Skip to main content

Bunadssølvet hos Gullsmed Berglihn er ikke bare en fryd for øyet. Smykkene tjener også en praktisk funksjon.

– Vi er utrolig stolte! sier daglig leder Svein Berglihn.

Han står foran et stort utstillingsbord i det vi må kunne kalle bunadsavdelingen i gullsmedbutikken. På bordet ligger et bredt utvalg lokalprodusert bunadssølv presentert i sett, alt håndlaget av sølvsmedene Folke Helle og Gunnar Helle.

– Vi har samarbeidet med dem siden tidlig nittitall, og de er eksepsjonelt dyktige håndverkere, slår Berglihn fast. Bunadssølvet er enten gravert eller har blitt laget med filigran-teknikk.

– Bare én enkelt bunadssølje kan bestå av hele 500 deler. Det er imponerende arbeid. Bunadssølvet er ikke bare en fryd for øyet, det tjener også en viktig praktisk funksjon.

– Sølvet skal holde bunaden sammen og det krever bunadssølv av solid kvalitet.

BREDT UTVALG

Gullsmed Berglihn har også et utvalg støpt bunadssølv fra Sølvsmidja og kan levere sølv til de aller fleste bunader. Ofte kommer flere generasjoner sammen til gullsmeden på hjørnet av Kirkegata og Gyldenløves gate for å velge sølv.

– Bunadssølv er jo noe en bærer med seg hele livet og får et forhold til, sier Berglihn. Han og medarbeiderne trives med å veilede kundene når de skal velge sølv, og variasjonsmulighetene er mange.

– Ingenting er gøyere enn å ta imot en konfirmant som kanskje er litt usikker, og så se hvor stolte og glade de blir over det de velger, sier han.

VIKTIG DEL AV VIRKSOMHETEN

Den tradisjonsrike gullsmedbedriften ble startet i 1971, og Svein Berglihn overtok driften etter faren Egil i 1994. Det ble også starten for økt etterspørsel etter bunadssølv.

– Etter OL på Lillehammer og i årene som fulgte ble det mer fokus på bunads- sølv, og vi startet vårt langvarige samarbeid med lokale sølvsmeder. Før den tid hadde bunadssølvet vært noe vi hadde langt nede i en skuff, og jeg kunne ikke nok om det, sier han.

Nå er bunadssølv en viktig del av virk- somheten.

– Det er alltid stas når våren kommer og vi kan vie ekstra oppmerksomhet til de flotte norske håndverksproduktene!