Skip to main content

Etter 57 år i bransjen takker Hans Jakob Nilsen for seg som urmaker. Henrik Borning, som har drevet butikken de siste åtte årene, velger nå å fokusere fullt på optikkfaget og avvikle urmakerdelen. 

– Det er en tid for alt. Nå i juni er planen at jeg skal bli pensjonist på heltid, sier Hans Jakob Nilsen (73). I fjor hadde den velkjente ur- og optikk-butikken 75-årsjubileum, og i år trekker hovedpersonen seg ut, etter 57 år i bransjen.   

– Det har vært planen en stund at jeg skal trekke meg ut, og jeg har trappet ned litt gradvis. Så det blir ikke den helt store omveltningen, sier han.  Den snart pensjonerte 73-åringen tror ikke han kommer til å kjede seg med sin nye tilværelse. 

– Nei da, jeg har nok å henge fingrene i. Jeg er veldig glad i å tilbringe tid ute i naturen, så jeg kommer nok til å være aktiv på mange plan fortsatt, forteller han. 

DROPPER KLOKKER – ENDRER NAVN 

Med Hans Jakob Nilsen som pensjonist gjør også Henrik Borning om på konseptet i butikken. Fra og være både urmaker og optiker, blir det nå kun fokus på optikerdelen.  

– Det handler rett og slett om at vi ikke lenger er på høyden i faget når Hans Jakob slutter. Og så lenge vi ikke kan yte samme service velger vi heller å reindyrke optikken, forteller Henrik Borning. Han begynte å jobbe i forretningen i 2006.
– Det var hele tiden planen at jeg skulle inn i driften av butikken. Siden 2008 hadde vi butikken sammen, i 2013 kjøpte jeg ut Hans Jakob og har eid butikken siden den gang, sier han. Det var far til Hans Jakob som i sin tid startet opp urmakerforretningen i 1945. I 1976 overtok Hans Jakob etter faren, og åpnet sin urmakerforretningen i Markensgate 47. Når urmakeren nå forsvinner ut av lokalene benytter Borning og co. også anledningen til å gjøre en navneendring.  

– Vi tenker det er naturlig å gjøre den endringen nå, og det nye navnet blir fra sommeren av Alliance Optikk Borning. Butikken har allerede vært medlem av Alliance Optikk-kjeden de siste 14 årene, og velger med navnebytte å identifisere seg mer med kjeden i tillegg til at hovedpersonen selv blir knyttet til butikknavnet. Borning lover at selv om navnet blir nytt, kommer den gode servicen butikken er kjent for til å bestå. 

– Det kan jeg personlig garantere for at den gjør, smiler Borning. Han ønsker å formidle at butikken har kompetanse på mer enn synsprøve og brillesalg. 

TOPPMODERNE UTSTYR 

Helt fram til 2014 var butikken lokalisert på andre siden av Markens gate.  

– Men da det begynte å bli trangt om plassen og dette lokalet sto ledig, så vi en fin mulighet til å modernisere butikken, forteller Henrik. Han sier også at butikken hele tiden har hatt fokus på å utvikle optikkfaget videre, ved kursing av optiker og oppgradering av utstyrspark. Dette for å kunne yte best mulig service til kundene. Borning forteller at de gradvis de siste årene har hatt mer og mer fokus på optikk, og synsundersøkelser.  

– Vi har mye brille- og linsetilpasninger her hos oss, og et rikelig utvalgt av briller og solbriller. Vi prøver å balansere merkene i butikken mellom det som flest vil ha, i tillegg til å krydre med særegne merker som vi er alene om – som gjerne har et spesielt design, materiale eller en unik historie. Du kan få briller i alle prisklasser så vi mener vi kan treffe alle som ønsker nye briller. 

STOR UTSTYRSPARK 

Borning har de siste årene opparbeidet en stor utstyrspark for å følge opp kundens øyehelse. Butikksjef Una Kopperud sammenligner oppfølgingen hos optiker med at vi går til tannpleier en gang i året for å sjekke at alt står bra til, inntil vi blir henvist til tannlege.  

– Den samme rollen kan optiker ha, at man jevnlig sjekker øyehelsen for å se utvikling inntil man eventuelt trenger en henvisning til øyelege, sier Kopperud.  Optikeren utfører IPL-behandling for stimulering av tåreapparatet, dette er en behandling for tørre og rennende øyer. I tillegg til utstyr for å kikke på øyne og måle trykk, har de også OCT som tar et CT-skann av øyets netthinne. Du kan også få sjekket synsfeltet ditt. 

– Borning driver også med spesialoptikk som filterbriller, kirurgiske luper, kerato-konus og andre spesiallinser, forteller butikksjefen. Butikken kan også skilte med eget slipeverksted. 

– Når du kjøper en brille hos oss bestiller vi glasset og sliper det til innfatningen her i våre lokaler. Så hvis noen ødelegger et glass eller ønsker en annen tilpassing, har vi den fleksibiliteten at vi kan ordne det her hos oss, forteller Borning. Kundegruppa hos nye Alliance optikk Borning spenner seg fra barn til godt voksne og eldre. Selv om man kanskje skulle tro at majoriteten av kundene kjøper linser, forteller optikeren at det er briller det går mest av. 

– Briller går aldri av moten, og mer vanlig er det også blitt at kunder velger å sette styrkeglass i sine solbriller, forteller Borning, som er tilfreds med butikkens store utvalg av solbriller, både sportsvarianter og mer urbane solbriller. Frem til 30. juni er det kampanjeavslag på alle solbriller med styrke i alle varianter. 

– Det skal godt gjøres at ikke du finner ett par eller to du liker hos oss, forteller Henrik Borning.  

STORSALG AV KLOKKER 

Når urmakeren nå skal ut av lokalene, betyr det at forretningen skal tømmes for klokker. Det blir med andre ord et skikkelig klokkesalg gjennom hele sommeren, eller så langt beholdningen rekker.  

– Fra starten av juni blir det sluttsalg på alle klokkene våre. Vi slår til med 30, 50 og 70 prosent rabatt på alt av klokker. Så her er det virkelig mulig å gjøre noen gode kupp, sier butikksjef Kopperud. Selv med mye smartklokker på markedet er det fremdeles stor interesse for et klassisk armbåndsur. Vi regner med bra trykk i butikken når kundene kan få kjente merker som Tissot, Certina, Seiko, Raymond Weil i tillegg til Casio, Triwa og Gant til sterkt rabatterte priser. Det er bare å glede seg, avslutter hun.