Skip to main content

50 år med parkering, drivstoff pølser og bilvask. Det kommer ikke til å gå upåaktet hen når hele byens bensinstasjon fyller 50 år.

– Om ikke alle, så tror jeg nok de fleste har et forhold til Parko. Enten det er nattmat, parkering, verkstedet, eller bare det å fylle drivstoff, sier Arild Jacobsen, daglig leder og eier av Parko.

Parko har nærmest blitt som en institusjon å regne for mange av byens innbyggere. I 50 år har «bensinstasjonen» ligget på hjørnet av Dronningens gate / Vestre Strandgate. Her har Sørlendingene i årevis kunne fylle drivstoff, kjøpe seg nattmat eller parkere bilen.

– Vi startet som en bensinstasjon med parkeringshus, og har utvidet repertoaret ganske mye siden den gang, sier Jacobsen.

Frode Remme har jobbet på Parko siden 1990 og er også medeier i driftsselskapet.

ALT PÅ ETT STED

Hos Parko får du nemlig både i pose og sekk. I tillegg til den tradisjonelle bensinstasjonsdriften kan bedriften også tilby bilpleie, enkel verksteddrift, parkering, bilvask og kiosk. Daglig leder Jacobsen har ingen fasit på hvorfor de har klart å holde på driften i så mange år. Men han tror mangfold kan være et viktig stikkord.

– Styrken vår her på Parko er nok mangfold og lojale konsept. Vi har utviklet oss i takt med tiden, men samtidig klart å beholde konseptet. Hos oss får du alt på ett sted, sier han.

I disse dager er det nemlig storslått jubileum hos Parko. Hele 50 år fyller jubilanten nå i september. Og det har de ikke tenkt å gå ubemerket hen. Gjennom hele året har nemlig Parko tenkt å markere jubileet sitt.

– Det er klart det skal feires, og det gjør vi ved å ta litt ekstra godt vare på alle kundene våre, sier Jacobsen som lover aktiviteter og tilbud hver eneste måned helt frem til årsskiftet.

EN HEIDUNDRENDE BURSDAGSFEST

– Vi startet med en heidundrende bursdagsfest på selve dagen, fredag 3. september. Etter det kommer vi til å kjøre på med ulike månedstilbud nede hos oss på Parko, sier Frode Remme og nevner blant annet knalltilbud fra både kiosken, dekkhotell og bilvask i løpet av høsten.

Det var far til Arild, Arvid Jacobsen (88), som i 1971 ble hyret inn til å drive bensinstasjonen som ble startet opp av Rederfamilien Hansen-Tangen, og 3. September 1971 var den offisielle åpningsdagen. (Parko hadde en føråpning i juli 1971)

– Helt siden jeg var en liten guttevalp har jeg labbet rundt i lokalene her nede. Men det var først i 1999, etter 20 års fravær fra Parko, at jeg overtok som daglig leder etter min far, sier Arild som også har egne barn som har vært delaktige i driften.

Siden han selv startet som daglig leder har han også fått med seg kollega Frode Remme på laget. Han har jobbet på Parko siden 1990.

– Jeg begynte her etter skolen mens jeg ventet på å komme i militæret. Da jeg var ferdig i militæret, hadde jeg stående jobbtilbud om å komme tilbake til Parko. Det gjorde jeg, og jeg er blitt værende siden, sier Remme, som er medeier i driftsselskapet, og kan skilte med over 30 års ansiennitet.

45 ÅR I SAMME JOBB

Men det er ikke bare Arild og Frode som har vært i bedriften en mannsalder. Flere av de ansatte har vært lojale mot arbeidsplassen en årrekke. Og han som har vært der lengst av de alle er Bjarne. I en mannsalder har han hatt ansvar for verkstedet på Parko. Og selv etter 45 år på samme arbeidsplass går han aldri lei.

– Jeg kjenner alle og gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag. Vi prøver å hjelpe kundene våre så godt vi kan. Noen skal gjerne ha litt frostvæske, andre skal ha etterfylling av olje og noen trenger nye lyspærer eller batteri, forklarer Bjarne Rypestøl.

Mekanikeren er i ferd med å skifte dekk på bilen til en kunde når Byliv er innom.

Den tradisjonsrike bensinstasjonen er en av få som fortsatt har eget bilverksted, og som har valgt å beholde tilbudet med å hjelpe kundene med det lille ekstra med bilene, slik flere av konkurrentene deres gjorde for mange år tilbake.

– Vi er ikke et autorisert verksted. Men vi utfører blant annet oljeskift, dekkservice, dekkhotell, bilpleie, bilvask, lakkonservering og mindre reparasjoner. I tillegg samarbeider vi med Vågsbygd bilverksted, som tilbyr blant annet service, EU-kontroll og rustbehandling, forteller Rypestøl.

I GODE HENDER

Hos Parko er bilen i gode hender når det gjelder vedlikehold og pleie, det er det ingen som helst tvil om. I perioder kan nemlig verkstedet ha oppe til langt på natt.

Salg av dekk, dekkskift og dekkhotell er en stor virksomhet hos Parko, så i de mest hektiske periodene har de faktisk åpent til både to og tre på natta. Alt for å ivareta kundene på best mulig måte.

– Du vet, alle skal jo helst skifte dekk på samme tid når snøen eller finværet kommer. Men akkurat med verkstedet vårt er vi heldige. Vi kan holde oppe når vi vil. Og vi forsøker også å lære opp noen av butikkmedarbeiderne til dekkmontører, så de kan hjelpe til litt utenom de normale åpningstidene i verkstedet hvis uhellet først er ute, avslutter Arild Jacobsen.