROM

Søsknene forteller at de i økende grad mistet kontrollen over forretningen, og at de nå slipper detaljstyring av driften. Dette har i sin tur gjort det enklere å satse mer på det de er gode på. – Vi har et av landets beste utvalg av brettspill og puslespill og har et solid navn i disse miljøene, påpeker Lars. Han viser til at både brett- og puslespill er mer populært enn noensinne; brettspill-trenden har lenge hatt et godt grep om de unge, mens interessen for puslespill nærmest har eksplodert etter koronakrisen. Salget i forretningens nettbutikk, som står for om lag 20 prosent av totalomsetingen, kan hovedsakelig tilskrives den økende brett- og puslespillinteressen i befolkningen, både lokalt og nasjonalt.

STORT MANGFOLD

En bokhandel er i likhet med et bibliotek bærer av en klokskap som man ikke finner andre steder, hvor vi kan vandre fra hylle til hylle og bli oppslukt av emner og forfattere som opptar oss, og oppdage noe nytt og ukjent vi ikke visste at vi interesserte oss for.

Mens Lars i tillegg til den daglige driften har hovedansvar for brett- og puslespillavdelingen, er Kirsti den som styrer alt som har litteraturens mangfoldige verden å gjøre. Hennes kjærlighet til og lidenskap for det skrevne ord, manifesterer seg i et særdeles bredt utvalg av titler og emneområder i bokhandelen. – Vi kan i all beskjedenhet si at vi er gode på bøker. Da vi var i Libris-kjeden ble det i stor grad bestemt hvilke bøker som skulle promoteres, særlig i forbindelse med kampanjer. Nå kan vi imidlertid gå våre egne veier, satse på det vi selv liker og i en retning som vi har tro på. Vi har blant annet et stort utvalg lokalhistorisk litteratur, noe vi har fått mye skryt for, forteller hun.

Bylivs reporter kan skrive under på at Kirsti Myrvold Høland har ordene i behold: Andre etasje i Berges Bokhandel er en skattkiste for alle bokelskere, det være seg alt fra romaner, poesi og lokalhistorie til bøker om foto, humor, språk, sport og friluftsliv, kunst og kultur, interiør og design – for å nevne noen.

SERVICE OG TILGJENGELIGHET

Berges Bokhandel består av tre etasjer fordelt på brett- og puslespill i underetasjen, bestselgere og pocketbøker i første etasje og en stor avdeling for skjønnlitteratur og sakprosa i andre etasje. Her finnes også kontorrekvisita samt et stort utvalg notatbøker i alle størrelser og varianter. Flere av de ansatte i bokhandelen er kjente fjes etter mange års tjeneste, deriblant Kåre Pedersen som har hele 40 år bak seg i butikken. – Vi har mange trofaste og kunnskapsrike medarbeidere, noe som selvsagt er et stort pluss for en servicebedrift. Det må også nevnes at vi har fått rullestolrampe på utsiden og heis innendørs. Dette gjør bokhandelen tilgjengelig for både bevegelseshemmede og kunder med barnevogn, slik at vi er i stand til å ta imot alle spill og litteraturinteresserte med åpne armer, konstaterer de to arvtakerne i familiebedriften Berges Bokhandel.

HØSTENS BOKNYHETER
– Kirsti anbefaler
 • Et plutselig mørke av Mirjam Kristensen.
  Endelig en ny roman av forfatteren som bor i byen vår!
 • Et liv forbi av Helga Flatland – en av de skarpeste observatørene i vår samtid.
 • Tove Nilsen leverer alltid romaner som gjør inntrykk. Den eneste broren er et sterkt portrett av en ung mann som ble frarøvet livet i 1942
 • Vigdis Hjort er en fabelaktig forfatter. Romanen Er mor død er ifølge anmeldelsene intet unntak, og jeg ser ikke bort fra at hun tildeles Nordisk råds litteraturpris i år.
 • Tollak til Ingeborg av Tore Renberg. En dreven forfatter som virkelig har slått til med et mannsportrett utenom det vanlige, eller en antihelt om du vil.
 • Bare en mor av Roy Jacobsen. Vi får et gjensyn med Ingrid fra Barrøy gjennom Jacobsens poetiske skildringer av livet på Helgelandskysten.
 • Andreas Viestad, En middag i Roma – verdenshistorien i et måltid. Han tar utgangspunkt i et måltid i Roma og tar oss med på en spennende kulinarisk reise i historien.
 • Erika Fatland har gledet mange med sine eventyrlige reiseskildringer. I år tar hun oss med til Himalaya i boka Høyt. Jeg blir dratt tilbake til mine tidligere reiser i dette utrolig fascinerende området.
POPULÆRE BRETTSPILL
– Lars anbefaler
 • Familiespill: Carcassonne – passer for de fleste familier med barn fra 8 år og oppover.
 • Partyspill: Secret Hitler – vår bestselger! Dette er spillet for dem som liker intriger og som vil lure motspillerne. Passer for vennegjengen og familier med barn over 16 år.