Skip to main content
VIKTIG BESKJED
Dette magasinet ble produsert før koronaviruset satte en stopper for de fleste aktiviteter i samfunnet.
Åpningstider, tilbudspriser og datoer som står i de forskjellige annonsene og sakene kan derfor være utdaterte.
For oppdatert informasjon, sjekk kvadraturen.no eller den enkelte bedrifts hjemmeside.

Dronningens gate
BLOMSTRER PÅ NYTT

Fabrikker, militærsykehus, aldershjem, skipsverft, spisesteder, hotell, bank, pakkhus, skole, rikmannsboliger, aviser, bedehus og danseskole, og selvfølgelig håndverkere og et utall butikker. Dronningens gates historie er fargerik og mangfoldig.

I Dronningens gate 17 (i dag 21) ble søsknene Camilla Collet, Henrik og Oscar Wergeland født, og flere av fortidens kjente kristiandsandsnavn har vært knyttet til gateløpet. Da broen Thygesons Minde sto ferdig i 1810, ble rollen som ferdselsåre mellom Lund og videre østover enda viktigere. De første tiårene etter andre verdenskrig ble gatens storhetstid. Christianssands Glasmagasin, Grindheims bok- og papirhandel, Metropol, Hotel Norge, Café Dronningens, Skaar & Co, Karin og Ernst Larsens danseskole, Geheb, Fotomagasinet, Pedersens Vaabenforretning, Thv. Olsens Trykkeri, Kristiansands Farvehandel, Lum Fong, Bowlers, Down Town, Norges Bank, Søren Kristensens bakeri, Arbeideren, avisene Sørlandet og Agder Tidend er blant de mange virksomhetene som godt voksne kristiansandere forbinder med Dronningens gate.

I GALLERI BI-Z IMPONERER DE HYPERREALISTISKE TEGNINGENE TIL 29 ÅR GAMLE JULIANE BERGE. HUN ER Å FINNE PÅ INSTAGRAM: @JULIANEBERGE.

HOVEDVEI GJENNOM BYEN
Den lite fremtidsrettede beslutningen om å la den sørlandske hovedveien skjære rett gjennom Kristiansand sentrum, nærmere bestemt gjennom Dronningens gate og videre til Vestre Strandgate og Vesterveien, skapte etter hvert uholdbare trafikkforhold. Men så lenge antallet kjøretøyer var forholdsvis beskjedent, ble tilgjengelighet med bil et pluss for Dronningens gate, som sammen med Markensgate var byens handlestrøk fremfor noen. Noen få butikker, som blomsterforretningen Kaktus og konditoriet Geheb, har holdt stand helt siden tidlig i forrige århundre og frem til nå. Nå vil også disse nyte godt av økt handelsvirksomhet når nye og veletablerte butikker velger seg Dronningens gate. En av forklaringene på den økte interessen er menigheten Filadelfias store flerbruksbygning i krysset mellom Dronningens gate og Elvegata. – Kommunen ønsket at det hjørnet vi nå vitaliserer skulle være en ny portal inn til byen fra den siden, uttalte prosjektets leder, Billy Øksendal til Fædrelandsvennen før byggingen startet. Han og mange andre så for seg økt tilførsel av folk til den ellers ganske bortgjemte delen av byen.

AKTIVITET TILTREKKER FOLK
Det har i stor grad skjedd, godt hjulpet av Aquarama, nytt hotell, videregående skole og et voksende antall beboere på Tangen og ellers i sentrum. Dessuten er det lov å anta at tilfanget av nye butikker i seg selv trekker folk, og dermed skaper en synergi-effekt. Det er en oppfatning som Renate Spieler i Galleri Bi-z deler. – For oss er det gull verdt at det blir mer liv i området, sier hun. – Hver eneste nye butikk og spisested vil gjøre det mer interessant å bevege seg i Dronningens. Selv om vår type forretning ikke har særlig mye «drop-in»-trafikk, er det mange som blir inspirert av det de ser i vinduene. Så kommer de heller innom en annen dag med ønske om å finne noe til seg selv eller som gave til en anledning. Den samme erfaringen har Lisa Frandsen i interiør- og livsstilforretningen Olivias hus. – Det er mange som passerer oss, og de henter inspirasjon fra det de ser i vinduene. Vindu-shopping er viktig for vårt konsept, og spør du hva vi tenker om den forholdsvis store biltrafikken, svarer vi at det er et pluss at kundene kan kjøre hit. Det gjør det enkelt å sette varene rett inn i bagasjerommet.

I DRONNINGENS UTFYLLER NISJEBUTIKKENE HVERANDRE, SIER INNEHAVERNE ELSE BEATE AAS OG ELI GJESTLAND AAS.

IKKE LANGT FRA Q42 FÅR DU OMSORGSFULL HÅRPLEIE I DEN GJENNOMFØRTE RETRO-SALONGEN PAGEBOY. LEGG SPESIELT MERKE TIL DUSJFLASKE I JACK DANIELS-STIL.

MANGFOLD I GATELØPET
Kaffe & Pasta er en av butikkene som måtte rømme på grunn av oppgraderingen i kvartal 14. Eierne brukte ikke lang tid på å si ja til lokaler i Dronningens gate, og angrer ikke. – Vi fant et fint sted med svært hyggelige naboer, sier en av driverne, Eli Gjestland Aas. – Husleia er overkommelig, og etter få dager fant gamle kunder veien til oss, mens nye kommer til. Gjestland Aas ser en klar gevinst i at det er flere nisjebutikker i nærheten. – Det skaper et miljø der vi kan tilføre hverandre kunder. Dessuten åpner det for å gjøre ting sammen, som å lage arrangementer, ha åpne hus og så videre, sier hun, og mer enn antyder at det kommer til å skje ting på samarbeidsfronten fremover. Også lengre opp i gata rører det på seg. Den uformelle, retro-inspirerte frisørsalongen Pageboy har holdt til i nummer 79 i syv år, og har opparbeidet seg et bra kundegrunnlag. Innehaveren Christina Leibsland har registrert økt fottrafikk som følge av Filadelfias Q42, Aqurama og de nye leilighetene på Tangen. – Her bygger det seg opp et fint mangfold, sier hun. – Vi har alltid trivdes godt med beliggenheten, og nå blir det enda gøyere! Bare ta den flotte nye restauranten i gamle Kongens Gate skole, rett i nærheten av oss. Flere tilbud i gata gir mer besøk, mer inspirasjon og mer kjøp av varer og tjenester.

RENESSANSE SOM HANDLEGATE Ikke langt unna Pageboy finner du Minelsykkel, en avlegger av Kristiansand Sykkelsenter på Grim. – Vi kjente behov for å være til stede i sentrum, og etter en del research fant vi et ideelt sted i nummer 38. Det trengte lite oppussing, og det morsomme var at sykkel- og sportsforretningen Norröna lå i nøyaktig samme lokale i sin tid, forteller daglig leder Svein Bergheim.

DU FÅR FINT MED DEG SMÅTT OG STORT FRA OLIVIAS HUS I BIL, RETT UTENFOR DE FRISTENDE UTSTILLINGSVINDUENE.