Skip to main content

Visste du at Hansen & Co allerede i starten av november bugner av julevarer? Akkurat nå finner du alt fra lysslynger og adventsstjerner til julepynt og godsaker. 

Vi nærmer oss den koseligste, men også en av de mest travle månedene i året, nemlig desember. Juleferien skal nytes og hvilepulsen skal være til stede, men først må en mengde gjøremål krysses av listen. Du skal både pynte huset, kjøpe inn gaver, fikse julekalendere og ha juleantrekkene på plass.

– Jula er absolutt en favoritt hos oss. Det er en helt spesiell stemning i butikken både blant kunder og medarbeidere, sier Anne Fraser Brøvig.

Hun er fjerde generasjon i interiørbutikken Hansen & Co og femte generasjon ved datteren Lise, har allerede flere års erfaring i butikken.

– Jeg begynte faktisk å jobbe litt i butikken til foreldrene mine da jeg var 12 år, så jeg begynner å få litt erfaring, smiler hun.

Julemodus

Fra starten av november går Anne og resten av damene hos Hansen & Co over i julemodus. Da skal butikken forvandles til en skikkelig julebutikk. Der både utstilling, duft og stemning oser av den fine høytiden.

– Allerede tidlig på høsten spør kundene om når det blir jul i butikken, så vi opplever at det er noe de gleder seg til. Derfor legger vi alltid et godt og grundig stykke arbeid i å gjøre det koselig til jul, sier Anne.

– Jeg er heldig som har så mange dyktige, erfarne og engasjerte kolleger. De legger ned en fantastisk innsats og vi har det veldig hyggelig sammen på jobb.

Butikken som i 1892 startet som maler- og jernvarehandel er i dag en anerkjent design- og interiørbutikk. Den har vunnet flere priser, og har blant annet blitt kåret til Norges beste design- og interiørbutikk to år på rad. Som representant for Norge deltok de senest i år i kåringen av verdens beste design- og interiørbutikk som ble avholdt i Chicago.

I august ble de også av bransjen kåret til å ha Norges beste vindus-utstilling.

– Vi synes selvsagt det er stas å bli lagt merke til og få en slik annerkjennelse.

Naturlig jul

At butikken uansett tid og årstid ser så lekker ut har Elin Tellefsen mye av æren for. Hun er utdannet blomsterdekoratør, og gjør en fantastisk jobb med utstillingene.

– Juleutstillingen er kanskje noe av det gøyeste. Det er mange som venter på den, og det gjør noe med stemningen i hele butikken, og alle oss som jobber her, når det er pyntet til jul, sier Elin.

I år er det en dus og delikat fargepalett fra naturen som spiller hoved-rollen i årets julebutikk.

– Vi kombinerer lyse toner, naturmaterialer, brunt og grønt som med litt glitter gir en fantastisk julestemning. Likevel er det rom for å ta inn litt av julens farge, rød. Noe vi også har gjort i butikken, sier Anne.

– Jeg må alltid ha litt rødt hos meg til jul, men det trenger ikke være så mye. Et koppehåndkle med litt rødt på kjøkkenet, eller en liten figur eller julekule kan faktisk være nok, forteller Anne.

Trofaste kunder

– Hos Hansen & Co har vi mange trofaste og inspirerende kunder som vi setter stor pris på. Mange får vi et personlig forhold til, og det er alltid hyggelig å slå av en prat.

– Mange kommer også langveis fra for å besøke oss, og kundene sier ofte «vi må alltid innom Hansen & Co når vi er i Kristiansand». Det er oppmuntrende å få slike tilbakemeldinger, sier Anne og forteller at kundene også setter stor pris på at gavene blir pakket pent inn.

– For oss er det inspirerende å se hvor glade kundene blir når vi legger ekstra flid i å pakke gavene pent inn, og når de går ut døren med en, eller flere, av våre flotte papirposer, smiler Anne.

Fine stilleben

Ideer til fine sammensetninger er de opptatt av å ha mange av i butikken. De ansatte er alltid behjelpelige når kunder spør om de kan sette sammen noe for dem.

Små grupper med pyntegjenstander og levende lys setter alltid en stemning – og er også enkelt å gjenskape hjemme. Plassér på et småbord, på stuebordet – eller på en skjenk.

– Veldig ofte kommer kunder inn og sier at de vil ha akkurat det og det som står sammen i en utstilling. Det synes vi er hyggelig, for det betyr at vi har klart å sette sammen et stilleben som kundene liker.

– Mindre grupper med dekor er en rask og enkel måte å skape fornyelse gjennom årstidene på. Spesielt til jul er det koselig å sette sammen fine stilleben, forteller Anne.

Selv om Anne lever og jobber med interiør hele tiden, vil hun ikke ha nips og ting overalt hjemme hos seg selv. Et råd er å velge seg noen faste områder og heller skifte de ut fra tid til annen.

– Lag alltid forskjellige nivåer med høydeforskjell når du styler og pynter. Og hold deg gjerne til oddetalls-konstellasjoner. Da blir det så mye mer interessant tipser hun.

Vet hva kundene vil ha

Anne er opptatt av å ta inn interiør i butikken som hun vet kundene vil sette pris på. For etter mange år i bransjen har hun god oversikt over hva kundene er på jakt etter.

– Men det hender jo at vi tar inn for lite av en ting bare «alle» vil ha. Det har skjedd opp til flere ganger at jeg kjøper noe til meg selv, og så ender jeg opp med å ta det tilbake til butikken fordi jeg får så vondt av de kundene som så gjerne skulle hatt det, smiler hun.

Noe av aller viktigste for å få julestemning i hjemmet er å trekke inn elementer som minner oss om felleskap og hygge. Granbar, julenøtter, klementiner, varme tekstiler, saueskinn, og ikke minst levende lys tilfører rommet en koselig atmosfære.

 Et vakkert dekket bord

Til den store julehøytiden er det hyggelig å invitere venner og familie på julebord. Lange måltider hører julen til, og et vakkert pyntet bord gir en flott ramme rundt høytiden.

Selv om det for mange kan virke som en nærmest umulig oppgave å dekke et vakkert julebord, mener Elin det er noe alle kan få til.

– Et godt tips til bordpynten er å bruke små vaser eller glass som man fyller med blomster eller grener med vintergrønt. Mellom vasene er det fint å pynte med litt kongler. Levende lys eller lyslenker gjør at det blir ekstra stemningsfullt, forteller Elin.

Både hun og Anne mener pynten ikke må overgå maten.

– Selv om maten gjerne står på en kjøkkenøy eller benk så gjestene kan forsyne seg derfra er jeg ikke noen tilhenger at bordpynt som ødelegger sikten for gjestene, smiler Anne.

Når det kommer til årets julegaver, har damene hos Hansen og Co mange tips i alle størrelser og prisklasser. Enten det er et herlig duftlys, noe snacks å kjeske på, eller en fin interiørgjenstand til hjemmet.

– Vi gleder oss og ønsker alle hjertelig velkommen til en hyggelig julehandel, avslutter Anne