Skip to main content

Microworld Kristiansand er sommerens satsing på Sørlandets Kunstmuseum. I denne attraksjonen er det du som avgjør hvordan utstillingen vil se ut.

– Dette er en fysisk, gøy og leken måte å oppleve kunst på, forteller Torill Haugen, digital kurator på Sørlandets Kunstmuseum.

Hun snakker om den interaktive utstillingen Microworld Kristiansand – en spennende digital kunstsatsing som hadde norges-premiere 21. mai på Sørlandets Kunstmuseum, og som skal stå gjennom hele sommeren fram til 26. september. Haugen mener utstillingen er spesielt attraktiv for barn og unge, men håper også de faste museumsgjestene vil la seg begeistre av denne «litt annerledes» utstillingen. 

  – Det som egentlig er veldig fint med denne utstillingen er at den passer til alle typer mennesker. De som liker å stille observere, og de som liker å utforske med hele seg. Det er ikke ofte man kan slippe hemninger og slå seg løs når man besøker et museum, men her er det lov!

NORGESPREMIERE

Det er trygt å si at SKMU inviterer til en kunstutstilling helt utenom det vanlige. Microworld Kristiansand er en del av en pågående serie med Microworld-utstillinger rundt om i verden, signert den england-baserte kunstnerduoen Genetic Moo, som består av Nicola Schauerman og Tim Pickup. Utstillingen i Kristiansand er produsert i samarbeid med Lumen Art Projects.

De store skjermene i utstillingsrommet vil være i konstant forandring, basert på gjestenes egne bevegelser og interaksjoner. Både lyd og bevegelser fanges opp av sensorer, kameraer og mikrofoner, slik at gjestenes interaksjoner påvirker og lager sine egne skapninger på skjermene. Dine bevegelser vil skape alt fra spennende mønstre, til å påvirke mikroskopiske skapninger i havet på skjermen. På en annen skjerm er det stemmen din som lager en lydbølge som blir omgjort til digital kunst.

– PUBLIKUM ER VIKTIGE

Kunstnerduoen Genetic Moo er selv fornøyde med den interaktive utstillingen i Kristiansand.

– Vi gleder oss over hvor fin denne utstillingen har blitt på Sørlandets Kunstmuseum, og vi er spent på å høre tilbakemeldinger fra publikum. Vi jobber jo mest med interaktiv kunst, hvor publikum er viktige fordi de påvirker kunstverket. Det er rart å ikke kunne være til stede, men vi håper på å kunne besøke Kristiansand før utstillingen er over i slutten av september, skriver Genetic Moo.

Digital kurator på SKMU, Torill Haugen, sier at på denne utstillingen blir det ingen «vær stille, ikke rør»-skilt. Snarere tvert om. Og for mange barn blir kanskje Microworld Kristiansand deres første møte med digital kunst.

– Det er selvfølgelig opp til hvert enkelt barn hvor mye de vil delta, men jeg kan love at også foreldre og voksne vil synes dette er gøy. Denne prisvinnende utstillingen er blitt vist til over 300 000 personer i land som England, USA, Kina og Saudi-Arabia, og tilbakemeldingene har vært gode fra personer i alle aldre, sier Haugen med et stort smil.

I tillegg til den fysiske utstillingen hos SKMU i Skippergata, kan man også besøke Microworld Kristiansand hjemmefra på det helt nye virtuelle museet: virtuell.skmu.no

EN REKKE KULTUROPPLEVELSER

Men Microworld Kristiansand er langt ifra den eneste kulturopplevelsen som SKMU har på «sommermenyen». Museets koselige, bilfrie bakgård vil sette rammene for flere varierte arrangement hver onsdagskveld i sommer.

– Sørlandssommeren assosieres naturlig nok med skjærgård, bading og det gode liv. I forlengelsen av det blir jo dagen komplett ved å avslutte med en urban kulturopplevelse i kveldssola, sier arrangementsansvarlig Mirjam Nytun.

Enten man foretrekker å lene seg tilbake med deilige toner i øret, litt fysisk aktivitet kombinert med å lære noe nytt eller å gjøre noe kreativt sammen med venner kan man finne noe som passer.

På onsdagskvelder blir det bakgårdsjazz med publikumsfavoritter som Hilde Hefte 14. juli og Sheila Simmenes 28. juli. Hvis du vil utforske kreativiteten utendørs, arrangeres også «Paint & Sip», en uformell og sosial workshop hvor du kan lære teknikker og male et kult bilde. En perfekt start på sommerkvelden med vennegjengen? Dette arrangeres 7. juli, 21. juli og 4. august.

BYVANDRINGER OG OMVISNINGER

Frister det med en byvandring, hvor du kan få en god oversikt over kunsten vi omgir oss med i bybildet i Kristiansand? Vi rusler i Kristiansands gater og viser både kjente og mer skjulte kunstskatter i bybildet – alt fra skultpurer og statuer til street art og bygninger.

Kanskje oppdages kunstverk man har gått forbi daglig, uten at du tidligere har lagt merke til dem? Opplev Kristiansands spennende sentrum med helt nye øyne 30. juni og 11. august. Hver tirsdag og lørdag klokka 13 i sommer arrangeres det også omvisninger i en av museets spennende utstillinger. I tillegg vil det arrangeres søndagsturer hvor en av museets guider inviterer til en rusletur i sentrum for å se på kunst i bybildet. 

Det vil også bli daglige, korte intro-omvisninger på et kvarter hvor man får en presentasjon av museet og alle utstillingene – hver dag i sommer kl. 13. Vanligvis har museet stengt på mandager, men fra og med juli og til og med mandag 16. august har SKMU åpent hver eneste dag.

En ting er sikkert – Sørlandets Kunstmuseum tar ikke sommerferie!

SOMMEREN PÅ SKMU

Åpningstider: Mandag–søndag kl. 11 til 17. Onsdager kl. 11 til 21.

SOMMERENS UTSTILLINGER: 

Modernismens pionerer. Utvalg fra Tangen-samlingen. Møt modernismens virkelige pionerer og bli kjent med 33 kvinnelige kunstnerskap fra Tangen-samlingen

På gjensyn! Fra Katta til Kunstsilo. Minnerike gjensyn så vel som helt nye kunstopplevelser. Bli med på historiske tilbakeblikk fra Sørlandets Kunstmuseums reise.

Microworld Kristiansand av Genetic Moo. En interaktiv, lekende familieutstilling hvor publikums bevegelser, farger, lyd og tegninger påvirker kunstverkene.