Skip to main content

byens første gågate og kjøpesenter

I dag er både kjøpesenter og gågate en selvfølge i byen vår. Men slik har det ikke alltid vært. I år er det faktisk 50 år siden Kristiansand fikk sin første gå- gate og sitt første kjøpesenter. 10.april 1972 åpnet Lillemarkens og ble byens første gågate (til og med under tak!) og kjøpesenter.

Det hele begynte tilbake i 1959 da Einar Torjesen og Anthon F. Langfeldt kom med idéen om å lage en overbygd gågate med inngang fra Markens inn til bakgårdene de eide i kvartalet som vi i dag kjenner som Lillemarkens. Den gang besto kvartalet av flere hus og bygninger med frukthager og bakgårder i midten, alle med ulike eiere. Det var dermed ikke gjort i en håndvending å få med alle grunneierne og hagene på prosjektet. Einar Torjesen måtte på banen med alle sine diplomatiske egenskaper for å få de andre grunneierne med på idéen: «Gulroten med kun en inn- og utkjørsel og felles garasje kunne de andre grunneierne i kvartalet til slutt ikke motstå. Byens reguleringsmyndigheter applauderte også planene. De som forsaket sine frukttrær og annet, fikk sine aksjer i nyskapning basert på avgitt grunn».

FRA BAKGÅRDER TIL PARKE- RING OG BENSINSTASJON

I dag tar vi det som en selvfølge at Markens er forbeholdt fotgjengere, men de som har levd en stund husker at det var biltrafikk i Markens helt frem til starten av 70-tallet. Planene om overbygd gågate og felles parkeringsanlegg midt i byen skapte derfor begeistring både i kommunen og hos pressen. Dette var noe helt nytt i byen, og veien fra en god idé til realisering var i gang. Lillemarkens AS ble stiftet i 1960, og i 1963 startet første byggetrinn. Året etter sto første del av parkeringsanlegget klart, og samme år åpnet Caltex (forløperen til dagens YX) bensinstasjon i kvartalet. I en periode var dette faktisk byens største bensinstasjon. Bensinstasjonen la ned på 1980-tallet, og i løpet av årene ble flere grunneiere og bygninger i kvartalet med i samarbeidet Lillemarkens AS. Det kom på plass utgang til sidegatene i Skippergata og Gyldenløves gate, og i 2008 åpnet gjennomgangen fra Vestre Strandgate.

VITAL 50-ÅRING I STADIG UTVIKLING

I dag forvaltes rundt 23 000 kvm inkludert alle servicefunksjoner, hvorav 15 000 kvm forretnings- og kontorlokaler samt parkeringshus og leiligheter, i regi av Lillemarkens AS.

Fra den spede oppstart som byens første gågate og kjøpesenter er Lillemarkens blitt et innendørs handlestrøk i byen som huser en rekke solide og godt etablerte nisje- og spesialbutikker med lokalt eierskap – i en god miks med nasjonale kjedebutikker. De siste årene har mat og vin fått en ekstra plass i Lillemarkens hjerte: Satsningen på Matkjelleren med byens vinmonopol i kombinasjon med bakeri, økologisk og bærekraftige matvarer, fiskehandler og delikatesseutsalg sammen med konsepter som Lotus og Subway er en suksess hos kundene.

Når Lillemarkens nå feirer 50 år som kjøpesenter kan vi se tilbake på et stykke spennende historie i byens utvikling, en transformasjon fra bakgårder på 60-tallet, parkering og bensinstasjon på 70- og 80-tallet til dagens Lillemarkens: Et miljøsertifisert kjøpesenter som fremstår som et attraktivt og populært innendørs handlestrøk med butikker og matopplevelser midt i gågaten.