Skip to main content

Gullsmed Berglihn kan smykke seg med å tilby kundene sine Nora Mørk by Gulldia – smykkekolleksjonen til Vipers’ og hele Norges håndballyndling.

Svein Berglihn, daglig leder og eier av Gullsmed Berglihn på hjørnet av Kirkegata og Gyldenløves gate, er strålende fornøyd med å ha Nora Mørk på laget. Og håndballprofilen er på sin side tilfreds med at en av byens mest tradisjonsrike gullsmeder markedsfører hennes smykkekolleksjon.

VARIGE GLEDER

Gullsmed Berglihn tilbyr et bredt sortiment av moderne smykkedesign, deriblant norske Janne Formoe, Annevera og Rikke Harsheim, danske Maanesten og svenske Sandberg.

– Tidsaktuelle nordiske merker laget av materialer som kan gjenbrukes, er et bevisst valg fra vår side, sier Svein Berglihn, og viser til begreper som aktualitet, kvalitet og gjenbruk som rettesnor for virksomheten. Ifølge Berglihn utgjør vedlikehold og reparasjon 10–15 prosent av omsetningen for butikken, og han ser en tydelig trend med at kunder ønsker å gjenbruke smykker.

– Det kommer daglig inn kunder med smykker som de har arvet eller fått, og som de av forskjellige grunner vil gi nytt liv. Det kan være snakk om reparasjon, men også om å omskape dem til nye gull- og sølvsmykker.

– Et annet alternativ er å bruke smykkene som betalingsmiddel, prisen på gull er for tiden særdeles gunstig, påpeker han. Svein Berglihn er opptatt av å formidle at det skal være enkelt å legge turen innom gullsmeden for å se seg om og kikke nærmere på utvalget – uten at den besøkende skal føle noe handlepress. Det er derfor lagt ned mye arbeid i å skape en innbydende og inkluderende atmosfære i butikken. Her er det god plass til å rusle rundt og vurdere de forskjellige kolleksjonene, og skulle det friste er det også en kaffemaskin i lokalet.

– Prisene våre begynner på 99 kroner og slutter på 129 000. Med andre ord kan alle som ser etter en gave til seg selv eller noen de er glad i, finne noe som frister i butikken, fremholder han.

SMYKKEGAL HÅNDBALLSTJERNE

Byliv har også slått av en prat med Nora Mørk, i en pause fra en ellers travel og strevsom sesong i koronaens tegn. Den samme koronasituasjonen har gjort sitt til at håndballinteresserte i landsdelen ikke har fått oppleve den meritterte verdensstjernen i full utfoldelse i Aquarama. Men heldigvis har hun skrevet kontrakt for en ny sesong, slik at vi får tro at det snart blir mulig å se henne «live» på parketten.

Vipers Kristiansand har mange stjerner, men få lyser like sterkt som 29-åringen (hun fyller 30 5. april) Nora Mørk. Hun har vunnet fire EM- og ett VM-gull, tatt bronse i OL i Rio i 2016, der hun ble turneringens toppscorer, gått til topps i Champions League fire ganger, kåret til verdens beste håndballspiller i 2018, vunnet fem seriegull og like mange Norgesmesterskap. Nå håper vi at hun og hennes lagvenninner skal skyte Vipers til serie-, NM- og sluttspillseier – og kanskje kan vi håpe på suksess i den gjeveste turneringen av dem alle, Champions League.

Bakspilleren med den kraftige spensten og enorme fighterviljen er nå altså aktuell med egen smykkekolleksjon i samarbeid med Arendalsfirmaet Gulldia Design. Her viser hun en litt annen side av seg selv enn den vi kjenner igjen fra håndballbanen.

– Det er vel litt over to år siden jeg ble kontaktet av Gulldia, sier hun. – Det kom litt ut av det blå, men pussig nok hadde jeg like før henvendelsen deres snakket med min faren min Morten, som også er min agent og manager, om å ’gjøre noe’ med smykker. Nora Mørk forteller at hun etter samtalen med Gulldia, møtte dem i Oslo, der Nora tok med smykker hun hadde arvet og har et nært forhold til, og fortalte om sine tanker rundt samarbeidet.

– Jeg har alltid vært glad i smykker, og er en type som liker å pynte meg i hverdagen. Det var derfor viktig for meg at det skulle bli en personlig kolleksjon som ikke bare kan brukes i festlige sammenhenger, men også i en aktiv hverdag, gjerne i kombinasjon med treningstøy, påpeker hun.

Nora Mørks kolleksjon er i sølv belagt med gull, og har symbolikk hentet fra både smykker hun har arvet og hennes eget liv og karriere: 9-tallet, nummeret på landslagsdrakten, går igjen i mange av smykkene, det samme gjør et kompass og tre små kuler, som symboliserer henholdsvis håndballprofilens utstrakte reisevirksomhet og Nora og hennes to søstre.

– Det har vært utrolig gøy å utvikle kolleksjonen, og givende å samarbeide med så flinke smykkedesignere. Jeg syns det har vært kjempegøy å ha et prosjekt som dette utenfor håndballbanen, og er veldig fornøyd med resultatet, avslutter Nora Mørk.