Skip to main content
Langfeldt Garn er ikke en hvilken som helst strikkebutikk. Her har venninnene Åse Helene Reitan Williamson og Kirsten Marie Finstad skapt sitt eget myke og lune univers.

Hundrevis av fargerike nøster dekker veggene i det intime butikklokalet til Langfeldt Garn i Henrik Wergelandsgate 21. Innehaverne Åse og Kirsten har drevet den tradisjonsrike butikken i ett og et halvt år nå.

FULGTE DRØMMEN
På spørsmål om hun noen gang har angret på beslutningen om å eie og drive butikken sammen med bestevenninnen gjennom 23 år, kommer svaret spontant fra Kirsten. – Ja, mange ganger! Men heldigvis varer følelsen som regel ikke i mer enn ti sekunder, utbryter hun og ler godt. De er litt av en duo. Kirsten er systematisk og praktisk med full kontroll på bestillinger og tall. Åse er av den kreative typen, som elsker å følge med på trender og helst tar senvakta slik at hun kan sove lengre om morgenen. Sistnevnte hadde jobbet for Langfeldt Garn i fire år da muligheten for å bli eier dukket opp. – Da Åse fikk tilbud om å kjøpe butikken, fant vi ut at dette var den perfekte anledningen til å realisere drømmen vår om å skape en egen verden hvor alt er hyggelig og hvor vi kan by på oss selv og bli kjent med kundene, beskriver Kirsten, og legger til at butikken hadde en fantastisk kundebase som de fikk overta. – Selv om det var skummelt å satse, har det vært utrolig gøy. Ingen av oss føler at vi går på jobb, for vi elsker det vi gjør!

TIDLIG KRØKES
Kirsten kommer fra en bondefamilie, er utdannet kostymedesigner, og kan både veve, brodere og sy. Åse er en av fire personer i Norge med svennebrev i strikking; altså en strikkefaglig autoritet som er verneverdig og utryddingstruet i følge makkeren. Begge har vokst opp mellom pinner og garn, og strikket sammen med bestemødrene sine allerede fra fire-fem års alderen. – Bestemor var lei av masing, og satte meg i gang da jeg var kjempeliten. Selv om jeg vanligvis var aktiv ble jeg helt rolig, og kunne sitte og strikke i timevis uten en lyd, forteller Åse. Fordi hun har mange gode minner fra denne tiden, er det ekstra hyggelig når nye generasjoner får liknende erfaringer. – Vi har en kunde på 13 år som begynte å strikke sammen med mormoren da hun var elleve. Hun har strikket seg mange flotte gensere, og det er alltid veldig koselig når de to kommer innom for å finne et nytt prosjekt, sier Åse. Er det noe de virkelig liker, damene på Langfeldt Garn, så er det kunder som kommer igjen og igjen, og gjerne spør og graver om tips og råd. – Ingen spørsmål er dumme, og vi liker å vise kundene hvordan de kan gjøre ting. På grunn av Åses lange utdannelse innen strikking, kan hun svare på det aller meste av spørsmål, og vi er her for å hjelpe, presiserer Kirsten.

STRIKK ER SUPERTRENDY
Noen av Bylivs voksne lesere kan nok huske tiden da Lars Langfeldt, på folkemunne kalt Knappe-Lars, drev butikken. Og noen vet også at butikken, dog enda lenger tilbake i tid, hadde den klingende undertittelen «Knapper og feminine unevneligheter». – Butikken har lange røtter, og det samme har strikking som håndverkstradisjon her i Norge. Derfor er det ekstra morsomt at det også er veldig trendy og in med egenstrikkede klær og interiørdetaljer som for eksempel pledd og puter, sier Kirsten. Hvis Åse skal spå hva som blir høstens store IT-gensere, har hun følgende stalltips: – I tillegg til klassikere som Marius-gensere, Islendere og kofter, henter mange inspirasjon fra gensere de har sett på tv. For eksempel Dorthe Skappel-genseren fra noen år tilbake, Vendela-genseren fra Farmen-tiden, og nå Jannecke-genseren til programleder Jannecke Weeden. I tillegg ser vi at folk ønsker stilen fra de store motehusene i Europa, og jeg blir ikke overrasket om oppskriften Kristianes høstgenser av Anett Opheim blir en av høstens desiderte favoritter, avslutter Åse Helene Reitan Williamson i Langfeldt Garn.

BLI MED PÅ STRIKKEKAFÉ MED LANGFELDT-DAMENE!

• En fredag i måneden på Kjerstis Kjøkken
• Ta med strikketøy og godt humør
• Få hjelp og råd fra erfarne strikkere
• Loddtrekning og flotte premier
• Strikkequiz
• Gratis og åpent for alle nivåer og aldre