Skip to main content

Første desember fyller Camillas Blomsterdesign 20 år. Det er en stor begivenhet for hele Kristiansands sprudlende blomsterdame.

I 2000 startet 22 år gamle Camilla Dversnes butikken Camillas Blomsterdesign i Henrik Wergelands gate 25. Tyve år senere har forretningen vokst til to butikker, en på Sandens, og den opprinnelige i Henrik Wergelands gate, og Camilla selv har vært med å utvikle bransjen som helhet i Norge og Danmark. Men mer om det senere. For hvordan har det seg at Camilla som 22-åring fant ut at hun skulle starte sin helt egen bedrift?

For å forstå det må vi tilbake til 1990-tallet. Camilla var i slutten av tenåra og en ambisiøs blomsterdekoratør. I 1998 vant hun NM i blomsterdekorering som lærling, og året etter reiste Camilla over til Montreal i Canada for å delta i yrkes-OL. I konkurranse mot flere av verdens beste i faget tok hun sølvet, et skarve poeng bak Sverige.

Følelsen av å lykkes og å mestre noe brant seg fast i den nyutdannede blomsterdekoratøren, og i 2000 stod hun foran et valg. – På den tiden jobbet jeg på Kaktus her i byen, og vurderte å flytte til Oslo for å dyrke lidenskapen videre, men så ble jeg sugen på nye utfordringer og bestemte meg for å prøve for meg selv, sier Dversnes.

LÆRTE UNDERVEIS

Og tyve år senere er det vanskelig å argumentere mot det valget. De første fjorten årene stod butikken i Henrik Wergelands gate for seg selv, før de utvidet med en ny butikk på Sandens i 2014, og i tillegg ble bedriften kåret til årets Interflora-butikk i 2019. Men selv om butikken går bra, har det ikke alltid vært like lett. – Det er ingen dans på roser å drive selv. Da jeg startet var jeg flink med blomster, men jeg kunne ingenting om økonomi og kontorarbeid, det måtte jeg bare lære meg underveis, humrer Dversnes.

Med tyve års erfaring er hun glad for at hun startet, for de gode kollegaene hun har hatt, men også kundene. – Jeg er så takknemlig for at folk har heiet på oss fra dag en. Camillas Blomsterdesign har gjort at jeg er blitt sikker på meg selv, og jeg har vokst på det, og har blitt voksen på veien, forteller Camilla som har vært en av landets mest fremtredende blomsterdekoratører de siste tyve årene.

FLINKE FAGARBEIDERE

Det jobber og har jobbet mange dyktige fagarbeidere på butikken, og Camilla er stolt av at flere av hennes ansatte har deltatt i NM, og en lærling nådde helt til en 4.-plass i yrkes-OL. Dversnes ønsker at kollegaene skal få slå ut i full blomst i butikkene hennes. – Jeg blir glad av å jobbe med positive og flinke mennesker, og de har det vært mange av. Noen har jobbet her i mange år, samtidig som det stadig kommer til nye. Kollegaene er viktige for meg, sier Camilla.

Dversnes har en imponerende CV også utenom selve butikkdriften. Hun har i en årrekke jobbet inn mot Interflora Norge, vært foreleser på fagskoler, dommer i nasjonale konkurranser og formet blomsterfaget både i Norge og i Danmark de siste tyve årene. Alt utenom butikkdriften har vært mer som en hobby i tankesettet til Camilla, men hun er glad for at hun har fått muligheten til å utvikle seg utenfor butikkdriften. – Vi må alltid utvikle oss, og følge med på trendene der ute. Blomsterdekorering er et fag, og det tar vi på største alvor, samtidig som vi skal ha det gøy. Og det er gøy å lære nye ting, fortsetter hun entusiastisk.

TO FORSKJELLIGE BUTIKKER

Det å starte én butikk er krevende, men det å åpne butikk nummer to er rene lakmustesten for mange mindre bedrifter. I oppstartsfasen var det utfordrende også for Camillas Blomsterdesign å ha to butikker, men den siste tiden har avdelingen på Sandens virkelig begynt å stå på egne bein. – Det er godt å se at også den begynner å slå rot. Det er to ganske forskjellige butikker. På Sandens er det i stor grad impulskunder, mens vi tar all netthandel og større prosjekter til bedrifter og private arrangementer, i tillegg til litt impulshandel i Henrik Wergelands gate, forklarer Camilla.

På de siste tyve årene har mye endret seg i butikkbransjen. Spesielt fokuset på netthandel. – Det kommer mye ordrer via nett. Interflora har hatt nettbutikk så lenge jeg har vært med, men det har tatt litt av de siste årene, spesielt det siste halve året, forteller hun.

STERKT Å JOBBE MED MENNESKER OG FØLELSER

Camillas Blomsterdesign er med fra start til slutt i livet. Det å være med gjennom blomsterdekorering i følelsesladde øyeblikk som dåp, bryllup og begravelse er sterkt. – Jeg er veldig glad for at jeg får jobbe med mennesker og følelser. Det er givende å kunne bidra i et bryllup og utrolig sterkt å ta del i en begravelse, forteller Camilla.

Med advent og jul like rundt hjørnet ønsker Camilla å komme med sine tips. For mange er jul tradisjon, men det er også mye trend i pyntingen, kan hun fortelle. De siste 10 årene har det vært in at det skal være hvitt og lite farger, men dette har endret seg. – Den siste tiden har grønne planter slått rot i de norske hjem, i tillegg skal man ikke være redd for å få inn blomster med mye farger. Det er virkelig på vei inn nå, avslutter hun.

CAMILLAS JULETIPS
  • Prioriter inngangspartiet: Gjerne lys opp inngangsdøra, og pynt det til. En krans på døra kan jeg virkelig anbefale, da føler man seg ekstra velkommen.
  • Dekorer i soner: Det trenger ikke å bugne over av blomster i hele boligen, men finn noen punkter. Spisebordet er veldig synlig, så her er det fint med litt blomster. Finn i tillegg noen andre punkt som er synlige som du prioriterer.
  • Bruk naturen: Det er utrolig mye fint å finne i naturen. Finn noen fine kongler, eller gran, furu eller einer. Det ser veldig fint og naturlig ut, og er helt gratis! OBS: Furu og einer er allergivennlig, mens gran ikke er det.
  • Amaryllis er en sikker vinner: De er fine å kjøpe tidlig i advent og så blir de finere og finere gjennom ventetiden. Den får man kjøpt som potteplante, men det er også veldig trendy å ha den som avskåret i flere forskjellige farger. Et pluss er også at den er allergivennlig.
  • Ta av knoppene på julestjerna: Julestjerna er fin, men mange dropper den da flere er allergiske mot den tradisjonelle juleplanten, men et tips til de som må ta hensyn til allergi: Ta av de gule knoppene så blir de mer allergivennlige.
  • Finn din stil: Julefeiringa er preget av tradisjon, og man må gjerne ta med seg litt av det inn i dekoreringen, men kombinerer du det med din egen stil blir det ekstra flott.
  • Farger er trendy: Det ser man i interiørtrendene også. Grønt og brunt er fint som base, og så kan man toppe det med alle mulige farger. Burgunder, ferskenfarge og mye mer.